Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Как да се храним при болестта на Крон

Как да се храним при болестта на Крон

Как да се храним при болестта на Крон - изображение

Болестта на Крон е възпалително заболяване на червата, което причинява симптоми като болка, диария, дискомфорт и загуба на тегло. То може да засегне различни части от стомашно-чревния тракт, но най-често афектира тънкото и дебелото черво.

Въпреки че няма открито лечение за болестта на Крон, подходяща терапия и диета могат значително да подобрят състоянието. Така може да се постигне дълготрайна ремисия и предотвратяване на неприятните симптоми. Ето някои полезни съвети за хранене и овладяване на възпалителните процеси.

1. Зърнени култури

Неразтворимите фибри преминават необработени през храносмилателния тракт и могат да обострят симптоми като диария и болка. Пълнозърнестите храни са богати на фибри, а освен това съдържат глутен, който може допълнително да раздразни стомаха. Препоръчително е да избягвате пълнозърнестия хляб и да заложите на продукти като ориз, картофи, паста и безглутенов хляб.

Пълнозърнест хляб

2. Плодове и зеленчуци

Някои сурови храни също могат да предизвикат раздразнения поради високото съдържание на фибри и вероятността от образуване на газове. Не е нужно да елиминирате плодовете и зеленчуците от диетата си, но е добре да ограничите продукти като броколи, зеле, карфиол, ябълки с обелките, череши и сливи. Вместо това може да ядете задушени зеленчуци, белени краставици, чушки, банани, пъпеш и тиква.

3. Месо

При избора на животински протеини е добре да съобразите количеството мазнина в състава им. Избягвайте мазните храни и избирайте чисто нетлъсто месо. Намалете червеното месо, деликатесните колбаси и наденичките. Може да ги заместите с пилешко, яйца, бонфиле, риба и морски дарове.

Червено месо

4. Млечни продукти

Препоръчително е да се избягват млечните продукти, защото болестта на Крон често съвпада с лактозната нетолерантност. Кравето мляко съдържа редица алергени, които могат да доведат до газове и болка, а освен това продуктите с повече мазнини са по-трудно смилаеми. Добре е да се ограничат маслото, сметаната и сирената. Вместо това може да използвате кисело мляко с нисък процент масленост и растителни продукти от соя, бадеми и кокос.

5. Подправки

Пикантните храни лесно дразнят стомаха, но има много подправки с антивъзпалително и успокояващо действие за лигавицата. Не добавяйте към храната си черен или лют червен пипер, чесън и чили. Подправките с благоприятен ефект включват куркума, джинджифил, кимион и горчица.

Подправки

Правилна диета може да има положителен ефект върху болестта на Крон, като целта е да се избягват храни, причиняващи възпаления и раздразнения. При всеки това може да е много индивидуално, затова обърнете внимание как се чувствате след консумацията на различни хранителни продукти.

 

Редактор: Гергана Стоева
Източници: mayoclinic.org / healthline.com
Снимки: tasteofhome.com / nearsay.com / bhavanayoga.com / pinnaclehealthgroup.com.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИнтервютаИсторияНовиниЛюбопитноЛеченияИзследванияБотаникаХранене при...Здравни съветиЗаболявания (МКБ)СнимкиСимптомиЛайфстайлФизиологияАлт. медицинаСпортРецепти