Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Научете 15 кулинарни трика, споделени от професионални готвачи

Научете 15 кулинарни трика, споделени от професионални готвачи

Научете 15 кулинарни трика, споделени от професионални готвачи - изображение

Професионалните готвачи пазят всички кулинарни трикове в тайна, споделяйки ги само със своите ученици. Въпреки това, ние знаем част от тях. Представяме ви кулинарните трикове на топ готвачите от цял свят, които могат да ви помогнат да направите вашите ястия също толкова вкусни, колкото самия Голдън Рамзи.

1. Перфектна пържола

Извадете месото от хладилника и го оставете да престои на стайна температура за час-два. След това преминете към неговото готвене. Ако искате да получите перфектна кафява коричка, премахнете излишната влага със салфетка и го изпечете на скарата.

2. Сочно месо

Отнема време, за да приготвите правилно пилешкото и свинското месо. Понякога то може да се изсуши прекалено лесно. За да избегнат това, европейските готвачи използват следния трик: те потапят месото в саламура. Изсипете 3 чаени чаши вода в голяма купа. Към тях добавете 1/4 чаена чаша сол и 1/4 чаена чаша захар. Залейте месото с приготвената саламура и го оставете да престои в хладилника за 1-2 часа преди да преминете към неговото готвене.

3. Ароматни подправки

Изсипете кимиона и черния пипер (на зърна) в малък тиган. Загрейте подправките на умерен огън, докато отделят аромат. След това ги изсипете в хаванче и ги натрошете. Овкусете ястията с тях и готово. По този начин те могат да бъдат много по-вкусни и по-ароматни.

4. Леко и въздушно тесто

Ако искате да направите перфектното тесто, следвайте това просто правило. Извадете яйцата и маслото от хладилника. Оставете ги да престоят на стайна температура за една нощ. На сутринта може да ни благодарите.

5. Риба с деликатна коричка

Вземете обикновена четка за сладки. Потопете я в майонеза и преминете с нея по повърхността на рибата. Добавете малко сол и я изпечете. По този начин може да получите перфектна златиста коричка.

6. Приготвяне на пържола без мазнина

Ален Дюкас, един от най-известните готвачи в цял свят, разкрива своята тайна за приготвяне на вкусна пържола. Повърхността на тигана се намазва с външния край на месото, съдържащо голямо количество мазнина. По този начин няма нужда да използвате олио, докато готвите. Толкова е просто.

7. Кремообразно картофено пюре

Преди да превърнете картофите в пюре, трябва да ги изсушите правилно. Поставете ги в тиган и ги загрейте на ниска температура, докато водата от тях се изпари напълно. Разбърквайте ги непрекъснато с дървена лъжица, за да не ги загорите. След това ги намачкайте и добавете топло прясно мляко. Разбъркайте добре съставките по получаване на гладка смес.

8. Чудесна крем супа

Запържете зеленчуците със зехтин, за да придобият златист цвят и да се подобри вкусът им. Добавете вода или бульон и преминете към приготвянето на крем супата. Бързо, лесно и вкусно.

9. Най-добрите палачинки

Пригответе обичайната смес за палачинки. Към нея добавете 2 супени лъжици сметана. По този начин може да направите вкусни, пухкави и плътни палачинки.

10. Захарта не е само за сладост

Захарта може да бъде също толкова добра подправка, колкото солта. Добавете малко от нея в чинията с туршия, пресни домати или доматено пюре, за да намалите киселинността на продуктите и да подобрите техния вкус.

11. Най-трудната задача: идеалното пържено яйце

Трите основни компонента за приготвяне на перфектни пържени яйца са дебелостенен тиган, мазнина и ниска температура. Загрейте съда и добавете 1/2 супена лъжица масло. То трябва да се разтопи, но не и да пращи. Счупете яйцето, изсипете го в тигана и го запържете за 4-5 минути. Добавете сол и се насладете на една перфектна закуска.

12. Бистър бульон

Бистрият бульон е основен компонент в много супи, сосове и други ястия. Поставете пилето в тенджера и го залейте с вода. Гответе на ниска температура, без да го покривате. Не го оставяйте да завира и да образува пяна по повърхността на водата. В средата на топлинната обработка, добавете моркови, целина, лук и магданоз.

При готвене на говеждо и агнешко месо може да препечете леко кореноплодните зеленчуци и да ги добавите към супата. Просто ги нарежете и ги изсипете в нагрят тиган, без да използвате мазнина. Печете до образуване на златиста коричка и ги добавете към бульона. По този начин може да обогатите вкуса на вашето ястие.

13. Хрупкав хляб

Ако печете хляб в домашни условия, може да се сблъскате с известни трудности: кората става прекалено тънка или много дебела. За да решите този проблем, поставете купа с вода във фурната, докато печете тестеното изделие. По този начин може да получите красива и хрупкава коричка.

14. Правилно запържване на лука

Поставете тигана на котлона и го загрейте на умерен огън. Добавете равни количества олио и масло. Нарежете лука и го овкусете със сол. Тази подправка прави три основни неща: премахва неприятната миризма, карамелизира зеленчука и придава лек сладък вкус.

15. Не се страхувайте от чесъна

Вампирите не са единствените, които се страхуват от чесъна! Неговият аромат може да провали бизнес среща или романтична вечеря. Ако обичате да консумирате чесън, не го слагайте в чинията, ако не искате да променяте датата на "събитието". Вместо това добавете малко чеснов сок в ястието. По този начин може да избегнете неприятната миризма и да се насладите на любимия му вкус.

Бонус: Кажете "не" на незалепващото покритие!

 

Забелязвали ли сте някога, че е трудно да приготвите нещо с хрупкава корична на незалепващ тиган. Причината е в покритието. Използвайте тигани само за пържене на яйца и палачинки. Но ако искате месото или рибата да имат златиста коричка, снабдете се с нов тиган без незалепващо покритие. Може да усетите разликата.

Надяваме се, че научихте нещо ново от статията. Знаете ли някакви трикове за готвене, които могат да възхитят всички? Споделете в коментарите вашия кулинарен опит.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.expatwomanfood.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияЛюбопитноСнимкиРецептиНовиниТестовеИнтервютаСоциални грижиНормативни актове