Как да се храним при болестта на Крон

Болестта на Крон е възпалително заболяване на червата, което причинява симптоми като болка, диария, дискомфорт и загуба на тегло. То може да засегне различни части от стомашно-чревния тракт, но най-често афектира тънкото и дебелото черво.
Въпреки че няма открито лечение за болестта на Крон, подходяща терапия и диета могат значително да подобрят състоянието. Така може да се постигне дълготрайна ремисия и предотвратяване на неприятните симптоми. Ето някои полезни съвети за хранене и овладяване на възпалителните процеси.
1. Зърнени култури
Неразтворимите фибри преминават необработени през храносмилателния тракт и могат да обострят симптоми като диария и болка. Пълнозърнестите храни са богати на фибри, а освен това съдържат глутен, който може допълнително да раздразни стомаха. Препоръчително е да избягвате пълнозърнестия хляб и да заложите на продукти като ориз, картофи, паста и безглутенов хляб.
2. Плодове и зеленчуци
Някои сурови храни също могат да предизвикат раздразнения поради високото съдържание на фибри и вероятността от образуване на газове. Не е нужно да елиминирате плодовете и зеленчуците от диетата си, но е добре да ограничите продукти като броколи, зеле, карфиол, ябълки с обелките, череши и сливи. Вместо това може да ядете задушени зеленчуци, белени краставици, чушки, банани, пъпеш и тиква.
3. Месо
При избора на животински протеини е добре да съобразите количеството мазнина в състава им. Избягвайте мазните храни и избирайте чисто нетлъсто месо. Намалете червеното месо, деликатесните колбаси и наденичките. Може да ги заместите с пилешко, яйца, бонфиле, риба и морски дарове.
4. Млечни продукти
Препоръчително е да се избягват млечните продукти, защото болестта на Крон често съвпада с лактозната нетолерантност. Кравето мляко съдържа редица алергени, които могат да доведат до газове и болка, а освен това продуктите с повече мазнини са по-трудно смилаеми. Добре е да се ограничат маслото, сметаната и сирената. Вместо това може да използвате кисело мляко с нисък процент масленост и растителни продукти от соя, бадеми и кокос.
5. Подправки
Пикантните храни лесно дразнят стомаха, но има много подправки с антивъзпалително и успокояващо действие за лигавицата. Не добавяйте към храната си черен или лют червен пипер, чесън и чили. Подправките с благоприятен ефект включват куркума, джинджифил, кимион и горчица.
Правилна диета може да има положителен ефект върху болестта на Крон, като целта е да се избягват храни, причиняващи възпаления и раздразнения. При всеки това може да е много индивидуално, затова обърнете внимание как се чувствате след консумацията на различни хранителни продукти.
Редактор: Гергана Стоева
Източници: mayoclinic.org / healthline.com
Снимки: tasteofhome.com / nearsay.com / bhavanayoga.com / pinnaclehealthgroup.com.au
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АМИКС МР. ПОПЪРС ОУТ МАШ 2000 гр.
БИОХЕРБА ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛИМОНОВА (ЦИТРАТНА) МЕНТА 10 мл
ЕКВИЛИБРА АЛОЕ ВEРА СОК + ДЖИНДЖИФИЛ 1 л
Д-Р МАРИО ЯНАКИЕВ ПРОБИОТИК саше * 10
БИЛКОВА АПТЕКА ТИНКТУРА ОТ ЛАЙКА 50 мл
БЕНТО ХЕЛТ ПРЕЧИСТЕН НАТУРАЛЕН БЕНТОНИТ ЗА ПИЕНЕ капсули * 120
СТАТИЯТА е свързана към
- Здраво тяло
- Превенция и лечение на болести
- Натурални средства срещу газове и подут корем
- Болест на Крон
- Лапад, Обикновен лапад, Лопуш
- Регулация на слюноотделянето
- Алтернативно лечение на забавена чревна перисталтика
- З упражнения при подуване, запек и храносмилателни проблеми
- Орегонско грозде
- Лечение при болест на Крон
- Червено френско грозде, Касис
- Регулация на панкреатичната секреция
Коментари към Как да се храним при болестта на Крон