Открийте 4 впечатляващи ползи от кокосовото брашно
Кокосовото брашно добива все по-голяма популярност благодарение на страхотните му свойства, отличаващи го от други готварски продукти. То е изключително богато на протеини, фибри и полезни мазнини. Освен това, за разлика от обикновеното брашно, има минимален ефект върху кръвната захар и нисък гликемичен индекс.
Вероятно сте чували колко е полезно е кокосовото масло, а брашното е не по-малко ценно и добро за здравето. Може да го използвате самостоятелно или да добавяте по няколко супени лъжици към брашното за печене, което използвате.
Ето 4 вкусни и полезни причини да включим кокосовото брашно в менюто си:
1. Положителен ефект върху кръвната захар
Благодарение на високото съдържание на фибри, кокосовото брашно не вдига нивата на кръвната глюкоза колкото брашната на зърнена основа. Изследване на „Британския журнал на храненето” показва, че добавянето на кокосово брашно към традиционни рецепти за печене, помага да се намали гликемичният индекс на готовия продукт.
Кокосовото брашно не предизвиква рязко покачване на захарта и е подходящо за хора, които имат диабет или спазват нисковъглехидратен режим.
2. Повече фибри за добро храносмилане
Една супена лъжица кокосово брашно съдържа цели 5 грама фибри, докато пълнозърнестото брашно предлага едва 0,8 грама, а бялото 0,2 грама. Голям процент от фибрите в кокоса са неразтворими, което означава, че помагат да имате редовен стомах и добро храносмилане.
Обикновеното брашно има малко фибри и висок гликемичен индекс, а кокосовото брашно има благоприятен ефект върху стомашно-чревната система и може да се добавя към смутита, сосове и печива.
3. Високо съдържание на протеин и полезни мазнини
В 100 грама пшенично брашно се съдържат 10 грама протеин, а същото количество кокосовото брашно предлага 19 грама белтъчини. Освен това мазнините в състава на кокоса спадат към средноверижните триглицериди, които са лесносмилаеми, имат добър ефект върху метаболизма и притежават антибактериални свойства.
4. Без глутен и алергени
Кокосовото брашно е много добра алтернатива, за хора, които избягва глутена поради нетолерантност или индивидуален хранителен режим. Глутенът се съдържа в продуктите от зърнени култури, а кокосовото брашно може да се използва като заместител за приготвяне на тестени изделия.
Редактор: Гергана Стоева
Източници: livestrong.com / hungryforchange.tv / drjockers.com
Снимки: dishbydish.net / georgetteklinger.com / livinghealthywithchocolate.com
cloudfront.net / myheartbeets.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИО КОКОСОВА ЗАХАР прах 200 г БИОНИА
ЗОЯ БИО КОКОСОВО БРАШНО 200 гр.
ЗОЯ БИО КОКОСОВО БРАШНО 400 гр.
БИОХЕРБА НАТУРАЛНО КОКОСОВО БРАШНО 200 г
БИО КОКОСОВО БРАШНО 200 г ЗЕМЕЛА
КОКОСОВО БРАШНО 250 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Ползи и вреди на кокосовото масло
- Полезни свойства и приложения на кокосово масло
- Кокосови сладки от три продукта
- Кокос (кокосов орех) - полезни и вредни свойства
- Ръжено брашно – състав, ползи и противопоказания
- Ползи и вреди на бадемовото брашно
- Хранителна пирамида на принципите на здравословното хранене
- Направете си напитка с уникални лечебни свойства от мляко, мед, ванилия и канела
- Лечение при булимия
- Здравословен хранителен режим
Коментари към Открийте 4 впечатляващи ползи от кокосовото брашно