Консумирайте пекан за здраво сърце и силен имунитет
Ядките пекан са изключително хранителни и полезни. Те ни снабдяват с важни минерали като манган, цинк, магнезий, мед и фосфор, както и здравословни мононенаситени мазнини. Тези интересни ядки произлизат от Америка, където се осъществява 80% от световната им продукция. Според доклад на Министерството на земеделието в САЩ пеканите попадат в топ 15 на храните, които са най-богати на антиоксиданти.
Сред ядките те съдържат най-високо количество флавоноиди, а заради полезния си състав са много добри за сърцето и имунната система. Пеканите също така подпомагат храносмилането, метаболизма и здравето на кожата. Те лесно се съчетават със солени и сладки храни, като може да ги комбинирате със салата, сирене, мюсли и сладкарски изделия. Представяме ви 4 здравословни свойства на ядките пекан.
1. Полезни са за сърцето
Пеканите съдържат комбинация от мононенаситени мазнини и антиоксиданти, които са необходими, за да имаме здрави кръвоносни съдове. Изследванията показват, че веществата в състава им помагат за понижаване на холестерола, а аминокиселината L-аргинин подобрява еластичността на артериалните стени. Ядките съдържат магнезий, който участва в редица важни процеси в организма и има противовъзпалително действие. Консумацията на пекан помага за предотвратяване на запушените артерии и намаляване на риска от сърдечни заболявания.
2. Подсилват имунната система
Високото съдържание на антиоксиданти стимулира защитните сили на организма, защото те неутрализират свободните радикали, предизвикващи възпаления и хронични заболявания. Флавоноидите в пеканите помагат за намаляване на риска от туморни образувания, а елагиновата киселина инхибира свързването на ДНК с някои видове канцерогени. Ядките съдържат високо количество манган, който също има атиоксидантно действие и е необходим за функцията на мозъка. От друга страна, минералът цинк е нужен за развитието и функцията на клетките на имунната система.
3. Подобряват храносмилането
Ядките пекан съдържат фибри, които подпомагат движението в храносмилателния тракт и създават чувство на ситост. Консумацията на полезни мазнини регулира апетита, а минералът мед и В-витамините стимулират метаболизма.
4. Добри са за кожата и косата
Пеканите осигуряват на тялото гама от минерали и мастни киселини, които са необходими за поддържането на здравето на кожата и косата. Антиоксидантите противодействат на вредните ефекти от оксидативния стрес, водещ до стареене на клетките, а аминокиселината L-аргинин е полезна за косата.
food.ndtv.com, goodhousekeeping.com, freepik.com
Коментари към Консумирайте пекан за здраво сърце и силен имунитет