Как да направим и да използваме полезно масло от риган
Маслото от риган има разнообразни здравословни приложения, защото съдържа антиоксиданти, етерични масла, противовъзпалителни вещества и антибактериални съединения. То е добре познато средство в билковата медицина и помага за подсилване на имунитета, справяне с гъбички, стомашни проблеми и инфекции. Този ефикасен натурален продукт може да ви бъде много полезен, а освен това лесно се приготвя у дома. Ето как да си направите масло от риган и да го използвате за различни здравословни цели.
Необходими материали
- Голям стрък риган
- Екстра върджин зехтин
- Стъклен буркан
- Пестик (чукало за хаванче)
Приготвяне
1. Изплакнете стръковете риган, а после ги изсушете добре от водата. Може да си помогнете с хавлиена кърпа или да ги оставите известно време на проветриво място. След това отделете само листата и ги поставете в стъклен буркан.
2. Използвайте пестик или друго подръчно средство, за да намачкате ригана. Това помага за отделянето на етерични масла и други полезни вещества. Полейте начуканите листа със зехтин, така че изцяло да ги покриете. Разбъркайте добре.
3. Оставете листата накиснати за период от 2 седмици, като от време на време отваряте буркана и размесвате разтвора. Съхранявайте на сухо и хладно място. С времето маслото придобива тъмен оттенък и отчетлив аромат на риган.
4. Когато определеният период мине, използвайте марля или подходящ съд, за да прецедите листата от маслото. Пресипете част от него в шишенце с капкомер, а останалата част съхранявайте в буркан в хладилника. Там може да го запазите за няколко месеца, като е нужно да го изхвърлите, когато усетите появата на неприятен мирис.
Употреба
Риганът има антибактериално и противогъбично действия, съдържа ценни антиоксиданти и помага за справяне с инфекции и възпаления. Ето за какво може да използвате вашето домашно масло.
- Имунитет: По време на зимните месеци и летния грип подсилете имунната система, като всекидневно приемате по 5 капки масло от риган. Може да добавите малко вода, сок или чай, за да го разредите или да пиете някаква течност, след като вземете дозата капки.
- Настинка или грип: Когато сте болни, може да използвате 2 пъти на ден по 3-5 капки от маслото. Също така може да го приемате при синусна инфекция и бронхит, защото е добро за дихателните пътища. Не го пийте за повече от 10 дни, понеже е концентрат.
- Стомашни проблеми: Малко масло от риган преди хранене, може да ви помогне да облекчите подуване, газове и проблемно храносмилане. Пийте до 2 пъти на ден по 3 капки за не повече от 10 последователни дни.
- Гъбички: Нанасяйте по няколко капки върху ноктите и кожата около тях по 2 пъти на ден, за да ускорите процеса на възстановяване от гъбичките.
Редактор: Гергана Стоева
Източници: holistichealthherbalist.com
Снимки: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КУЕ капки за уши 15 мл
ВЕГАВЕРО КАНДИ - ЕЙД КОМПЛЕКС капсули * 120 VV-VITA-192
АЛАЙВ ИМУН ХЕЛТ капсули * 30 NATURE'S WAY
ПРОМОПЛАНТИС РИГАН МАСЛО капсули * 60 043129
НовБИОХЕРБА ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ РИГАН В ЗЕХТИН 10 мл.
ЛЕПАРАЦИД сироп за деца 50 мл ДОЛЕРАН ФАРМА
СТАТИЯТА е свързана към
- Здраво тяло
- Нетрадиционно
- Отглеждане на риган
- Риган, Балкански чай, Черновръхче
- Домашна италианска подправка
- 5 храни в помощ на епифизната жлеза
- Бял риган
- За да се излекувате от хроничен бронхит, пийте чай с розмарин и риган
- Италиански салатен дресинг с пармезан
- Облекчете синузита с риган
- Пречистете респираторните пътища с масло от риган
- Печена рикота с риган и кашкавал
Коментари към Как да направим и да използваме полезно масло от риган