Как да съхраним морковите, така че да са трайни месеци наред?

Сами може да забележите, че когато отрежете листата на моркова, той няма как да покълне. Разрезът ще зарасне, ще образува твърда коричка и така морковът няма да загние. Това е така, тъй като, отрязвайки "шайба" от върха на кореноплодните растения, ние рязко стопираме биологичните процеси по растежа им и консумацията на енергия. Те запазват качеството си и остават сочни дълъг период от време. Няма нужда да обработваме с нищо разреза, тъй като повърхността ще зарасне сама, подобно на рана по нашата кожа.
- Необходимо е също така да отстраните допълнителните корени по морковите (мустачките), които намаляват срока им на годност.
- Когато извадите морковите от земята, леко ги почистете с ръце от пръстта и веднага отрежете листата заедно с част от плода - шайба с дебелина около 0,5 - 1,0 сантиметър.
- Ако имат някакви пукнатини или други поражения, може да отрежете дори 1,5 - 3 сантиметра от плода. За по-прецизен разрез и за да не нарушите структурата на целия морков, използвайте остър тънък нож. Разрезът трябва да бъде равномерен и гладък.
- Едновременно с върховете на морковите отрязвайте и корените им. В края си плодовете трябва да бъдат не по-тънки от 5 милиметра в диаметър.
- После разпръснете морковите на един слой върху земята (върху стара покривка или вестници) за 2 - 3 часа. Така слънцето ще подсуши повърхността им и ще можете да отстраните от тях останалата пръст (без да ги миете). През това време и разрезите се покриват с тънка защитна коричка. Освен това, слънцето унищожава много от болестотворните микроорганизми, които развалят качеството на витаминозните зеленчуци.
- След лекото изсушаване ги поставете на хладно място, препоръчително в мазе, където максималната температура остава под 15 ºC.
- Съхранявайте ги в кутии или касетки със сух мъх или стърготина. В мъха кореноплодните зеленчуци могат да се съхраняват много дълго време. Той поддържа оптимални нива на влага и въглероден диоксид, и има отлични естествени свойства на консервант.
- Добре сортирайте морковите и не смесвайте тези, които имат леки наранявания или загниване по тях, със здравите.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
НЕСТИ ДАНТЕ НАТУРАЛЕН ЗЕЛЕНЧУКОВ САПУН С ЕКСТРАКТ ОТ МОРКОВ 250 гр.
СОУ СИМПЪЛ ОЛИО ЗА ШОКОЛАДОВ ТЕН 250 мл
МАТИСЪН АНТИОКСИДАНТНА ФОРМУЛА ОТ ЧЕРВЕНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ОРГАНИК капсули * 180
ПЕДИАКИД ЖЕЛЯЗО + ВИТАМИН B сироп 125 мл
МАСЛО ОТ МОРКОВ И БЯЛ ТРЪН 250 мл ЗДРАВНИЦА
КАРОТЕН ГЕЛ ЗА ИНТЕНЗИВЕН ТЕН 150 мл
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Колко дълго да съхраняваме сготвената храна в хладилник
- Гарнитура от задушени моркови с чесън, риган и лимон
- Див морков
- Запознайте се с 5 страхотни ползи на сока от морков и джинджифил
- Консумирайте морковена супа срещу диария
- Как се режат чери доматчета и моркови с форма на сърца
- 4-дневна морковена диета
- Салата от извара с моркови, зелен лук и яйца
- Морков
- Гарнитура от киноа
Коментари към Как да съхраним морковите, така че да са трайни месеци наред?