Начало Съвети Здраво тяло За детето Как да разпознаем тревожно разстройство при децата

Как да разпознаем тревожно разстройство при децата

Как да разпознаем тревожно разстройство при децата - изображение

Нормално е децата да изпитват притеснение при среща с нови или предизвикателни ситуации. Но понякога безпокойството може да бъде много по-интензивно и дълготрайно състояние, което сочи към наличието на тревожно разстройство. Децата често не споделят страхове, които сериозно афектират успеха им училище, създаването на приятелства и дори физическото им здраве.

Ето някои от симптомите, които може да индикират, че детето изпитва по-силно неспокойство от нормалното и има нужда от помощ или консултация със специалист.

1. Повтаряне на вредни навици
Това са действия концентрирани върху тялото като скубане на коса, гризане на нокти, чоплене на кожата или гризане на устните и вътрешността на устата. Ако забелязвате, че детето дълго време проявява такива наклонности въпреки телесната вреда и вашите упреци, е възможно да съществува провокиращ фактор на тревожност.

2. Страх, че ще се случи нещо лошо
Понякога децата са измъчвани от постоянно негативно предчувствие, че нещо неприятно ще сполети тях или близките им хора. Това включва необосновано притеснение от появата на животозастрашаващи ситуации или голям проблем във взаимоотношенията като развод и загуба на приятел. Може да забележите, че детето се нуждае от убеждаване, че всичко ще е наред и нищо няма да се случи със семейството и приятелите им.

3. Обсесивно-компулсивни действия
В такива случаи децата имат натрапчиви мисли и чувстват силен подтик към извършването на определени физически или мислени „ритуали”. Напрежението им не спада докато не направят конкретното действие, което може да е докосване на предмет, извършване на движение или мислено произнасяне на нещо. Детето чувства, че нещо лошо ще се случи или няма да се справи с дадена задача, ако първо не изпълни компулсивното действие.

Тревожност
4. Социална тревожност
Тя включва силно притеснение от ситуации на общуване с повече хора или публични изяви. Безпокойството на детето се свързва със страх, че няма да се представи добре и другите няма да го приемат. Това води до крайно избягване на социални ситуации, слаба активност в училище и изолация.

5. Страх от раздяла
Детето може изпитва силна тревога при разделяне от родител или човек, който се грижи за него. Това обикновено се проявява в силна емоционална реакция като плач и гняв или отказ да тръгне само за училище или среща с приятели. Състоянието може да се изрази и в нежеланието му да стои или спи в различни стаи от определения човек.

По статията работи: Гергана Стоева
Източник: anxietybc.com
Снимки: huffingtonpost.co.uk / scarymommy.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлАлт. медицинаНовиниСпортЛеченияТестовеБотаникаСоциални грижиРецептиХранене при...ИнтервютаАнкетиИсторияОрганизацииОбразованиеНормативни актовеЗаведенияСпециалистиИзследванияКлинични пътеки