Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Подобрете храносмилането с помощта на симбиотици

Подобрете храносмилането с помощта на симбиотици

Подобрете храносмилането с помощта на симбиотици - изображение

Вероятно сте чували за пробиотиците – полезни бактерии в храносмилателната система, които помагат за разграждането и усвояването на хранителните вещества. Тяхната роля е изключително важна и те могат значително да помогнат при проблеми като подуване, газове и констипация. Друг незаменим участник в храносмилането са пребиотиците, познати още като тип фибри, необходими за изхранването на пробиотичните бактерии. Без тяхното взаимодействие храносмилането би било невъзможно.

Хранителни добавки

При проблеми със стомаха диетолозите често препоръчват допълнителен прием на пробиотици чрез хранителни продукти или добавки. Но за да може полезните бактерии да оцелеят и да се размножат, те имат нужда да се хранят. Плюсът на симбиотиците е, че те представляват комбинация от пробиотик и пребиотик. Това подобрява ефекта на добавката, защото увеличава шанса пробиотичните микроорганизми да се развият успешно след попадането си в храносмилателния тракт.

Пробиотици

Микробиома на стомаха и червата се обитава от милиони организми, като някои от тях са полезни, а други са вредни бактерии. Когато балансът в тази среда е нарушен, започват да се появяват храносмилателни проблеми. Приемът на пробиотици е чудесен начин да подобрите чревната флора, но има много фактори, които могат да възпрепятстват ефективността им. Възможно е те да попаднат на голямо количество вредни микроорганизми или да нямат достатъчно хранителни вещества, стимулиращи разпространението им.

Хранителни пробиотици
Пребиотиците подпомагат функцията на пробиотиците, като им осигуряват по-добро подхранване и защита. По тази причина симбиотиците са отлична добавка за насърчаване на стомашната дейност и осигуряване на силни и жизнени колонии от полезни храносмилателни бактерии. А здравият стомах ни помага да поддържаме оптимален тонус и силен имунитет.

 

Редактор: Гергана Стоева
Източници: blog.buletproof.com / nutritioninsight.com
Снимки: kalay.com.mm / doctoroz.com / movitaorganics.com / bulletproof.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияНаучни публикацииАлт. медицинаТестовеХранене при...ДиетиНовиниПроизводителиИсторияСнимкиЗаболявания (МКБ)СимптомиФизиологияРецептиБотаникаСпортИзследвания