Как да изберем най-добрите екзотични плодове на пазара?
Вероятно не сме единствените, които избират привидно красиви и зрели плодове, за да може в последствие да разберем, че те всъщност са презрели или неузрели. Представяме ви няколко професионални съвета за това как да разпознаете най-добрите екзотични продукти на пазара.
1. Нар
- Кората трябва да бъде червена/тъмночервена без наситени петна.
- Зрелият нар винаги тежи повече от неузрелия. Така че, ако разполагате с два идентични плода, изберете по-тежкия.
- Нарът трябва да бъде "еластичен" на допир, но не и мек: последното подсказва, че е бил замразяван.
- Не трябва да има зеленина в чашковидната празнина и самата чашка не трябва да бъде зелена.
2. Ананас
- Ананасът не трябва да бъде прекалено ароматен, тъй като това е признак на презряване.
- Ако натиснете плода и по него се появи вдлъбнатина, тогава той е презрял. Зелената кора, обаче, не индикира, че е неузрял, а представлява особеност на неговата разновидност. При бране на ананас обърнете внимание на еднородния цвят и тъмните петна.
- Листата на зрелия плод за зелени и леко изсъхнали в краищата. Напълно зелените листа са признак, че е още млад.
3. Манго
- Плодовете на мангото могат да бъдат жълти, зелени или червени в зависимост от неговата разновидност. При някои сортове е трудно да се определи дали те са зрели или не само по цвета. Перфектните показатели за зрялост на мангото са тъмните петна по кората: ако има такива, плодът е идеален.
- Твърдото манго винаги е неузряло. Зрялото трябва да бъде меко, но не прекалено: ако повредите кората му с пръст, тогава плодът е презрял.
- Зрялото манго има сладък и лек аромат, който може да се усети по-силно към дръжката на плода.
4. Помело
- Помелото може да бъде жълто, зелено или оранжево. Неясният цвят показва, че са били използвани химикали в процеса на растеж, но не разкрива нищо за зрялостта.
- Помелото трябва да бъде твърдо на допир. Това гарантира по-голямо количество сок.
- Формата на този гигантски цитрусов плод е разнообразна. Тя може да варира от кръг до круша.
5. Папая
- Основният признак на зрялата папая е жълтата или оранжева кора. Зелената кора се характеризира с неузрели плодове, въпреки че някои азиатски страни ги включват в своите традиционни ястия.
- Зрелите плодове имат равномерно оцветена кора, но обърнете внимание на нейната мекота: ако тя отговаря на изискванията, но плодът е твърд, той още не е узрял.
- Малките тъмни петна няма да повлияят върху вкуса на папаята, но големите са показатели за презрялост.
6. Маракуя
- Зрялата маракуя има набръчкана кора. Гладката кора е признак за незрялост, но ако искате да консумирате плода в рамките на няколко дни, то тогава това е вашият избор.
- Маракуята трябва да бъде жълта или лилава. Ако е зелена, следователно е откъсната, преди да е узряла.
- Плодовете на маракуята трябва да бъдат тежки: перфектно узрял плод с диаметър 8 сантиметра тежи около 50 грама.
7. Фейхоа
- Обърнете внимание на размера: колкото по-голям е плода, толкова по-добър е той.
- Зрялата фейхоа трябва да излъчва аромат, подобен на сладък ананас.
- Вътрешността на плода трябва да бъде прозрачна. Бялата месеста част е показател за незрялост.
- Не купувайте твърда фейхоа: тя още не е узряла.
8. Дюля
- Зрялата дюля е жълта, без зелени петна.
- Плодовете са плътни и еластични, докато твърдите не са готови за ядене.
- Силният аромат е добър знак за зрялост.
- Ако кората на дюлята е повредена, тя ще се развали много бързо.
- В зависимост от сорта, плодът може да бъде кръгъл или крушообразен.
9. Авокадо
- Кората на зрялото авокадо може да бъде кафява или яркозелена в зависимост от сорта.
- Натиснете с пръст върху плода, за да разберете дали той ще промени и възвърне формата си. Ако е така, тогава авокадото е узряло. Ако вдлъбнатината не изчезне, то е презряло.
Източник: www.brightside.me
Снимка: www.foodfornet.com
По статията работи: Маргарита Добрева
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЧАЙ ФИЛТЪР ПРИ СТУД И ЗИМА * 20 БИОПРОГРАМА
ШИПКА ПЛОДОВЕ СУШЕНИ 200 г СТЕЛ АРГО
ТЕРАПИЯТА ГЕРСОН. ДОКАЗАНАТА ХРАНИТЕЛНА ПРОГРАМА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА РАКА И ДРУГИ НЕЛЕЧИМИ ЗАБОЛЯВАНИЯ - ШАРЛОТ ГЕРСОН, МОРТЪН УОКЪР - ИЗТОК - ЗАПАД
БЪЗАК ПЛОД 100 г БИЛКИ КАРМЕН
ЧАЙ ФИЛТЪР ФИТОЛЕК ДИАБЕТ * 20
АЛИН ЧАЙ АНАСОН ПЛОДОВЕ 40 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Дюля
- Млечно смути със замразени плодове
- Печени дюли с мед, орехи и стафиди
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Кактус
- Изберете най-хубавия нар на пазара по 4 правила
- Японска дюля
- Идеи за красиво и оригинално нарязване и аранжиране на плодовете - Втора част
- Ананас
- Алкална диета
Коментари към Как да изберем най-добрите екзотични плодове на пазара?