Кулинарни трикове, споделени от професионални готвачи
Почти всеки може да се съгласи, че готвенето е изкуство. Ето защо е важно да не разчитаме само на нашия талант, но и на набор от правила. Нещо повече, готвенето има своите тънкости, които готвачите предават от поколение на поколение. Представяме ви няколко малко известни кулинарни трика, споделени от професионалисти в областта. Те могат да направят вашите ястия още по-вкусни и достойни за най-добрите кухни в света.
Готварски трикове, споделени от професионални готвачи
Перфектното картофено пюре
За да приготвите гладко картофено пюре, добавете малко прясно мляко и щипка сода за хляб и разбийте добре съставките в продължение на 2-3 минути.
Печене на риба без залепване
Рибата има "навика" да залепва към скарата. И дори да се разпада, ако се постави върху нея. За да предотвратите това, наредете няколко резена лимон върху електрическия уред и отгоре поставете хранителния продукт. По този начин може да го изпечете равномерно и да му предадете приятен цитрусов вкус.
Риба с деликатна коричка
Вземете обикновена четка за сладки. Потопете я в майонеза и преминете с нея по повърхността на рибата. Добавете малко сол и я изпечете. По този начин може да получите перфектна златиста коричка.
Научете се да белите картофите по-бързо
Потопете картофите във вряла вода за 30 секунди. След това ги прехвърлете в студена вода. След 30 секунди пристъпете към тяхното белене. Няма нужда да полагате какви да е усилия, тъй като разликата в температурата може да помогне за отделянето на обвивката от зеленчука. Друг лесен начин за белене на картофите е чрез потапяне в солена вода за 15-20 минути.
Пригответе зеленчуците с газирана вода
Използвайте газирана вода, вместо обикновена, за да приготвите зеленчуците по-бързо. Тя съдържа бикарбонат, който разгражда растителната целулоза и ускорява процеса на готвене. Също така прави зеленчуците по-меки, като заедно с това поддържа техния ярък цвят.
Направете си овесена каша
Ако добавите малко прясно мляко в купата с овесени ядки и я оставите в хладилник за една нощ, на сутринта ще имате овесена каша, която може да стоплите и да консумирате.
Как да предотвратите затъпяването на кухненските ножове?
Опитните готвачи твърдят, че острите ножове са по-безопасни от тъпите. Но защо? Тъпите ножове не могат да бъдат овладени толкова добре, колкото острите, които разрязвате продуктите с лекота. Освен това изискват по-голям натиск при разфасоване на месо, плодове и зеленчуци.
Ако искате да предотвратите затъпяването на ножа, не използвайте чинии и стъклени дъски за рязане. Също така е хубаво да не осолявате продуктите преди обработка, тъй като солта деформира ръбовете на металното изделие.
Обелете лесно цитрусовите плодове
Ако не обичате да белите лимони, портокали и мандарини, този съвет е точно това, от което имате нужда. Поставете цитрусовите плодове в микровълнова печка и ги загрейте за 20 секунди. По този начин може да ги обелите без проблем.
Имайте предвид, че колкото по-тънка е лимоновата кора, толкова по-кисел е плодът.
Вкусни бургери
Ако пържите бургери, направете лека вдлъбнатина в центъра. По този начин може да намалите времето за готвене.
Как да освежите снощната пица?
За да претоплите пицата, сякаш е приготвена току-що, я напръскайте с вода, преди да я поставите във фурната.
Претопляне на пица
Претоплената пица никога не е толкова вкусна, колкото прясно приготвената. Но ако трябва да я стоплите, най-добрият начин да направите това е да поставите чаша вода в микровълновата печка заедно с нея. Така може да предотвратите изсушаването на тестеното изделие.
Печено цвекло
Използвайте алуминиево фолио, за да изпечете цвеклото: за разлика от варения продукт, печеният съдържа повече витамини и запазва своите вкус и цвят.
Намалете пикантния вкус на лютите чушки
Премахнете семената и жилките от чушките. Изплакнете ги със студена вода и преминете към консумация. По този начин може да намалите тяхната лютивост, без да променяте вкуса драстично.
Обелете чесъна бързо и лесно
Ако искате да улесните този процес, направете следното. Поставете чесъна в микровълнова печка. Включете уреда на максимална мощност в продължение на 20 секунди. След това извадете и обелете зеленчука само с едно движение на ръката.
Запържване на лук
Ако забележите, че лукът ви започва да загаря, поставете кубче лед в тигана.
Идеалният запържен лук
Поставете тигана на котлона и го загрейте на умерен огън. Добавете равни количества олио и масло. Нарежете лука и го овкусете със сол. Тази подправка прави три основни неща: премахва неприятната миризма, карамелизира зеленчука и придава лек сладък вкус.
За да не плачете, докато режете лук
Обелете и оставете лука във фризера за няколко минути, за да забавите освобождаването на химикали, които причиняват сълзене. За тънки парченца може да използвате белачката за картофи.
Премахване на миризма от лук
Премахнете миризмата на лук и чесън по вашите ръце като ги разтъркате с неръждаема стомана и измиете с мек сапун.
Лук за салата
Потопете лука в студена вода за 15 минути, преди да направите салата. Той ще загуби прекалената си летливост.
Карамелизирайте лука два пъти по-бързо само със сода за хляб
Добавете 1/2 чаена лъжица сода за хляб към 1 килограм лук, веднага след като придобие златист цвят по време на пържене. По този начин зеленчукът може да се карамелизира само за няколко секунди, без да загаря.
Почистете скарата с лук
Лукът служи като чудесно средство за почистване на скарата. Всичко, което трябва да направите, е да разрежете една глава и да преминете с нея през замърсения участък. Толкова е бързо и лесно.
Бърз начин за печене на яйца в микровълнова печка
Това е добра възможност за тези, които не разполагат с достатъчно време и искат да приготвят закуска по възможно най-бързия начин. Счупете едно яйце, прехвърлете в чаша, покрийте с чиния и оставете в микровълновата за минута. Добър апетит!
Как да замразите боб, супа и бульони?
За да направите място в хладилника и да улесните процесите на готвене през работната седмица, опитайте да замразите боба, супите и бульоните. Просто изсипете готовите продукти в торбичка с херметическо затваряне и оставете във фризера.
Съхранение на малки количества бульони
Край с изхвърлянето на големи количества бульони и сосове, от които ви се налага да отсипвате малки количества, поради което се задържат за дълго отворени в хладилника и рано или късно се развалят. Просто налейте количеството във формичка за лед, замразете и след това поставете кубчетата в надписано пликче.
Настържете сиренето на стайна температура
Оставете пармезана или друг вид твърдо сирене на стайна температура, за да омекне и да стане по-лесно за настъргване.
Нарежете маслото на малки парчета, за да омекне по-бързо
Също така може да го поставите близо до печката, за да го затоплите, докато готвите нещо друго.
Съхранете бананите за по-дълго време
Увийте стреч фолио около дръжките на бананите, за да предотвратите тяхното прекомерно зреене.
Охлаждане на напитка
Навлажнете няколко салфетки или носни кърпички. Прикрепете ги към кенчето или бутилката. Оставете напитката в хладилник за известно време и се насладете на нейния ободряващ вкус.
Охлаждане на питие
Използвайте замразени плодове за охлаждане на напитката си, вместо лед. Замразените зърна от грозде са идеални за вино, а ягодите – за шампанско. Така питието ви няма да се разреди от водата, в която се превръща ледът при разтопяването си.
Съхраняване на бисквити
Нарежете и поставете няколко резена ябълка в кутията с бисквити, за да поддържате кулинарните изделия меки и годни за консумация по-дълго време.
Подправяне на кафе
Добавете черен шоколад към филтъра за кафе, за да направите вашата напитка още по-вкусна. Друг вариант е щипка сол (за предпочитане морска сол) и щипка канела към напитката. Това ще направи кафето безумно ароматно. Ще се получи много ароматно, ако при приготвянето му се добави смляна лимонова или портокалова кора.
Отстраняване на мазнина
Най-лесният начин да се отървете от излишната мазнина във вашето ястие е като увиете няколко кубчета лед в кухненска хартия и преминете с нея по повърхността на кулинарното изделие. Студът помага на олиото/зехтина да се втвърди и да прилепне към хартията.
Съхраняване на нарязана ябълка
Потопете ябълката в купа с вода и няколко капки етерично масло от лимон, предназначено за хранителни цели, за да предотвратите окисляването.
Свеж хляб
За да запазите хляба мек за по-дълго време, просто поставете няколко стръка свежа целина в торбичката.
Хрупкав хляб
Ако печете хляб в домашни условия, може да се сблъскате с известни трудности: кората става прекалено тънка или много дебела. За да решите този проблем, поставете купа с вода във фурната, докато печете тестеното изделие. По този начин може да получите красива и хрупкава коричка
Съхраняване на домати
Предотвратете гниенето на доматите като ги поставите с дръжките надолу и ги съхранявате на стайна температура.
Пържене на храна
Изсипете малко сол в тигана преди пържене, за да предотвратите абсорбцията на прекомерно количество мазнина от храната.
Почистване на ягоди
Ако не разполагате със специално приспособление за отстраняване на "опашките" или т.нар. "мустачки" от ягодите, възползвайте се от услугите на най-обикновена сламка. По този начин ненужната част ще се премахне, запазвайки се целостта на плода. Просто прокарайте сламката през средата на ягодата, започвайки отдолу и изкарате в горната част при опашката, избутвайки я навън.
Направете пуканки с всички зърна
Забелязали ли сте, че когато правите пуканки, някои зърна остават не опукани. За да получите повече пуканки, накиснете зърната предварително във вода. Така ще получите повече пуканки.
Боб в бира
Ако не обичате стандартно приготвения боб, то може да го накиснете в бира. След това го комбинирайте с месо и зеленчуци. Няма да съжалявате, бобът ще бъде много апетитен.
Забавете покълването на картофите
Просто поставете ябълка между картофите. Тя няма да позволи те да покълнат толкова бързо.
Как да премахнем леда от сладолед
Понякога във фризера сладоледът се покрива със слой лед. За да предотвратите това, покрийте сладоледа с восъчна хартия и тогава поставете капака. Преди да консумирате, отстранете хартията и се насладете на десерт без лед.
Как да запечете продукти без обръщане
Ако трябва да запечете зеленчуците от двете страни, просто предварително загрейте тавата, преди да поставите зеленчуците. В резултат на това ще се получат равномерно опечена гарнитура.
Как да се справим със самозалепващото се фолио
Филмът трудно се отделя от ролката, но проблемът е лесно решим: поставете фолиото във фризера. Когато се охлади, ще го използвате по-лесно.
Хрупкав чипс
Овлажненият чипс може отново да стане приятен за консумация. Поставете го на хартия и след това за 30 секунди в микровълновата. Воала. Вашият чипс отново е хрупкав.
Съхранявайте зеленчуци свежи и ярки
Измийте и изсушете продуктите си. Сложете ги на дъното на найлонова торбичка, напълнете я с въздух и я завържете. Този метод ще ви помогне да поддържате зеленчуците свежи.
Бързо узряване на плодовете
Ако имате недозрели плодове и искате по-скоро да ги направите годни за консумация, поставете ги в хартиена кесия заедно с един банан, затворете плътно плика и го оставете на хладно и тъмно място. Само след 2-3 дни плодовете ви ще бъдат перфектно узрели.
Затоплете храната равномерно в микровълновата фурна
За да нагреете храната си равномерно, я разпръснете в кръг около външния ръб на чинията и оставете центъра празен.
Захар без буци
Кафявата захар много бързо и лесно става на твърди буци. Това може да бъде избегнато, като поставите филийка хляб в кутията, в която я съхранявате.
Спрете кипящата вода
Предотвратете изкипяването на водата по време на варене като оставите дървена лъжица напряко на тенджерата.
Как да обелите джинджифил?
Белете корени от джинджифил с лъжица – ръбовете й са достатъчно остри, за да свалите лесно люспата от тях, без да прахосвате ядивната част, което е неминуемо при беленето с картофобелачка или друг нож.
Ароматни подправки
Изсипете кимиона и черния пипер (на зърна) в малък тиган. Загрейте подправките на умерен огън, докато отделят аромат. След това ги изсипете в хаванче и ги натрошете. Овкусете ястията с тях и готово. По този начин те могат да бъдат много по-вкусни и по-ароматни.
Най-добрите палачинки
Пригответе обичайната смес за палачинки. Към нея добавете 2 супени лъжици сметана. По този начин може да направите вкусни, пухкави и плътни палачинки.
Захарта не е само за сладост
Захарта може да бъде също толкова добра подправка, колкото солта. Добавете малко от нея в чинията с туршия, пресни домати или доматено пюре, за да намалите киселинността на продуктите и да подобрите техния вкус.
Да направим гъста пяна на капучиното
Няма нужда да използвате кафемашина, за да снабдите вашето капучино с гъста пяна. Ето два лесни начина:
- Изсипете прясното мляко в буркан с капак и разклатете (не забравяйте, че то ще увеличи обема си). След това оставете в микровълнова печка за 30 секунди, за да стабилизирате пяната и да предотвратите нейното разпадане. Накрая я добавете към кафето и готово.
- Загрейте прясното мляко в микровълнова печка и го разбийте с помощта на френска преса.
Снимки: freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БОИРЕР ЕЛЕКТРОННА КУХНЕНСКА ВЕЗНА KS 22
БУБА МАЛКА ДЕТСКА ЖЪЛТА КУХНЯ COOK 008-919
ЦЕКОТЕК ТОСТЕР TOAST & TASTE 2S 03027
КУХНЕНСКИ ТАЙМЕР С МАГНИТ
НовЛАЙКА ДОМАШЕН УРЕД ЗА НИСКОТЕМПЕРАТУРНО ГОТВЕНЕ SOUS VIDE SVC200
Безплатна доставка за България!СОКОИЗСТИСКВАЧКА JOCCA
Безплатна доставка за България!СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Колко добре познавате руската кухня?
- 17 практични кулинарни техники, които ще ви помогнат в кухнята
- Кухненски мерки
- Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
- Разширете тесните си обувки по 6 доказани метода
- Отървете се от молците в кухненския шкаф само с лавандулово масло
- Как да отстраним миризмата на загоряло?
- С оцет и захар може да заменим виното в ястията
- Ето как се е променил дизайнът на кухнята през последните 500 години
- Как да освободим заседналите чаши, без да ги счупим?
Коментари към Кулинарни трикове, споделени от професионални готвачи