Начало Съвети Здрав дух Емоции Насърчете умствената работоспособност чрез 7 начина

Насърчете умствената работоспособност чрез 7 начина

Насърчете умствената работоспособност чрез 7 начина - изображение

Почти всеки от нас се опитва да се справи с голям брой лични и свързани с работата предизвикателства. Безкрайните задачи за постигане на успехи във всяка една област от живота могат да "изцедят" нашите сили и оптимизъм. За щастие, има няколко лесни неща, които да направим, за да подобрим умствената и физическата работоспособност, както и начин на живот. Това са 7 идеи за приложение, преди да отидете на работа рано сутрин.

1. Прочетете книга.

Един от най-добрите начини за стимулиране на ума е чрез четене - глава от книга, статия от вестник или интернет. Обогатяването на мозъка с нова информация е от съществено значение за физическото и психическото здраве, според неврохирурзите. Четенето рано сутрин помага да се успокоите и да подредите приоритетите си за следващите дни, като се фокусирате върху нещо различно от сивото ежедневие на живота. Поради същата тази причина четенето на вестник или книга може да доведе до разглеждане на ежедневните задачи под различен ъгъл.

2. Правете упражнения.

Добре известно е, че упражненията играят важна роля за поддържане на психическото и физическото здраве. Провеждането на бърза тренировка преди работа също е добър начин за стимулиране на мозъчната дейност. Упражненията всъщност променят химията на мозъка. Ефектът от тяхното прилагане дори е оприличен с този от прием на антидепресанти. Най-важното нещо е, че упражненията помагат за изпомпване на кръв и кислород към мозъка, позволявайки на нашето сиво вещество да работи в своя пълен капацитет. Това води до по-отчетливо взимане на решения и по-добра памет.

3. Медитирайте.

Изследвания показват, че медитацията може да помогне за повишаване на концентрацията, намаляване на тревожността и подобряване на психологическото състояние. Проучванията установяват, че амигдалата, част от мозъка, отговорна за появата на емоции, като страх и тревожност, понижава обема на мозъчните клетки в резултат от медитация. Хората, които медитират, могат да си спомнят стара информация много по-бързо, което предполага, че способността за "екранизиране" на умствения шум позволява на работната памет да търси и намира необходимата информация много по-лесно.

4. Слушайте класическа музика.

Нежната и спокойна музика на Моцарт и Бетовен носи ползи за мозъка и производителността като цяло. Известно проучване се позовава на така наречения "ефект на Моцарт", при който слушането на класическа музика може да подобри способността на човек да мисли дългосрочно и абстрактно. Доказано е, че слушането на тови вид музика, докато се обличате или по време на тренировка, значително подобрява вербалната плавност, когнитивната функция и концентрацията.

5. Практикуване на логически игри.

Опитът от научаването на нови неща и развитието на свежи познания насърчават здравето на мозъка и създават нови невронни връзки. Задачи, които не само са предизвикателство, но са разнообразни и занимателни, като например судоку, могат да подобрят умствените способности и да помогнат за изграждане на когнитивни резерви. Важно е да поддържате повишена мозъчна активност и непрекъснато да променяте и увеличавате сложността на задачите.

6. Направете благодарствен списък.

Може да звучи недостоверно, но е доказано научно, че когато обръщате повече внимание на нещата от живота, за които сте благодарни, мозъкът ви действително работи по-добре. Просто запишете 5 неща, за които да бъдете благодарни всеки ден. В един експеримент, в който хората изпълняват тази задача, те забелязват положителна разлика в тяхното ниво на щастие само за 3 седмици. Личностите, изразяващи благодарност редовно, са по-здрави, проявяват повишен напредък към целите си, притежават голямо чувство за благополучие и са по-полезни за останалите.

7. Спете достатъчно.

Редица изследвания установяват, че сънят може да подобри паметта. Това оказва пряко влияние върху способността за контрол и поведение. Липсата на сън може да доведе до умствена дейност, сравнима с опиянение. Най-добрият начин да заредите тялото си с енергия за следващия ден, е да се придържате към график за сън, който да не се променя особено през почивните дни и да практикувате релаксиращ ритуал за лягане, като например четене на книга, преди сън.

Източник: www.brightside.me

Още по темата:

3.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниСнимкиЛайфстайлХранене при...БотаникаПсихологияАлтернативна медицинаСпортПатологияОрганизацииМедицински изследванияИсторияКлинични пътекиСпециалистиЛечения