Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Подобрете работата на мозъка чрез 7 лесни начина

Подобрете работата на мозъка чрез 7 лесни начина

Подобрете работата на мозъка чрез 7 лесни начина - изображение

Мечтали ли сте някога да станете супер човек: по-здрав, по-позитивен, по-умен? Имаме добри новини. Следните съвети могат да ви помогнат да "настроите" вашия мозък на ново ниво.

1. Спрете да се заяждате

След като превърнете мрънкането в лош навик, във вашия мозък започват да се случват множество промени, които създават склонност към негативизъм и дори могат да доведат до депресия. Вместо да се оплаквате колко тежък е животът, излезте на слънце, разходете се или медитирайте. Психолозите от Университета на Северна Каролина провеждат експеримент и установяват, че хората, които се занимават с 20-минутно положително мислене всеки ден, демонстрират по-голяма загриженост, както и намалени симптоми на заболявания.

2. Бъдете благодарни за това, което имате

Намерете поне 3 неща до края на деня, за които да бъдете благодарни. В "Журнал за психиатрия и неврология" се споменава, че подобни упражнения повишават нивата на серотонин в мозъка. Серотонинът е от съществено значение за правилното функциониране на префронтален кортекс, който регулира саморефлексията и емоционалния баланс, като по този начин помага да преодоляване на предишни модели на паника. Помислете за положителните ежедневни дейности в детайли. Може дори да ги запишете.

3. Вербализирайте негативните чувства

Може да искате да запишете вашите негативни чувства. Не се плашете! Продължете напред и ги "излейте" върху лист хартия. Учените казват, че вербалното изразяване на емоции намалява амигдалната активност, центъра за страх в мозъка, и по този начин свежда нивото на стрес до минимум. По-спокойна амигдала означава по-голямо щастие.

4. Бъдете сред хора

Проучване, проведено от 2010 в Университета в Мичиган, установява, че разговорите с приятели или споделянето на едно и също пространство с други хора, оказва благоприятен ефект върху мозъка. В по-големи мащаби той може да претърпи положителни промени, ако се обградите с интелигентни и емоционално стабилни индивиди. Знаете ли, че човешките същества са заразни? Вие може да "прихванете" емоции и поведенчески нагласи. Това явление е известно като социално или емоционално заразяване.

5. Прегърнете някого

Прегръдките са вълшебни. Те могат да накарат вашия мозък да освободи допамин - хормон на удоволствието. Точно заради това изпитвате мигновено чувство на сигурност и спокойствие. Изследванията показват, че прегръдките редуцират кръвното налягане, намаляват стреса и подобряват настроението.

6. Спрете да правите много неща наведнъж

Превърнете мултитаскинга в монотаскинг. Когато говорите по телефона, сърфирате в интернет и пишете съобщения, вероятно си мислите, че сте способен да свършите много задачи едновременно. Но проучванията показват, че опитът да се съсредоточите върху повече от едно нещо наведнъж намалява производителността с близо 40%. Така че спрете да се разсейвате и се съсредоточете върху една задача за известен период от време. След като приключите, се възнаградете с кратка почивка от физически упражнения, чаша чай или телефонно обаждане.

7. Настройте правилната музика

Това е хубава новина. Няма нужда да изключвате музиката, за да насърчите продуктивността. В действителност, нейният правилен избор води до генериране на алфа мозъчни вълни, свързани с релаксацията.

Това, разбира се, не са всички дейности, които може да правите, за да насърчите мозъчната дейност. Усмихвайте се, наспивайте се, галете домашния любимец, излизайте на чист въздух, излагайте се на слънчева светлина по-често и хапвайте здравословна закуска, за да подобрите здравето на мозъка.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.magneticmemorymethod.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияХранене при...НовиниЗдравни съветиФизиологияПатологияСнимкиИсторияАлт. медицинаОрганизацииКлинични пътекиИзследванияСпециалистиБотаникаСпорт