Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Как да изберем най-добрите екзотични плодове на пазара?

Как да изберем най-добрите екзотични плодове на пазара?

Как да изберем най-добрите екзотични плодове на пазара? - изображение

Вероятно не сме единствените, които избират привидно красиви и зрели плодове, за да може в последствие да разберем, че те всъщност са презрели или неузрели. Представяме ви няколко професионални съвета за това как да разпознаете най-добрите екзотични продукти на пазара.

1. Нар

  • Кората трябва да бъде червена/тъмночервена без наситени петна.
  • Зрелият нар винаги тежи повече от неузрелия. Така че, ако разполагате с два идентични плода, изберете по-тежкия. 
  • Нарът трябва да бъде "еластичен" на допир, но не и мек: последното подсказва, че е бил замразяван.
  • Не трябва да има зеленина в чашковидната празнина и самата чашка не трябва да бъде зелена.

2. Ананас

  • Ананасът не трябва да бъде прекалено ароматен, тъй като това е признак на презряване.
  • Ако натиснете плода и по него се появи вдлъбнатина, тогава той е презрял. Зелената кора, обаче, не индикира, че е неузрял, а представлява особеност на неговата разновидност. При бране на ананас обърнете внимание на еднородния цвят и тъмните петна. 
  • Листата на зрелия плод за зелени и леко изсъхнали в краищата. Напълно зелените листа са признак, че е още млад.

3. Манго

  • Плодовете на мангото могат да бъдат жълти, зелени или червени в зависимост от неговата разновидност. При някои сортове е трудно да се определи дали те са зрели или не само по цвета. Перфектните показатели за зрялост на мангото са тъмните петна по кората: ако има такива, плодът е идеален.
  • Твърдото манго винаги е неузряло. Зрялото трябва да бъде меко, но не прекалено: ако повредите кората му с пръст, тогава плодът е презрял. 
  • Зрялото манго има сладък и лек аромат, който може да се усети по-силно към дръжката на плода.

4. Помело

  • Помелото може да бъде жълто, зелено или оранжево. Неясният цвят показва, че са били използвани химикали в процеса на растеж, но не разкрива нищо за зрялостта.
  • Помелото трябва да бъде твърдо на допир. Това гарантира по-голямо количество сок. 
  • Формата на този гигантски цитрусов плод е разнообразна. Тя може да варира от кръг до круша.

5. Папая

  • Основният признак на зрялата папая е жълтата или оранжева кора. Зелената кора се характеризира с неузрели плодове, въпреки че някои азиатски страни ги включват в своите традиционни ястия.
  • Зрелите плодове имат равномерно оцветена кора, но обърнете внимание на нейната мекота: ако тя отговаря на изискванията, но плодът е твърд, той още не е узрял. 
  • Малките тъмни петна няма да повлияят върху вкуса на папаята, но големите са показатели за презрялост.

6. Маракуя

  • Зрялата маракуя има набръчкана кора. Гладката кора е признак за незрялост, но ако искате да консумирате плода в рамките на няколко дни, то тогава това е вашият избор.
  • Маракуята трябва да бъде жълта или лилава. Ако е зелена, следователно е откъсната, преди да е узряла. 
  • Плодовете на маракуята трябва да бъдат тежки: перфектно узрял плод с диаметър 8 сантиметра тежи около 50 грама.

7. Фейхоа

  • Обърнете внимание на размера: колкото по-голям е плода, толкова по-добър е той.
  • Зрялата фейхоа трябва да излъчва аромат, подобен на сладък ананас. 
  • Вътрешността на плода трябва да бъде прозрачна. Бялата месеста част е показател за незрялост. 
  • Не купувайте твърда фейхоа: тя още не е узряла.

8. Дюля

  • Зрялата дюля е жълта, без зелени петна.
  • Плодовете са плътни и еластични, докато твърдите не са готови за ядене. 
  • Силният аромат е добър знак за зрялост. 
  • Ако кората на дюлята е повредена, тя ще се развали много бързо. 
  • В зависимост от сорта, плодът може да бъде кръгъл или крушообразен.

9. Авокадо

  • Кората на зрялото авокадо може да бъде кафява или яркозелена в зависимост от сорта.
  • Натиснете с пръст върху плода, за да разберете дали той ще промени и възвърне формата си. Ако е така, тогава авокадото е узряло. Ако вдлъбнатината не изчезне, то е презряло.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.foodfornet.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиХрани и ястияЛюбопитноРецептиБотаникаЗдравни съветиХранене при...Алтернативна медицинаДиетиАнкетиНовиниЛечения