Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Какво се случва с тялото, когато спрете да ядете плодове и зеленчуци

Какво се случва с тялото, когато спрете да ядете плодове и зеленчуци

Какво се случва с тялото, когато спрете да ядете плодове и зеленчуци - изображение

Плодовете и зеленчуците снабдяват организма с голямо количество фибри и хранителни вещества. Въпреки че някои от тях могат да бъдат заместени от хранителни добавки, те не могат да заменят всички съединения в натуралните продукти. Ето защо изключването на плодовете и зеленчуците от ежедневната диета има катастрофални последици за здравето.

1. Недостиг на витамини и минерали

Това е един от основните неблагоприятни ефекти при отказ от консумация на плодове и зеленчуци. Тези натурални продукти съдържат витамини от група B (снабдяват организма с енергия), витамин C (ускорява заздравяването на рани), витамин A (подобрява зрението и външния вид на кожата) и витамин K (способства за съсирване на кръвта).

2. Проблеми с теглото

Отказът от плодове и зеленчуци води до консумация на повече храни, съдържащи мазнини. Пресните натурални продукти са с ниско съдържание на калории. Те могат да се приемат по-често и да засищат по-добре. Няколко проучвания показват, че хората с наднормено тегло консумират по-малко плодове и зеленчуци.

3. Повишен риск от заболявания
Плодовете осигуряват различни хранителни вещества, включително витамини A,B, C и K. Те играят няколко основни роли в организма. Недостигът на тези витамини може да доведе до различни заболявания.

4. Скорбут

Той се причинява от недостиг на витамин C. Основните симптоми са умора, кървящи венци и учестено дишане. Облекчаването на заболяването включва прием на витамин C - локално или инжекционно.

5. Сърдечно-съдови заболявания

Балансът на калий и натрий в организма е от основно значение за поддържане здравето на сърдечносъдовата система. По-голямата част от населението консумира твърде много натрий и прекалено малко калий. За да възстановите баланса на тези минерали, направете следното - консумирайте плодове и зеленчуци, богати на калий.

6. Ракови заболявания

Плодовете осигуряват голямо количество хранителни вещества. Освен това са чудесен източник на диетични фибри. Ето защо трябва да присъстват в ежедневната диета. Редовната консумация на храни, като плодове и зеленчуци, намалява риска от колоректален полип - предвестник на рака.

7. Анемия

Някои хранителни вещества често имат сложни химични връзки с други. Например витамин C помага на тялото да абсорбира желязо. Недостигът на този минерал може да доведе до анемия, причинена от дефицита на витамини A и C, предоставени от плодовете.

8. Депресия

Храненето може да окаже влияние върху психическото здраве. Според проучване, проведено в Испания, диетата с високо съдържание на плодове и зеленчуци намалява риска от депресия. Причината може да се крие в ниското съдържание на пантотенова киселина и витамин B6, които засягат това състояние.

9. Диабет

Повишаването на теглото се свързва с появата на диабет. Редовната консумация на плодове и зеленчуци намалява риска от развитие на заболяването. Ако вече страдате от диабет, отказът от прием на тези хранителни продукти може да влоши нещата.

10. Кръвно налягане

 

Диетата, богата на натрий и бедна на плодове и зеленчуци, допринася за по-високо кръвно налягане. Изследването "Диетичен подход за спиране на хипертонията" демонстрира, че това наистина е така. Според него консумацията на плодове и зеленчуци може да намали кръвното налягане при хора, които страдат от хипертония. Подобна диета е също толкова ефективна, колкото приема на лекарства.

11. Храносмилателни проблеми

Отказът от консумация на плодове и зеленчуци води до храносмилателни проблеми като запек, хемороиди и дивертикулоза. Проучване, проведено в Медицинското училище на Харвард, установява, че диетата, богата на диетични фибри, осигурени от плодовете и зеленчуците, намалява риска от дивертикуларно заболяване.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: www.rolloid.net
Снимка: www.brainerddispatch.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиРецептиЛюбопитноХранене при...Алт. медицинаЗдравни съветиИсторияЛайфстайлНовиниДиетиЛеченияБотаникаХрани и ястияПсихологияАнкети