Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Какви изследвания да направите, ако забележите бучка на врата или зад ухото

Какви изследвания да направите, ако забележите бучка на врата или зад ухото

Какви изследвания да направите, ако забележите бучка на врата или зад ухото - изображение

Бучките на врата или зад ухото са често срещан проблем. Реакциите спрямо него варират от пълно игнориране до чувство на тревожност и безпокойство. В някои случаи тези бучки се причиняват от акне или липоми. Те не са опасни. Но има случаи, в които бучките на врата могат да сигнализират за опасни или дори животозастрашаващи проблеми.

Това са някои от най-често срещаните причини за тяхната появата и изследванията, които трябва да направите, ако ги забележите.

1. Ракови клетки

Бучките на врата могат да бъдат причинени от назофарингеален рак, който се разпространява към лимфните възли в съответната област. Тези бучки обикновено не са болезнени, но не трябва да се пренебрегват. Други симптоми на назофарингеален рак могат да включват увреждане на слуха, запушване на носа, замъглено зрение, лицева болка, изтръпване и главоболие. Дори да нямате симптоми, освен бучка на врата, е необходимо да направите изследвания, за да изключите най-тежките случаи.

Бучките зад ушите могат да придружават някои видове рак, например рак на кожата или да бъдат причинени от доброкачествени тумори. Както злокачествените, така и доброкачествените бучки могат да бъдат безболезнени и да останат същите или да нараснат с течение на времето. Независимо от техния размер, трябва да се консултирате с лекар, за да разберете причината за тяхната поява и да ги лекувате или отстраните.

2. Лимфна система

Когато лимфната система се разпадне, лимфните възли се подуват и разширяват. Това медицинско заболяване е известно като лимфаденопатия. Нашата лимфна система се състои от лимфни съдове и лимфни възли, които филтрират бактериите и други токсини от тялото, като ги улавят и унищожават.

Лимфаденопатията може да причини уголемяване на лимфните възли в различни части на тялото, включително врата, зоната около ушите и под ръцете. Ако забележите, че някои от вашите лимфни възли са подути или увеличени, по-добре да се консултирате с лекар, без значение къде се намират те.

Разширените лимфни възли в областта на гърлото, подмишниците или слабините са често срещан симптом на лимфома на Ходжкин - вид рак, който започва да се развива в белите кръвни клетки и лимфоцитите. Други симптоми на заболяването включват нощно изпотяване, загуба на тегло, треска и постоянна кашлица. Въпреки че в повечето случаи подутите възли могат да бъдат причинени от инфекции, по-добре да не игнорирате симптомите и да посетите лекар възможно най-скоро.

3. Инфекции

Вирусите и бактериалните инфекции често причиняват отоци и бучки в областта на врата и ушите. Най-често срещаните, водещи до поява на бучки зад ушите, включват мононуклеоза, стрептокок в гърлото, варицела и морбили. Някои от инфекциите могат да причинят мастоидит или възпаление на мастоидната кост. Мастоидитът, на свой ред, кара болната кост да изпъкне и да образува бучка зад ухото.

4. Мастни кисти

Бучките на врата и зад ушите могат да бъдат причинени от мастни кисти. Те се формират в увредените или блокирани мастни жлези, които произвеждат себум, покриващ кожата и косата. Поради травми като акне, рани или драскотини, мастните жлези и техните канали могат да се влошат, което да доведе до формиране на киста. Лекарите обикновено диагностицират мастните кисти по време на визуални прегледи, но в някои случаи могат да са необходими допълнителни изследвания.

Тези причини за бучки на врата и зад ушите не трябва да бъдат пренебрегвани. Само лекар може да ги анализира и да прецени дали да се лекуват или премахнат. Така че, независимо от симптомите, ако забележите бучка на врата или зад ухото, е по-добре да посетите лекар.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: medicalnewstoday.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЛайфстайлСнимкиИзследванияКлинични пътекиЛюбопитноСоциални грижиЗдравни съветиНормативни актовеИсторияСпециалистиСпортЛеченияЗаведенияОрганизации