Насърчете имунитета си с квас от моркови, портокал и джинджифил

Представяме ви един лесен начин за приготвяне на квас от моркови и джинджифил (ферментирали моркови). Ферментацията е много добър приятел на силната имунна система и чудесен начин за поддържате храносмилателната система в отлично здраве. С помощта на тази напитка може да предоставите на организма си полезни бактерии, наречени пробиотици, които предпазват от различни заболявания. Ето как.

Необходими продукти
- 6 моркова, нарязани на парченца с големина на монети
- 2 супени лъжици нарязан джинджифил
- 6 големи ленти портокалова кора
- 2 супени лъжици морска сол (4 супени лъжици, ако изпуснете суроватката)
- 1/4 чаена суроватка (по избор) и вода

Начин на приготвяне:
- Сложете морковите, джинджифила и цитрусовите обелки в голям стъклен буркан с херметическо затваряне.
- Добавете солта и суроватка и напълнете останалата част от буркана с вода, оставяйки около 2.5 сантиметра пространство до върха.
- Покрийте съда плътно с капак и разклатете енергично, за да се разтвори добре солта.
- След това отстранете капака на буркана и го заменете с чиста кърпа или филтър за кафе, закрепен с гумен ластик.
- Поставете съда на топло място за от 2 до 4 дни (в зависимост от температурата на помещението), за да ферментира.
- Колкото по-дълго ферментира, толкова по-кисела ще се получи напитката. Затова може да я опитвате периодично, за да прекратите процеса на ферментация и да приготвите кваса точно по ваш вкус.

Допълнителен съвет: Доказано е, че ферментиралите продукти като различни видове туршия подобряват храносмилането и се грижат за здравето на червата. Те са богати на ензими, които играят важна роля за разграждането на храната в стомашно-чревната система. Ето защо е препоръчително да включите туршия в менюто си.
Източник: helloglow.co
По статията работи Росица Раднева
Коментари към Насърчете имунитета си с квас от моркови, портокал и джинджифил