Как да спасим пресолените ястия
Дори на най-опитните готвачи се случва неволно да прекалят със солта при приготвянето на ястията, което от своя страна може да развали не само настроението ви, но и да съсипе празничната вечер или семейната вечеря. Ще ви дадем няколко съвета, които ще ви помогнат да спасите пресолените ястия, за да не се налага да изхвърляте храната.
Как да поправим прекалено солените ястия
За да балансирате прекалено соления вкус на гозбата, която сте сготвили, може да използвате различни продукти. Кой от тях да изберете зависи от вида на ястието.
Супа
Пресолили сте супата? Не се тревожете, защото грешката е поправима.
- Изсипете в чиста кърпа чаша ориз или брашно, завържете и пуснете "чувалчето" в бульона. Нека се вари известно време. Оризът и брашното поемат солта.
- Друг вариант е да добавите макаронени изделия в супата.
- Ако сте пресолили вече готовата супа, може да добавите малко суров лук. Той няма да развали вкуса й и тя няма да бъде толкова солена.
- Ако сте сложили прекалено много сол в супата, която още се приготвя, пуснете в нея няколко картофа, завързани в марля. Когато се сварят, ги извадете.
- Вкусът може да се подобри и с помощта на малко захар. Ако сложите в пресоленото ястие 0,3 чаена лъжица захар, вкусът ще се омекоти и няма да бъде така солен.
- Друг трик за спасяване на ястия, в които сте използвали повече сол, е добавянето на високомаслена течна сметана, кокосово мляко или резен авокадо. Тези продукти балансират отлично вкуса на супи и сосове. Изберете подходящият според вида на ястието.
- Друг начин да спасите пресолената супа е да добавите още вода. Този вариант не е препоръчителен, защото рискувате съвсем да развалите вкуса на ястието, затова се използва само в краен случай.
- Ако имате несолен бульон, той ще спаси положението, без да се отрази неблагоприятно върху вкусовите качества на супата.
Бульон
Пресоления бульон направете на супа. Така продуктите, които добавите, ще поемат от солта и ястието ще бъде нормално на вкус.
Ако не желаете да приготвяте супа, просто сложете един разбит белтък в бульона - той веднага ще поеме излишната сол. След това го извадете с помощта на решетъчна лъжица или прецедете течността.
Кайма
Пресолената кайма може да стане годна за любимите кюфтета, ако към нея добавите ситно накълцано прясно зеле, настъргана прясна тиквичка или картоф. Тези зеленчуци дори ще направят кюфтетата още по-сочни. В краен случай бихте могли да промените ястието, като добавите ориз към каймата и приготвите сарми с получената плънка. Ако сте пресолили каймата, добавете малко хляб, картоф или сварен ориз.
Гъби
Пресолените гъби може да поднесете с безсолна гарнитура от сварен ориз или картофено пюре, да добавите пресни сосове към ястието или да увеличите количеството гъби.
Риба и месо
Рибата или месото, които се подправили с повече сол от необходимото, може да спасите, като залеете със сметанов или друг сос, изчакайте да кипне и задушете в него продуктите за кратко. Ако парчето месо е голямо, нарежете го.
Вкуса на много солените месо, риба и сосове може да подобрите, като добавите лимонена киселина, оцет или горчица към ястията. Но бъдете внимателни и добавяйте по малко от тези продукти (капка по капка), за да не развалите съвсем храната.
Зеленчуци
Ако сте сварили цели зеленчуци във вода с прекалено много сол, може да поправите грешката си, като залеете продуктите с вряща вода (несолена) и ги варите в продължение на няколко минути.
Ако сте прекалили със солта при овкусяването на салата от пресни зеленчуци, не се тревожете. Просто добавете нарязани краставици и домати, повече зеленолистни и билки и ще получите вкусен краен резултат.
Други начини за обезсоляване на пресолените ястия
Разбира се, пресоленото ястие може да се "поправи" и като увеличите неговото количество. Пресоленото зеленчуково рагу например може да спасите, като към къкрещото ястие добавите нарязани домати и други зеленчуци.
Захар, мед и сладки зеленчуци (например моркови) помагат за подобряване на вкуса на пресолените ястия. Но със сладките продукти следва да бъдете внимателни, за да не съсипете напълно храната.
Видео
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МАТИСЪН СОЛИ ЗА ВАНА АЛКАБАЛАНС 700 г MT1430
ЛАКСАФИТ капсули * 60 FOREST HERBS
СОЛ ЗА СЪДОМИЯЛНИ МАШИНИ 2.5 кг ETAMINE DU LYS
НовСИЙСТАРС КРИСТАЛНИ МИНЕРАЛНИ СОЛИ С ЛАВАНДУЛА 100 гр.
ДИБЕН ЕНТЕРАЛНА ХРАНА ЗА ПИЕНЕ ГОРСКИ ПЛОДОВЕ 200 мл
СИЙСТАРС КРИСТАЛНИ МИНЕРАЛНИ СОЛИ С РОЗМАРИН 100 гр.
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Какво лекува английската сол
- Лечение при хипотония (ниско кръвно налягане)
- Полезни и вредни видове сол
- Солеви разтвори
- Натурални заместители на солта
- Облекчете хемороидите с разтвор от сол и сода
- Натрий – значение за организма и хранителни източници
- Диета с ниско съдържание на сол
- Домашна целинова сол
- Правете гаргара със сол и сода, за да излекувате зачервеното гърло
Коментари към Как да спасим пресолените ястия