Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Използвайте 10 естествени начина за поддържане на здрави зъби

Използвайте 10 естествени начина за поддържане на здрави зъби

Използвайте 10 естествени начина за поддържане на здрави зъби  - изображение

Хубаво е да имате приятел, който е зъболекар, нали? Разбира се, той няма да ви лекува безплатно, но винаги може да ви даде полезни съвети и да ви предупреди за опасностите, които никога не сте подозирали. И изненадващо, но нашето орално здраве зависи дори от най-малките подробности.

Не знаехме за тези малки неща. Но сега вече няма да прекарваме часове наред с чаша кафе с ръка. Представяме ви 10 естествени начина за поддържане на здрави зъби.

1. Не измивайте зъбите си, след като се нахраните

В противен случай може да повредите вашия емайл (особено ако използвате твърда четка за зъби). Храната и напитките нарушават баланса на pH в устата и карат зъбния емайл да омекне за кратко време. Зъболекарите препоръчват да миете зъбите си най-малко 30-40 минути след хранене.

2. Избягвайте прекомерното посещение на плувни басейни

Разбира се, не казваме, че плуването не е полезно за здравето. Но проблемът е, че химикалите, използвани за дезинфекция на водата в плувните басейни, имат ужасен ефект върху зъбите. През 80-те години на 20-ти век американски учени публикуват резултатите от проучване, фокусирано върху денталното здраве на професионални плувци, които показват увреждане на зъбния емайл при 40% от спортистите.

И така, какво трябва да правите? Опитайте се да държите водата в плувния басейн далече от вашата уста и да плувате в прясна или солена вода през лятото.

3. Пийте кафето веднага, а не в продължение на 30 минути

Помислете за начина, по който пиете чай или кафе на работното място. Вие изсипвате топлата напитка в чаша, след което я консумирате на малки глътки. Непрекъснато разговаряте с вашите колеги и отговаряте на съобщения. Докато го правите, кафето (особено това със захар) започва да разрушава зъбния емайл. Така че, най-добре да пиете тази напитка възможно най-бързо.

4. Прегледайте вашите зъби, преди да планирате бременност

Първо, кариесът е инфекция, която се разпространява от зъбните тъкани към венците. Тя може да попадне в кръвообращението и да засегне плода. Това, от друга страна, води до преждевременно раждане и сериозни вродени заболявания на бебето.

Второ, пародонтитът също е опасен, защото може да намали репродуктивната способност както при мъжете, така и при жените. И дори да настъпи зачеване, бебето може да се роди преждевременно или с много ниско тегло.

5. Не мийте зъбите на децата, докато се къпят

Докато се грижите за зъбите си, най-добре да не се разсейвате с нищо друго. Това е процес, който трябва да се прави внимателно. И за да научите децата да мият зъбите си за определен период от време, зъболекарите препоръчват да пуснете тяхната любима песен. Тя може да привлече вниманието на малчуганите за 2-3 минути (това е времето, необходимо за премахване на зъбната плака и бактериите).

6. Намалете консумация на бобови растения

Кой би помислил, че бобовите растения могат да увредят зъбите? Това е така заради фитохемаглутинина - протеин, който предизвиква бързо делене на клетките. Ако имате кариес, консумацията на бобови растения може да доведе до гранулом. Разбира се, рискът е прекалено малък, но най-добре да се уверите, че нямате дентални проблеми, преди да пристъпите към консумацията на този продукт.

7. Не прибягвайте до вадене на зъб, ако не е нужно

Учени провеждат проучване с 273 доброволци на възраст над 55 години. И стигат до извода, че хората, които не разполагат с пълен набор зъби, имат по-слаба памет. Те са по-раздразнителни и по-податливи към промени в настроението. В резултат на това възниква теория, че загубата на зъби намалява броя на сензорните сигнали, изпратени към мозъка.

Ето защо лекарите препоръчват да използвате всяка възможност, която може да предотврати зъбната екстракция. Хубавото е, че днес съществуват дори технологии, способни да реконструират зъба, ако той разполага само с корен.

8. Насърчете имунната система

Ако едно дете се разболява веднъж или два пъти годишно, това е напълно нормално. Но ако възрастен често е боледувал през детството, той може да има проблеми със захапката. Човек, който е неспособен да диша през носа, диша през устата. Лицевият скелет лесно се деформира в детска възраст и това може да доведе до леко изнасяне на долната челюст.

В такъв случай е най-добре да посетите отоларинголог, преди да отидете на зъболекар, за да се уверите, че носът е добре. Иначе усилията, които полагате, за да поправите захапката, могат да бъдат безполезни.

9. Не дъвчете лед и не си пробивайте езика

Ако дъвчете лед (или консумирате много ядки), може да навредите на вашите венци и зъбен емайл. Денталните пломби също са изложени на риск. Това важи и за пробиването на езика: металът върху него представлява източник на евентуално механично увреждане.

Ето защо не трябва да се опитвате да отваряте кенчета, пакетирана храна и други с помощта на зъби. По-добре да изгубите малко време, за да направите правилните неща, отколкото да рискувате денталното здраве.

10. Не изхвърляйте вашите млечни зъби

Оказва се, че не трябва да изхвърляте вашите млечни зъби, тъй като съдържат стволови клетки, които могат да се използват в по-късен етап за регенериране на кости, неврони и сърдечни клетки. Те спасяват човешки животи и дори помагат при лечение на диабет. Но за да ги използвате, трябва да поддържате стволовите клетки живи. Така че, ако забележите, че зъбчето на вашето дете се клати, не се опитвайте да го извадите сами. Най-добре да отидете на зъболекар. Той може да извади зъба правилно и да го съхрани при необходимите условия.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: nearsay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияНовиниЛюбопитноЛайфстайлСоциални грижиСпециалистиЗдравни съветиСнимкиСпортХранене при...Алт. медицинаНаправления в медицинатаБотаникаИзследванияЛеченияОрганизацииЗаведенияНормативни актовеПроизводители