Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Изберете зелено кафе за антиоксиданти и контрол на теглото

Изберете зелено кафе за антиоксиданти и контрол на теглото

Изберете зелено кафе за антиоксиданти и контрол на теглото - изображение

Когато зеленото кафе стана популярно на пазара, то беше рекламирано предимно като добавка за отслабване и тонус. Това се дължи на високото му съдържание на хлорогенна киселина, която се смята за главния фактор, оказващ ефект върху метаболизма. По-малко известен е фактът, че зеленото кафе съдейства за намаляване на високото кръвно и съдържа много антиоксиданти.

  • Какво представлява?

Зелено кафе се приготвя от зърната, които се използват за обикновеното кафе, но без да преминават през процес на изпичане. При високата термична обработка естественият зелен цвят на кафето се променя, а освен това се изменят аромата, вкуса, химическият и хранителният му състав. Зеленото кафе се приготвя от смлени неизпечени зърна, които съдържат повече активни съставки като антиоксиданти и хлорогенната киселина.

Зелено кафе

  • Как действа?

Кафето съдържа кофеин, а съставката има свойството да ускорява метаболизма с 3-11%, като също така потиска апетита и може да предотврати преяждането. При зеленото кафе основният активен компонент, свързан с контрола на теглото, е хлорогенната киселина. Лабораторни изследвания върху мишки и хора показват, че тя може да намали абсорбирането на въглехидратите в храносмилателния тракт, което води до по-малки пикове в нивата на кръвната захар и инсулина.

При изследвания с животни, хлорогенната киселина понижава усвояването на глюкозата, влияе положително на процесите на горене и складиране на мазнини и води до намаляване на теглото. Тестовете при групи хора също показват спад в теглото, но проучванията са по-ограничени и част от тях са спонсорирано от индустрията.

Зелено кафе

  • Други ползи

Потенциалната редукцията на теглото не е единственият плюс на зеленото кафе. Подобно на зеления чай, то е богато на атиоксиданти, които предпазват организма от болести и забавят процесите на стареене и дегенерация. Изследвания показват, че при хипертония зеленото кафе намалява високото кръвното налягане.

Редактор: Гергана Стоева
Източници: healthline.com / draxe.com
Снимки: healthydietadvisor.com / thrivenaturally.co.uk / freepik.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаЛайфстайлДиетиЛюбопитноЗдравни съветиНовиниВидеоЗдравни проблемиЛеченияСпортСнимкиАнкетиРецептиИсторияАлт. медицинаСъставкиХранене при...ПсихологияТестовеЕ-тата в хранитеФизиологияКалкулаториПроизводителиИзследванияХрани и ястия