Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Избягвайте тези 5 вида риба

Избягвайте тези 5 вида риба

Избягвайте тези 5 вида риба - изображение

Океаните са замърсени с боклуци и тежки химикали, а освен това популациите на много риби са достигнали критично ниски нива поради засиления риболов. Не всяка риба е подходяща за храна поради фактори като съдържанието на замърсители във водите, препаратите от стопанствата или липсата на контрол при методите на улов и внос.

Ето кои риби попадат в списъка с морски храни, които е добре да избягваме.

1. Атлантическа сьомга
Стопанствата за сьомга са много замърсяващи, защото в огражденията са натъпкани хиляди риби в предразполагаща среда за развитието на болести и паразити. Това води до засилена употреба на антибиотици и пестициди. Рибите с етикет „атлантическа сьомга” идват от рибни стопанства, а за предпочитане е да избирате дивите разновидности.

Сьомга

2. Атлантически червен тон (Bluefin Tuna)
Проучванията показват, че това е видът риба тон с най-високо съдържание на живак. Освен това популацията им е толкова намалена поради рибарството, че вече се определя като „критично застрашена” от Международния съюз за защита на природата.

3. Кралска скумрия
Въпреки високото съдържание на Омега-3 мазнини, тази риба е по-добре да не се яде, понеже често съдържа високи нива живак. Според Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ, кралската скумрия е препоръчително да се избягва. Тя обаче е различен вид от атлантическата скумрия.

Скумрия

4. Акула
Този вид риба също съдържа високи нива живак. Освен това акулите контролират популацията на други морски животни и когато броят им намалява, се нарушава балансът във водната екосистема.

5. Тилапия
Изследователи от Уейк Форест са открили, че тилапията, отглеждана в рибни стопанства, съдържа нездравословно съотношение между количеството мазнини в състава й. Там присъстват високи нива Омега-6 мастни киселини и малко от Омега-3 киселините, което предразполага към възпалителни процеси, вместо да ги намалява.

Тилапия

По статията работи: Гергана Стоева
Източници: prevention.com / avocadu.com
Снимки: pinterest.com / wikipedia.org / sportfishingmag.com / mnn.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноИсторияНовиниСнимкиЛайфстайлСоциални грижиАнкетиЗдравни съветиНормативни актовеАлт. медицинаЛеченияПсихологияХранене при...СпортИнтервютаФизиологияТестовеРецептиХрани и ястияДиети