Начало Съвети Здраво тяло За жената 5 изследвания, които всяка жена да направи

5 изследвания, които всяка жена да направи

5 изследвания, които всяка жена да направи - изображение

Превенцията наистина е най-добрата форма на лечение. За съжаление много жени пропускат да правят рутинни прегледи и тестове, а това може да има съществени отражения върху здравето им. Вижте кои са изследванията, препоръчителни за всяка жена.

1. За сърдечносъдовата система

Периодично проверявайте основните фактори, свързани с развитието на сърдечни заболявания. Те са водеща причина за смъртност при жените, като около 60% от починалите вследствие на сърдечен удар не са имали очевидни симптоми.

Липидният профил е тест, който позволява да проследите нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта. Високият холестерол поставя здравето в риск, но когато е открит навреме, могат да се направят необходими промени в диетата и начина на живот. Може да проверите нивата на липидите в кръвта, започвайки от 20 годишна възраст, и да извършвате теста на 5 години. За възраст над 45 години и сърдечни проблеми в семейството е препоръчително да следите по-отблизо нивата на холестерола.

Също така не пропускайте прегледите при личния лекар, който може да проследи за проблеми с границите на кръвното, смущения в сърдечния ритъм и да направи кардиограма при оплаквания като сърцебиене, болки и лесно задъхване.

Сърце

2. За рак на гърдата
Препоръчително е да започнете да правите прегледи още на 20 годишна възраст и регулярно да проверявате за наличието на съмнителни образувания. При откриване на заболяването и намеса в ранен стадий повторните усложнения са много по-малко вероятни.

След 40 години е добре да направите и мамография, която се извършва с гентген и е най-разпространеният метод за диагностика на заболяването. Така с по-голяма точност се установява дали бучките са просто плътна маса или образувание, за което е необходима лекарска намеса. Подходящо време за изследването е точно след края на месечния цикъл.

3. За шийката на матката
ПАП тестът, известен като цитонамазка, се използва за диагностика на рак на маточната шийка. През годините тестът е допринесъл за над 70% спад в нивата на смъртни случаи, причинени от заболяването. Можете да направите първото изследване на 21-годишна възраст и да правите проверки през 1 година. Тестът използва проба от клетки на маточната шийка и следи за аномалии в структурата им. Ако сте над 30 години, е препоръчително да направите и изследване за папилома вирус.

4. За кръвната захар
Проверка на кръвната глюкозата може да индикира дали имате проблеми с нивата на кръвната захар или инсулина. Понякога преддиабетното състояние не идва с ясно изразени симптоми и е добре да направите проверка, особено при състояния като наднормено тегло, проблеми с отслабването, прималяване, честа жажда и умора. От особено значение е да следите кръвната захар, ако имате случаи на диабет в семейството.

Кръвна захар

5. За рак на червото
Лекарите препоръчват да направите първата колоноскопия на 50 години, за да може да проверите за наличието на туморни образувания, преди да са се появили симптомите. Така шансът за успешно премахване и лечение е над 90%. Изследването се извършва с малка камера в дебелото черво и засича полипи и израстъци. Може да повторите теста след 10 години, а ако родител, брат или сестра са имали заболяването, е препоръчително да правите изследването на 5 години.

Редактор: Гергана Стоева
Източник: realsimple.com / everydayhealth.com
Снимки: bridgemedicalbg.com / diabetickitchen.com / 3blmedia.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияЛюбопитноТестовеИсторияЛайфстайлНормативни актовеНовиниПсихологияЗдравни съветиСнимкиСпортАнкетиДиетиКлинични пътекиСоциални грижиЛеченияСпециалистиЗаведенияОрганизацииПатологияАлт. медицинаХранене при...ФизиологияРецептиБотаника