Погрижете се за стомаха с домашен джинджифилов кефир
Изследванията показват, че стомашният микробиом оказва влияние върху здравето на целия организъм. Пробиотиците са полезни бактерии, които участват в храносмилането и ограничават разпространението на вредните микроорганизми. Те са абсолютно необходими за работата на стомашно-чревния тракт, а освен това се приемат под формата на добавки при проблеми като болка, газове и възпаления. Всъщност пробиотиците се съдържат в различни храни (ферментирали продукти) като кисело мляко, кефир, комбуча, кисело зеле, хляб с квас, кимчи и други.
Тези полезни стомашни бактерии подобряват усвояването на хранителни вещества, подпомагат имунитета и съдействат за пречистването на ненужните вещества. Кефирът е една от храните, богати на пробиотици, като освен това предлага гама от витамини, минерали и аминокиселини. Тази напитка лесно може да се приготви в домашни условия, а след като добавим джинджифил и куркума, полезните й свойства нарастват многократно.
Класическият кефир се приготвя от краве мляко и закваска. Но понеже то е алерген за много хора, ви предлагаме рецепта със здравословна кокосова вода, която също съдържа пробиотици. Ето как може да си приготвите домашен джинджифилов кефир срещу стомашни проблеми и дискомфорт.
Метод
Най-лесният начин да направите тази ферментирала напитка е, като използвате 1/2 чаша захар и 4 чаши вода. След това се добавя закваската за кефир, която може да намерите в много от био магазините. За подквасването на течността са необходими 1-2 дни, а преди това към нея се прибавят малко джинджифил и куркума, които са едни от най-полезните подправки за стомаха. Те се използват при хронични и временни възпаления, газове и раздразнения.
Съставки
- 3 чаени чаши кокосова вода
- 1/2 чаена чаша сок от портокал
- 1½ чаена лъжица джинджифил на прах
- 1½ супена лъжица куркума на прах
- 1 доза закваска за кефир
Рецепта
1. Поставете кокосовата вода и сока от портокал в малка тенджера и съвсем леко загрейте, като температурата не трябва да минава 35 °C.
2. Пресипете течността в голям стъклен буркан и сложете закваската. Прибавете джинджифила и куркумата, като разбъркате добре.
3. Поставете капака на буркана и оставете напитката да ферментира на стайна температура за 24 часа.
4. След това отворете буркана и дегустирайте. За по-отчетлив вкус, резултат от по-дълга ферментация, може да оставите за още 12-24 часа.
5. Накрая разбъркайте добре и поставете в хладилника. Може да използвате домашния кефир с пробиотици в рамките на 2-3 седмици.
helloglow.co, turmeric.com, beautylish.com, freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МАТИСЪН КЕФИР (ЛИОФИЛИЗИРАН) 130 мг капсули * 60 МТ2350
ДОМАШЕН ДОКТОР КЕФИРНА БАЛСАМ - МАСКА 500 мл
ДОМАШЕН ДОКТОР КЕФИРЕН ШАМПОАН 1 л
ПРОБИОТИК СЪЛЮШЪНС С ЕНЗИМИ капсули * 30 GNC
УАН ВСИЧКО В ЕДНО С ВКУС НА КАСИС прах 300 гр. НАДЯ ПЕТРОВА
Безплатна доставка за България!УАН ВСИЧКО В ЕДНО С ВКУС НА КАКАО прах 300 гр НАДЯ ПЕТРОВА
СТАТИЯТА е свързана към
- Здраво тяло
- Нетрадиционно
- Кои добавки са ефективни при артрит?
- Натурални средства в борбата със синдром на раздразненото черво
- Кефир - приготвяне у дома, ползи и рецепти
- Воден кефир (Японски кристали) - с какво може да ни е от полза и как да го приготвим у дома
- „Вечните“ химикали влошават чревното здраве на младите хора
- Костилките от маслини прочистват червата
- Чаена гъба комбуча - ползи и начин на употреба
- Изследване на калпротектин
- Акупресура при синдром на раздразненото черво
- Съвети и методи полезни срещу колики при бебето
Коментари към Погрижете се за стомаха с домашен джинджифилов кефир