Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Почиствайте редовно езика поради 3 важни причини

Почиствайте редовно езика поради 3 важни причини

Почиствайте редовно езика поради 3 важни причини - изображение

За много от нас устната хигиена се състои в използването на добра марка паста за зъби и антибактериална вода за уста. Но ако често пренебрегвате почистването на езика, може би е време да го включите в ежедневната си рутина. В устната кухина има над 500 вида микроорганизми, а най-голяма част от тях се задържат именно върху езика. Въпреки че не му обръщаме особено внимание, той е важен орган и стартова линия на храносмилателния процес.

Понеже там лесно се натрупват бактерии и плака, е добра идея да почистваме езика поне няколко пъти в седмицата. Даваме ви 3 причини да превърнете тази полезна практика в свой редовен навик:

1. Подобряване на дъха

С времето върху езика се събират остатъци от храна, бактерии и мъртви клетки. Тази плака лесно може да доведе до лош дъх. Изследванията показват, че почистването на езика значително намалява нивата на летливите серни съединения. Те се формират при взаимодействието на бактерии и аминокиселини, като са сред главните виновници за лошия дъх. За щастие, редовното почистване на езика помага да се справите с този проблем.

Лош дъх

2. Предотвратяване на инфекции

Хигиената на езика намалява броя на стрептококите, причиняващи появата на кариеси. Повърхността на езика е благоприятна среда за събирането на плака и размножаването на бактерии. Освен това тези вредни микроорганизми допринасят за развитието на инфекции и болести на венците. Почиствайки редовно езика, ефективно намалявате нивата на бактериите.

3. Подобрено усещане на вкусовете

Проучвания показват, че редовното почистване на езика помага да усещате по-пълноценно вкуса на храната. Езикът е покрит с малки папили, регистриращи различните вкусове. Натрупаната плака става препятствие, ограничаващо тази способност. В някои случаи полипите са доста плътни и езикът може да изглежда побелял. Почистването му съдейства за подобряване на вкусовите възприятия.

Шпатули за език

4. Как да почистим езика

Продават се различни видове приспособления за почистване на език, които са на достъпни цени. Също така може да използвате четка за зъби или лъжица, но тестовете показват, че те са по-малко ефикасни от специално предназначените средства.

За да изтъркате езика, застанете пред огледалото и задвижете шпатулата, започвайки от края към върха и никога в обратната посока. След като минете по повърхността му, изплакнете шпатулата и повторете поне още няколко пъти. Може да почиствате езика всеки ден, но не натискайте прекалено силно.

Устна хигиена

Редактор: Гергана Стоева
Източници: stylecraze.com / healthline.com / mindbodygreen.com
Снимки: lafayettedentistchauvin.com / stylecraze.com / аlittlebitofall.com.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлНовиниЛюбопитноИсторияФизиологияПсихологияЛеченияЗдравни проблемиСнимкиАлт. медицинаПроизводители