Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Избягвайте 6 вредни съставки в пакетираните храните

Избягвайте 6 вредни съставки в пакетираните храните

Избягвайте 6 вредни съставки в пакетираните храните - изображение

Знаем, че полуготовите продукти и пакетираните храни не са най-оптималният избор за нашето здраве. Въпреки това е почти невъзможно да ги изключим от забързаното си ежедневие. Проблемът с този вид храни е, че съдържат изкуствени съставки, които са чужди за организма и могат да предизвикат нежелани странични ефекти.

Синтетичните вещества обикновено са означени със съкращения или сложни химични наименования с малък шрифт на гърба на продукта. Предлагаме ви списък с 6 вида врени съставки, които е най-добре да избягвате, ако забележите върху етикета.

Високофруктозен царевичен сироп

1. Високофруктозен царевичен сироп

Това е силно рафиниран подсладител, който се прави от царевично нишесте и съдържа повече фруктоза от обикновения царевичен сироп. Той е изключително широко разпространен, но никак не е безобиден. Високофруктозният сироп е свързан с увеличени нива на лошия холестерол, както и повишен риск от диабет и наднормено тегло. Можем да го намерим в състава на продукти като сладки и тестени изделия, сосове, йогурт и зърнени закуски.

2. Мононатриев глутамат (Е621)

Добавката се използва като подобрител на вкуса, но за съжаление, не е толкова добра за здравето ни. Тя спада към група токсини, които водят до превъзбуждане и увреждане на клетките. Може да има отрицателно въздействие върху функцията на мозъчните неврони, а освен това силният вкус води до привикване на организма. Мононатриевият глутамат присъства в полуготови супи, дресинги, замразени храни и солени снаксове.

Изкуствени оцветители

3. Изкуствени оцветители

  • Синьо Е133: Добавката е забранена в Норвегия, Финландия и Франция, защото може да доведе до увреждания на клетъчните хромозоми. Намира се в продукти като бонбони, зърнени закуски и сладки напитки.
  • Червено Е124: Съставката е забранена още през 1990, но продължава да е част от състава на някои продукти. Тя е свързана с проблеми с щитовидната жлеза, хромозомите и невронната дейност. Присъства в различни напитки, тестени и сладки изделия.
  • Жълто Е110 и Е102: Веществата се асоциират с повишен риск от проблеми с бъбреците и надбъбречните жлези, както и хиперактивност при децата. Често се добавят към сирена, лимонада и подсладени напитки.

Подобрители за месо

4. Натриеви нитрити и нитрати (Е250, Е251)

Това са подобрители, които се използват за месни продукти като бекон, деликатесни колбаси и кренвирши. Нитритът е токсично вещество и въпреки че е имало опит да бъде забранено, все още се използва. Тези натриеви съединения се смятат за канцерогенни и вредни за метаболизма, черния дроб и панкреаса.

5. Натриев бензоат и калиев бензоат (Е211, Е212)

Често се прибавят към подсладени напитки, сосове, сиропи и дресинги. В комбинацията с някои видове киселини, съставките отделят бензен, който е канцерогенен и може да предизвика увреждания на щитовидната жлеза.

Диетични бисквити

6. Аспартам и ацесулфам К

Изкуствените подсладители се срещат в диетичните продукти, но рядко подпомагат отслабването. Те не предлагат енергия на организма, поради което реално не елиминират глада и дори могат да увеличат апетита. Веществата аспартам и ацесулфам К се смятат за канцерогенни.

 

Редактор: Гергана Стоева
Източници: hungryforchange.tv / thebetterhealthstore.com / foodbabe.com
Снимки: iform.dk / drgalland.com / uvmbored.com / dispensaire.ca / sibodietrecipes.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЕ-тата в хранитеАнкетиЗдравни съветиДиетиРецептиХранене при...ЛайфстайлНормативни актовеНовиниСпортСнимкиАлт. медицинаЛечения