Как да разберете дали пилешкото месо е годно за консумация
Представете си следната ситуация: вадите пилешкото месо от фризера и го оставяте в хладилника, за да се размрази. През това време ядете всичко, което сте приготвили, и забравяте за него. След няколко дни се сещате, отваряте хладилника и започвате да се чудите дали все още става за ядене.
Според експерти промяната в цвета и аромата на месото не са единствените признаци, че не е годно за консумация. Ако искате да бъдете сигурни, че все още става за ядене, трябва да следите за допълнителни знаци.
Бактерии в пилешкото месо
Бактериите, които се развиват в храните, се разделят на два вида. Първият разваля хранителния продукт, а вторият - оказва негативно въздействие върху здравето. Първият вид е по-лесен за откриване, тъй като бактерията, която заразява храната, предизвиква много ясни симптоми - месото става мазно и слузесто. Въпреки това, ако го сготвите или изпечете, има малка вероятност да се разболеете. Здравият човек може да се сдобие с известни стомашни проблеми, но не и хранително натравяне.
За съжаление обаче няма толкова ясни признаци за наличие на бактерията, която води до различни заболявания. Тя може да бъде открита дори в прясно месо, закупено току-що от магазина. Според експерти, това че цветът, ароматът и текстурата на хранителния продукт изглеждат примамливи, не трябва да бъде индикатор за определяне на неговото качество.
Ако премахнете опаковката на месото и усетите неприятна миризма, това е признак, че микроорганизмите върху него са започнали да се размножават и да отделят газове. Някои опасни патогени, като салмонела и ешерихия коли, не излъчват такава миризма. Те не променят цвета или аромата на месото.
Какво да правим, ако сетивата ни не помагат в този случай
Бъдете внимателни, когато печете или пържите пилешко месо. Минималната температура за готвене на домашни птици (независимо дали са цели или не) не трябва да пада под 75 градуса по Целзий.
Ако искате да съхранявате пилешкото месо в продължение на няколко дни, не го оставяйте в хладилника, а във фризера, където температурата е под 0 градуса по Целзий. По този начин може да предотвратите размножаването на бактериите. Консумирайте месото, извадено от фризера, в рамките на два дни. Ако не го използвате, го върнете отново във фризера.
Основното правило по отношение на пилешкото месо е, че ако не сте сигурни дали е годно за консумация, най-добре да не я ядете, за да предотвратите възникването на сериозни заболявания.
onejive.com, soyummy.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО С КАРТОФИ И МОРКОВИ 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО С ДОМАТИ И ОРИЗ 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО С КАРТОФИ И МЛЯКО 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ПИЛЕ С МАКАРОНИ И ДОМАТЕН СОС 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ЗЕЛЕНЧУКОВА СУПА С ПИЛЕШКО МЕСО 220 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Здраво тяло
- Превенция и лечение на болести
- Пилешко месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
- Пиле със зеленчуци по мексикански (пиле фахитас)
- Месо на токачка
- Това пиле е черно дори в костите, месото и органите си!
- Пилешки късчета, запечени със сладки картофи и броколи
- Задушено пилешко с лук и моркови (на фурна)
- Лимоново пиле с масло и чесън
- Пържени пилешки трътки с подправки
- Медено пиле със сусам, броколи и ориз
- Перфектната марината за пилешко месо
Коментари към Как да разберете дали пилешкото месо е годно за консумация