Начало Съвети Здраво тяло За детето Как да помогнем на детето да поддържа здравословно тегло

Как да помогнем на детето да поддържа здравословно тегло

Как да помогнем на детето да поддържа здравословно тегло - изображение

Родителите играят важна роля в изграждането на здравословните навици на своите деца. През последните години броят на млади хора с наднормено тегло все повече нараства, като това се свързва с широкото разпространение на нездравословните храни и липсата на достатъчно физическа активност.

Правилното хранене не е навик, който детето може интуитивно да създаде. То е последица от знание, образец и практика, които идват от неговите възпитатели. Ето какво може да направите, за да помогнете на детето си да се справи с наднорменото тегло.

1. Разговаряйте на тази тема
Много родители не говорят с децата си относно храненето и не създават у тях цялостна здравна култура . Често единственото, което казваме е, че нещо е „вредно” или „полезно”, но не поясняваме защо. Ако детето ви има проблем с теглото, то има нужда от съвет и насока. Разговаряйте с него относно позитивните промени, които могат да бъдат направени.

РазговорНапример го научете как да избира по-здравословни алтернативи, когато пазарува само и заедно купувайте полезни храни за дома. Много родители позволяват децата да вземат каквото си искат, когато ядат навън. Вместо това ги насочете към пълноценни опции от менюто, които са вкусни и засищащи.

2. Насърчавайте активно доброто хранене
Не предлагайте сами нездравословни опции за храни и напитки. Често родителите поемат инициативата, питайки детето иска ли шоколадов десерт, подсладена напитка, пържени картофи или друга калорична алтернатива. Научете децата да избират меню, което съдържа ценни хранителни вещества като чисти протеини, бавни въглехидрати, цветни салати и по-малко мазнини.
Сладки храниЛекарите съветват да избягвате да възнаграждавате децата с нездравословна храна. Препоръчително е такива продукти да не стоят на открити и леснодостъпни места. Не сипвайте големи порции на детето и не изисквайте то да изяжда всичко в чинията си. По-добре поднесете по-малка порция и не настоявайте да допълвате.

3. Физическата активност е задължителна
Децата се нуждаят от поне час физическа активност на ден. Все повече млади хора прекарват много от времето си зад екрана и в ежедневието им липсва достатъчно движение. Добре е децата да практикуват спорт и да се насърчават активностите на открито. Не е нужно този час движение да бъде наведнъж, като е удобно да се раздели на по-малки интервали.

Спорт и движение

Може заедно да правите кратки разходки, да изпращате детето до магазина или да кара колело в парка. Помислете дейности, които харесва и ще прави с удоволствие.

Редактор: Гергана Стоева
Източници: niddk.nih.gov / nhs.uk
Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...РецептиДиетиСнимкиСпортАлт. медицинаТестовеЛеченияФизиологияЗдравни проблемиБотаникаПсихологияСпециалистиИнтервютаСоциални грижиИсторияАнкетиОбразованиеОрганизацииЗаведенияНормативни актовеКлинични пътекиИзследвания