8 здравословни храни, които могат да ви навредят, ако ги ядете неправилно
Има определени храни, като гъбите, които могат да бъдат много опасни за здравето. Но ако се консумират неправилно, дори някои от най-здравословните хранителни продукти, като меда, са способни да доведат до негативни последици.
Представяме ви 8 здравословни храни, които могат да бъдат опасни за здравето, ако не сте особено внимателни.
1. Бъз
Бъзът е цъфтящо растение, което има многобройни ползи за здравето и доста често се използва за приготвяне на вина, чайове и конфитюри. Това, което не знаете обаче, е, че неговите семена и листа са отровни и съдържат големи количества гликозид, съединение, което произвежда цианид.
Ако плодовете не са прецедени правилно или не са добре узрели при приготвяне на виното или конфитюра, бъзът може да причини гадене и дори да предизвика кома. За щастие токсичните вещества, намиращи се в този хранителен продукт, се отстраняват чрез варене. Симптомите при консумация на суров бъз са гадене, повръщане и диария.
2. Картофи
Ако картофите се съхраняват в лоши условия, като светли и влажни пространства, или стоят прекалено дълго време там, могат да покълнат. Ако това се случи, се препоръчва да ги изхвърлите, дори да сте отстранили кълновете.
Тези картофи могат да съдържат отрова и само един от тях, дори и изпечен, да доведе до стомашно-чревни проблеми като повръщане, коремна болка и диария.
3. Кашу
Консумацията на сурово кашу може да окаже негативно въздействие върху здравето, особено за тези, които са алергични към отровен бръшлян. Ние знаем, че този натурален продукт е широко разпространен в магазините, но истината е, че той всъщност не се продава в суров вид. Кашуто се приготвя на пара, за да се премахне химикал, наречен урушиол, който може да се намери в отровния бръшлян.
Ако забележите сурово кашу в природата, не мислете да го ядете. Дори да не сте чувствителни към отровен бръшлян, консумацията на шепа ядки сериозно може да навреди на вашето здраве.
4. Бадеми
Има два вида бадеми: сладки и горчиви. Твърди се, че горчивите бадеми съдържат сравнително големи количества водороден цианид и приемът само на 5-10 броя от тях може да причини проблеми на възрастните и дори да има фатални последици за децата.
Въпреки това, преработените горчиви бадеми все още могат да бъдат безопасни за консумация, тъй като целият водороден цианид се извлича по време на процеса на рафиниране. Но ако сте в гората и забележите бадемово дърво, не рискувайте да ядете от него.
5. Хляб
Въпреки че хлябът се консумира изключително често, някои видове могат да причинят повече вреди, отколкото ползи. Белият, например, съдържа голямо количество добавки и преработено брашно, които го правят нездравословен до известна степен. Неговата консумация може да причини затлъстяване, сърдечни проблеми и диабет.
Дори в пълнозърнестия хляб има различни консерванти, добавена сол и захар, които са вредни за здравето. Препоръчваме да консумирате хляб, приготвен с покълнали зърна, тъй като е по-лесен за храносмилане и съдържа повече протеини, фибри, фолати, витамин C и други хранителни вещества.
6. Бразилски орех
Бразилските орехи са чудесни източници на селен. Той е жизненоважен за здравето, но консумацията на прекалено много от него, може да бъде токсична. За възрастните се препоръчва да приемат по 50-70 микрограма селен дневно. В допълнение, един бразилски орех съдържа между 60 и 95 микрограма.
Консумацията на 4-5 броя от този натурален продукт преминава прага на допустимия дневен прием и може да доведе до интоксикация. Симптомите на предозиране със селен включват затруднения с паметта, проблеми с храносмилането, умора и потенциална загуба на коса.
7. Прясно мляко
Прясното мляко е смес от вода, захар, протеини, минерали и витамини. Въпреки че предлага огромни ползи за здравето, все още има известни рискове, с които трябва да сте наясно. Консумацията на прясно мляко в умерени количества е здравословна, но в прекомерни може да увеличи риска от развитие на атеросклероза и сърдечносъдови заболявания.
Освен това твърде много калций може да причини рак на яйчниците при жените и рак на простатата при мъжете. Поддържането на балансиран прием на прясно мляко е от решаващо значение за всяка диета.
8. Миди
Мидите са чудесно допълнение към здравословната диета, тъй като съдържат протеини, Омега-3 мастни киселини, здравословни мазнини и множество минерали като мед, цинк, желязо и магнезий. Всички тези хранителни вещества осигуряват ползи за вашето тяло. Мидите обаче могат да бъдат едни от най-трудните храни за приготвяне и ако останат сурови или частично сварени, могат да съдържат замърсители, които са опасни за здравето.
Този хранителен продукт се разваля много бързо. Консумацията на миди, които са дори леко развалени, може да доведе до бактериална инфекция и хранителни натравяне. Ето защо е много важно да обърнете специално внимание на това, когато ги ядете и да консумирате само такива, за които сте 100% сигурни, че са пресни или добре сварени.
brightside.me, healthline.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СЪВРЕМЕННА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ НА ПРОБИОТИЦИТЕ И ПРОБИОТИЧНИТЕ ХРАНИ том 1 - Д-Р ЙОНКО МЕРМЕРСКИ
КОМПАС НА ХРАНЕНЕТО - БАС КАСТ - ХЕРМЕС
ПОДМЛАДЯВАЩИЯТ ЕНЗИМ - Д-Р ХИРОМИ ШИНИЯ - СИЕЛА
КАК САМО ЧРЕЗ ХРАНЕНЕ ДА ЗАПАЗИМ ЗДРАВЕТО СИ, ДА СЕ ПОДМЛАДИМ И ДА СЕ ЛЕКУВАМЕ - том 2 - Д-Р ЙОНКО МЕРМЕРСКИ
ОРИЗОВ ПРОТЕИН 700 г SANCT BERNHARD
ЗОЯ БИО ЛУКУМА прах 150 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Здраво тяло
- Нетрадиционно
- Хранителна пирамида на принципите на здравословното хранене
- Лечение при булимия
- Направете си напитка с уникални лечебни свойства от мляко, мед, ванилия и канела
- Здравословен хранителен режим
- Погрешни схващания за здравословното хранене
- Как трябва да се хранят хората над 50-годишна възраст
- Забранените храни по време на бременност - част 1
- Макароните са полезни и предразполагат към здравословно хранене
- Лайфстайл лечение
- Как да спрем да ядем вредни храни
Коментари към 8 здравословни храни, които могат да ви навредят, ако ги ядете неправилно