Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Избягвайте недоспиването по 4 важни причини

Избягвайте недоспиването по 4 важни причини

Избягвайте недоспиването по 4 важни причини - изображение

В забързаното ежедневие сънят рядко успява да се нареди сред приоритетите ни. Но той е не по-малко важен от полезната храна и упражненията, когато става дума за поддържане на оптимално здраве, тегло и умствени способности.

Необходимо е да осигуряваме на организма минимум 7 часа сън, за да позволим пълноценно протичане на възстановителните процеси в тялото. Това помага за балансиране на хормоните, създаване на мозъчни връзки и отделяне на вещества, които ни предпазват от вредни микроорганизми. Избягвайте системното недоспиване, за да предотвратите 4 негативни ефекта върху здравето си.

Умора

1. Нервната система

Когато спим, в мозъка се формират невронни връзки, които ни помагат за запаметяване на нова информация. Недостатъчното количество сън води до проблеми с концентрацията и научаването на нови неща.

Всъщност това се отразява не само на умствените ни способности, но и на емоционалното ни състояние. Недоспиването води до променливо настроение, склонност към депресивност и раздразнителност, както и намалена креативност и способност за вземане на решения.

2. Имунна система

По време на сън в тялото се произвеждат важни защитни вещества, които се борят с инфекциите и възпаленията. Такива например са цитокините, които са необходими за справянето с чужди тела като бактерии и вируси. Когато не спим достатъчно, възпрепятстваме защитните сили на организма, а също така се възстановяваме по-бавно, ако се разболеем.

Работа до късно

3. Храносмилателна система

Теглото и тонусът на организма зависят не само от това какво ядем и колко тренираме. Недоспиването е сред рисковите фактори, които водят до наднормено тегло и възпрепятстват отслабването. То се отразява върху нивата на двата хормона, регулиращи сигналите за глад и ситост. При недостатъчно сън мозъкът произвежда по-малко лептин и повече гренлин, който е стимулант за апетита. Освен това, когато сме уморени, мотивацията ни за спорт намалява.

4. Ендокринна система

Продукцията на редица хормони е обвързана със съня. Когато се уморяваме и не спим достатъчно, започват да се проявяват симптоми на временен дисбаланс, които с времето могат започват да имат по-сериозен ефект върху метаболизма и здравето на организма.

Недостатъчно сън

Редактор: Гергана Стоева
Източници: healthline.com / health.clevelandclinic.org / verywellhealth.com
Снимки: zivejzdravo.mk / besthealthmag.ca / fxbook.su / freepik.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлЛеченияАлт. медицинаЗдравни съветиПсихологияФизиологияХранене при...СпортСнимкиНовиниДиетиИзследванияВидеоИсторияБотаника