Подобрете храносмилането и имунитета с кефир
Въпреки че кефирът произлиза от региона на Източна Европа, той бързо се превърна в истински здравословен тренд в западния свят. Според легендата напитката е открита случайно от овчари, пренасящи мляко в кожените си мехове, а днес можем да я намерим сред полезните продукти в био магазините и големите маркети. Кефирът съдържа повече пробиотици от киселото мляко и е много добър за храносмилането и имунитета. Освен това ни осигурява ценни хранителни вещества като В12, К2, калций и фосфор.
А какво всъщност представлява тази интересна напитка? Кефир може да се направи с различни видове мляко (включително ядково и кокосово), като тук най-разпространената разновидност е с краве мляко. За разлика от други млечни продукти, той има ниско съдържание на лактоза и се толерира добре дори от хора с лактозна непоносимост. Всъщност най-важната съставка са кефирените зърна, които играят ролята на жива закваска и обогатяват напитката с пробиотици и биоактивни вещества. Те предлагат около 30 вида полезни микроорганизми, които подобряват стомашната среда, имат противораково действие и антибактериални свойства.
Представяме ви 4 здравословни ползи от консумацията на кефир.
1. Подобрява храносмилането и имунитета
Ферментиралите храни съдържат ценни пробиотични бактерии, които са необходими за разграждане и усвояване на хранителните вещества. Кефирът е много добър източник на пробиотици, които помагат при стомашни проблеми, газове, диария, язви и раздразнения. Те подобряват флората в стомашно-чревния тракт и потискат развитието на вредни микроорганизми. Кефирът съдържа пробиотикът Lactobacillus kefiri, който присъства само в тази напитка, и предотвратява развитието на бактерии като Салмонела, Хеликобактер пилори, Ешерихия коли и други. Още една полезна и уникална съставка е полизахаридът кефиран, който също има антибактериално действие. Кефирът също така може да ви бъде полезен след прием на силен антибиотик, защото помага за възстановяване на здравословната стомашна среда.
2. Подсилва костите
Кефирът, който се приготвя от пълномаслено мляко, е добър източник на калций. А освен това съдържа вещества, които подобряват усвояването на елемента. Днес остеопорозата и деминерализацията на костите са проблем за много хора, затова е важно да си осигуряваме качествени източници на калций. Тази напитка помага за поддържане на добрата костна плътност.
3. Има противоракови свойства
Лабораторни изследвания показват, че кефирът има потенциално противораково действие. Веществата в състава й забавят и ограничават появата на туморни образувания, а проучванията сочат, че те са по-ефективни от съединенията в киселото мляко.
4. Съдържа малко лактоза
Обикновените млечни продукти съдържат дизахарида лактоза, който невсички хора могат да преработват. Млечнокиселите бактерии във ферментиралите продукти превръщат лактозата в млечна киселина и значително намаляват количеството й. Освен това, те съдържат ензими, които помагат за нейното разграждане и така я правят по-лесно смилаема за хората с лактозна нетолерантност. Всъщност приготвянето на кефир в домашни условия е лесно и спокойно може да изберете ядково или кокосово мляко, които не съдържат лактоза. Единственото, от което се нуждаете, е закваска (кефирени зърна), която може да намерите в био магазините.
draxe.com, healthline.com, freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МАТИСЪН КЕФИР (ЛИОФИЛИЗИРАН) 130 мг капсули * 60 МТ2350
ДОМАШЕН ДОКТОР КЕФИРЕН ШАМПОАН 1 л
ДОМАШЕН ДОКТОР КЕФИРНА БАЛСАМ - МАСКА 500 мл
АБОФАРМА БИО СОК ОТ АЛОЕ ВЕРА 330 мл
НАУ ФУДС АЦИДОФИЛУС капсули * 60
АЛОЕ ВЕРА 99% ГЕЛ 946 мл LILY OF THE DESERT
СТАТИЯТА е свързана към
- Здраво тяло
- Нетрадиционно
- Натурални средства срещу газове и подут корем
- Кефир - приготвяне у дома, ползи и рецепти
- Сауна: лечебни ефекти, ползи и рискове
- Диета №15 - общовъзстановяваща
- Воден кефир (Японски кристали) - с какво може да ни е от полза и как да го приготвим у дома
- Мирта
- Алтернативно лечение на забавена чревна перисталтика
- Базофили
- Разграждане на белтъци
- Лечение с интерферон
Коментари към Подобрете храносмилането и имунитета с кефир