Какви семена трябва винаги да присъстват на трапезата ни? (2 част)

Според някои философи, семената представляват началото на живота. За други това може да се окаже храна, богата на хранителни вещества. Много от тях се използват в ежедневието ни за приготвяне на най-различни масла. Разберете кои са семената, които никога не трябва да липсват на нашата трапеза.
- Тиквено семе
Тиквените семки са богати на протеини и витамин B. Те помагат да преборят депресията, благодарение на L-триптофан, който се съдържа в тях. Освен за подобряване на настроението като цяло, семките способстват за предотвратяване появата на камъни в бъбреците и отстраняване на паразитите, настанени в човешкото тяло.
- Сусамово семе
То е било използвано в продължение на години като подправка. Сусамовото масло е устойчиво на гранясване, а самото семе е добър източник на мед, манган, калций, желязо, витамин B, цинк, фосфор и диетични фибри. Сусамовите семена съдържат вещества, принадлежащи към групата на фибрите, които понижават холестерола, балансират кръвното налягане и защитават черния дроб от окислителните увреждания.
- Слънчогледови семена
Те са чудесен източник на витамин E, който неутрализира свободните радикали и предотвратява увреждането на мозъка и клетките. Слънчогледовите семена понижават холестерола, подобряват имунната система и намаляват риска от рак. Те са чудесен източник на магнезий. Тези семена помагат за намаляване на астмата и високото кръвно, предотвратяват главоболието и предпазват от мозъчен инсулт.
- Семена от киноа
Семената от киноа се използват в продължение на хиляди години в Америка и са познати на едни от най-древните цивилизации под наименованието "Майка на зърното". Те съдържат желязо, фосфор и протеини. Също така имат много фибри, предотвратяват запек и са добри за отслабване, поради тази причина, че засищат бързо.
- Семена от кимион
Те се използват още от древни времена и са доста известни със своите ползи за здравето. Помагат при стомашно-чревни разтройства, притежават антисептични свойства, богати са на желязо, което помага за доброто функциониране на черния дроб. Семената от кимион се използват за облекчаване на симптоми при настинка и болки в гърлото. Полезни са за повишаване на телесната температура, стимулират имунната система, лекуват астмата и предпазват бъбреците.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СУСАМ НЕБЕЛЕН 200 гр.
БЯЛА КИНОА 200 г ЗДРАВНИЦА
БИОТОНА БИО СУПЕР КЪЛНОВЕ 300 г
БРАШНО ОТ СИНАП прах 200 г ЗДРАВНИЦА
МАРИСТО МАСЛО ОТ ТИКВЕНИ СЕМКИ 250 мл
МАРИСТО МАСЛО ОТ ТИКВЕНИ СЕМКИ 500 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Природосъобразен начин на живот
- Семена от Чиа - как да ги използваме и за какво са полезни
- Памуклийка, цистус инканус, скална роза, лавдан
- Ацерола, Барбадосова вишна, Тропическа вишна, Пуерториканска череша
- E385 Калциево динатриев етилен диамин тетраацетат
- Домат
- Кактусова смокиня, Бодлива круша
- Борова праханова гъба, Окантована гъба
- Пробиотици
- Хранене през тръба
- Диета с ниско съдържание на мазнини
Коментари към Какви семена трябва винаги да присъстват на трапезата ни? (2 част)