Начало Съвети Околна среда и бит Природосъобразен начин на живот Пет стъпки към намаляване вредното въздействие на изкуственото осветление

Пет стъпки към намаляване вредното въздействие на изкуственото осветление

Пет стъпки към намаляване вредното въздействие на изкуственото осветление - изображение

Качеството и количеството светлина, на което сме изложени, оказват дълбоко влияние върху нашите тела и умове. Всички живи организми се приспособяват към денонощните изменения в светлинния цикъл. Те влияят върху настроението, кожата, нервната система, зрението, циркадния ритъм.

Прекарвайки все повече време, изложени на изкуствена светлина, невинаги си даваме сметка как телата ни възприемат това. Наблюдава се зачестяване на хора, оплакващи се от влошаване на здравето, особено на такива, изложени дълготрайно на осветление от флуоресцентни лампи. Най-честите неразположения са болка в очите, мигрена, кожни обриви, замаяност, възбуда и тревожност.

Все още не е напълно изяснено защо някои форми на светлината причиняват такива разнообразни здравословни проблеми. Предположенията са, че части от светлинния спектър (най-вече синята част), електромагнитната радиация и трептенията, са причина за физически неразположения. Излагането на изкуствена светлина е неизбежно - в офиса, в училище, в обществени и здравни заведения, в самия ни дом, но изпълнявайки ежедневно няколко действия, може да се поддържа баланс.

осветление от свещи

Как бихте могли да намалите вредното влияние?

1. Опитайте се, у дома поне, да замените всички флуоресцентни лампи с халогенни. Те излъчват светлина, която е топла (в цветовия спектър) и близка до тази от слънцето.

2. Търсете естествената светлина, прекарвайки колкото се може повече време навън. Така тялото ви ще има възможност да синтезира необходимия му витамин D.

3. Ограничете светването на лампи през деня и се старайте да редуцирате времето, прекарано във взиране в монитори на компютри и в телефонни екрани.

4. Никога не дръжте компютър, телефон или телевизор в помещението, в което спите.

5. Прекарвайте време на свещи и без телефони. Да, точно така! Една такава вечеря би могла да ви изненада много приятно, така че опитайте.

Доказано, макар и парадоксално за мнозина, най-щастливите нации са в икономически бедни държави, но богати на слънчева светлина.


По статията работи: Даниела Дамянова
Източник: naturalhealthmagazine.co.uk
Снимки: bristolite.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...ПсихологияИсторияСнимкиСпортСъставкиЗаболявания (МКБ)ФизиологияЛеченияИзследванияБотаника