Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване Научете 9 съвета, които могат да спасят живота ви

Научете 9 съвета, които могат да спасят живота ви

Научете 9 съвета, които могат да спасят живота ви - изображение

Когато хората чуят фразата "съвети за оцеляване", много от тях веднага си представят ситуация, подобна на тази, пред която са изправени Робинзон Крузо или Беър Грилс. Факт е, че дори да се намираме в града трябва да знаем какво да правим, когато ситуацията го изисква, за да избегнем инциденти. Събрали сме някои от най-добрите съвети, които могат да ви помогнат да не изпадате в паника, когато сте в опасна ситуация.

1. Използвайте ключовете за самозащита.


Често може да намерите този съвет онлайн: за да се защитите, ако ви нападнат на улицата, подредете ключовете между пръстите си, образувайки метален бокс. Всъщност не трябва да правите това, тъй като то може да навреди на вашите пръсти. За да подредите ключовете на ръката в съответната позиция, имате нужда от време, с което може да не разполагате. Много по-ефективно е да държите ключовете като нож или да ги стиснете в юмрук.

2. Ако таксиметровият шофьор се държи странно.


Преди да влезете в такси, запишете неговия номер. Ако забележите, че таксиметровият шофьор се държи странно, обадете се на някого, когото познавате или просто се преструвайте, че звъните по телефона. По време на разговора споменете номера на таксито.

3. Не подценявайте иксодовите кърлежи.


В Европа, Азия и Америка кърлежите могат да заразят човек с Лаймска болест, а на някои места да пренасят енцефалит. И двете заболявания са изключително опасни. Ако сте ухапани от кърлеж, не се опитвайте да го премахнете сами, а незабавно посетете лекар, за да ви прегледа.

4. Ако човек ви каже, че няма да ви докосне, бъдете нащрек.


Обърнете специално внимание на странните и нежелани обещания. Ако някой ви каже, без видима причина, че няма да ви докосне, това би трябвало да повдигне подозрения, че той иска да направи точно това. Изявления от този тип винаги трябва да звучат в главата ви като сигнален звън за нещо нередно.

5. Пари за спешен случай.


Добра идея е да скриете малко пари във вашия мобилен телефон. Винаги има вероятност да се нуждаете спешно от тях (например, за да платите на таксиметров шофьор). Разполагането с пари за спешни случаи може да ви спаси, ако вашата чанта или портмоне бъдат откраднати или загубени.

6. Ефектът на тълпата.


Ако вие (или някой друг) се почувствате зле на публично място, не търсете помощ от всеки наоколо. Вместо това намерете най-близкия човек и го попитайте директно. В противен случай отговорността просто "ще се изпари": хората ще си помислят, че някой друг вече е поел отговорност за извънредната ситуация и просто ще си отидат.

7. Какво да правите, ако не може да отворите прозореца на потъващ автомобил?


Ако се намирате в потъващ автомобил, незабавно трябва да отворите прозореца и да се измъкнете през него. Но какво да правите, ако прозорецът не се отваря? Това може да се случи в случай, че тялото на колата е било повредено в резултат от сблъсъка. Поради тази причина винаги трябва да имате нещо тежко в автомобила, което може да използвате, за да счупите прозореца. Ключалка за волан, пожарогасител или друг тежък предмет биха били подходящи за тази цел. Тук може да намерите повече информация за това какво да правите, ако се намирате в потъващ автомобил.

8. Просто правило за безопасност по стълбите, което много хора забравят.


Никога не поставяйте ръце в джобовете при качване или слизане от стълбите, за да може да се хванете за парапета, ако се спънете или се подхлъзнете. В случай че паднете, ръцете ви могат да играят важна роля за превенция на сериозни наранявания в областта на главата.

9. Ако нещо изглежда нередно, не се страхувайте да бъдете дръзки.


Винаги трябва да бъдете достатъчно смели, за да откажете да прекарате време с хора, които изглеждат странно. Ако се страхувате да бъдете в асансьор с вашия съсед и чувствате, че нещо не е наред, не игнорирайте инстинктите си, за да предотвратите неговото накърняване.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.blog.pemco.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноИстория