Начало Съвети Околна среда и бит Спорт и свободно време Кои витамини и минерали стимулират метаболизма и отслабването

Кои витамини и минерали стимулират метаболизма и отслабването

Кои витамини и минерали стимулират метаболизма и отслабването - изображение

Знаете ли, че някои витамини и минерали могат да бъдат ефективно допълнение към режима на хранене и упражнения. Тези елементи играят важна роля във въглехидратния метаболизъм, обмяната на веществата и производството на енергия. Освен това при много хора са в дефицит (особено при продължителна диета), което означава, че организмът не функционира в оптималния си потенциал.

Когато тялото е заредено с необходимите витамини и минерали, тонусът и издръжливостта се подобряват, а апетитът намалява. Ето кои са 4 от добавките, които помагат за поддържането на добра форма

1. В витамини

Те са абсолютно необходими, за да имаме бърз и ефективен метаболизъм. Витамините от тази група помагат за усвояването на хранителни вещества, както и употребяването на енергията от тях. Ако нивата им са занижени, е възможно да изпитвате повече умора, липса на мотивация и забавен метаболизъм, защото те са нужни за обръщането на въглехидратите в енергия. Дефицитът на В12 е много често срещан, особено при хранене, бедно на животински продукти.

Витамини

2. Витамин D

Тялото си набавя този витамин от слънчевата светлина, но много от нас прекарват по-голямата част от деня в офиса, у дома или сред друго закрито пространство. Това означава, че може да не си набавяме необходимата дневна доза. Витамин D е много важен за имунната система, както и за доброто настроение. Изследване от 2011 показва, че приемът на витамин D в комбинация с калций съдейства за по-бързото влизане във форма.

3. Желязо

Минералът помага за превръщането на хранителните вещества в енергия, както и за транспорта на кислород до тъканите и мускулите в тялото. Ниските му нива в организма водят до слабост и понижени физически способности. Дефицитът на желязо е разпространен проблем, който води до симптоми като умора и депресивност. Добавката се препоръчва при хранене, ограничаващо или изключващо животински продукти.

Спорт

4. Магнезий

Този елемент също е необходим за производството на енергия в тялото. Всъщност той участва в над 100 процеса  в организма, като някои от тях са пряко свързани с функционирането на метаболизма. Магнезият е нужен за регулацията на кръвната захар и кръвното налягане, както и за доброто функциониране на нервната система. Изследванията показват, че при съвременната диета приемът на този важен минерал е доста занижен.

Редактор: Гергана Стоева
Източници: rd.com / healthline.com
Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаСнимкиДиетиСпортЛайфстайлХранене при...НовиниСъставкиФизиологияИсторияИзследванияКлинични пътекиРецептиТестовеСпециалистиБотаникаНормативни актовеЗаведенияЛеченияХрани и ястияПсихологияПроизводителиКалкулатори