Как да приготвим полезно мляко от бадеми
Ядките са изключително пълноценна и богата на полезни вещества храна. Те могат да се използват за приготвяне на здравословно мляко, което не съдържа лактоза и има съвсем малко въглехидрати.
Млякото от ядки е добро за здравето, защото предлага полезни мазнини и антиоксидантни витамини. То не предизвиква рязко покачване на кръвната захар и е по-добрата опция за диабетици и хора на нисковъглехидратен режим.
Освен това е полезно за сърцето, защото ядките съдържат ценни минерали като магнезий и натрий, които са добри за холестерола и кръвното налягане. То е подходящо за хора с лактозна нетолерантност, като помага да се избегнат подуването и стомашните проблеми.
Може да си направите мляко от бадеми или кашу, като следвате няколко лесни стъпки. Необходимите съставки са:
- 1 чаша сурови ядки – изберете качествен продукт, защото това е основната съставка
- 2 чаши вода
- подсладител по желание (мед, захар, кленов сироп)
1. Накиснете ядките в купа с вода, като покриете с около 2,5 см течност. Завийте съда с кърпа и оставете да преседи 10-12 часа. Може да ги оставите дори за цяло денонощие, защото така текстурата на крайния продукт става още по-добра.
2. Прецедете ядките и ги измийте добре с хладка вода на чешмата. Ако използвате бадеми, е по-добре да обелите кафявата им обвивка, преди да продължите.
3. Поставете ги в блендера с 2 чаши вода и включете на висока скорост. Първо няколко пъти пуснете само за кратко, докато целите ядки се раздробят. След това може да пуснете блендера за 3 минути, без да спирате. Ако използвате по-слаб модел или чопър, оставете за 4 минути. Ядките трябва да са фино смлени, а водата да придобие бял нюанс.
4. Прецедете, като използвате филтърна материя или тензух, за да отделите течността от ядките. Започнете да извивате плата в горната част, като допълнително използвате ръката си за изцеждане на ядковото мляко.
5. По желание добавете подсладител. Съхранявайте до 4 дни в хладилника и използвайте самостоятелно или към рецепти за сладкиши, палачинки, мюсли и смутита.
6. Запазете смелените ядки, защото те могат да бъдат чудесна добавка за вашата закуска. Успешно се съчетават със салати, смути, печива или овесени ядки.
Редактор: Гергана Стоева
Източници: thekitchn.com / medicalnewstoday.com / theindianspot.com
Снимки: thekitchn.com / detoxinista.com / archanaskitchen.com / amazingpaleo.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЗОЯ БИО СУРОВО КАШУ 250 гр.
ТАХАН ОТ КАШУ 230 г ЗЕМЕЛА
ТАХАН ОТ КАШУ И МАКАДАМИЯ 230 г ЗЕМЕЛА
ОЛ НУТРИШЪН МАСЛО ОТ КАШУ ГЛАДКО 500 г
ОЛ НУТРИШЪН МАСЛО ОТ КАШУ ГЛАДКО 1 кг
ОЛ НУТРИШЪН МАСЛО ОТ КАШУ ПАРЧЕНЦА 1 кг
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Ацидофилно мляко - ползи и вреди
- Какво е скир, състав и ползи за организма
- Бадеми - полезни и вредни свойства
- 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
- Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти
- Ползи и вреди на бадемовото брашно
- Хранителна пирамида на принципите на здравословното хранене
- Направете си напитка с уникални лечебни свойства от мляко, мед, ванилия и канела
- Ползи и вреди на прясното краве мляко
- Здравословен хранителен режим
Коментари към Как да приготвим полезно мляко от бадеми