Почистете пестицидите от плодовете и зеленчуците по 4 начина

Плодовете и зеленчуците са чудесен начин да обогатим менюто си с фибри и витамини. Те съдействат за регулацията на кръвната захар и апетита, а освен това подпомагат функциите на имунната система. Но освен полезни хранителни вещества, суровата продукция съдържа и много пестициди. Редица изследвания показват, че тези химикали могат да имат отрицателен ефект както върху околната среда, така и върху човешкото здраве.
Списъкът с плодовете и зеленчуците, съдържащи най-много химикали, включва храни като ягоди, спанак, ябълки, праскови, круши, домати и картофи. А след тях се нареждат много от най-използваните съставки в ежедневното ни меню. Ето няколко метода за измиване на прясната продукция, които помагат да намалим вредните пестициди.
1. Солен разтвор
Тестовете показват, че това е един от най-ефективните начини за почистване на плодовете и зеленчуците. Изследване, публикувано в интернационалния журнал Food Control, съветва да използваме 10% солен разтвор и да оставим продуктите накиснати за период от 15-20 минути. Това помага за намаляване на количеството на някои от най-разпространените пестициди.
2. Бял или ябълков оцет
Друг ефикасен метод за справяне с излишните химикали е разтворът от оцет и вода в съотношение 4:1. Освен че работи за отстраняване на нежеланите съединения, този кисел продукт има отлични антибактериални свойства. Добре е да накиснете храната за около 20 минути, като имате предвид, че след това ще се усеща лек дъх на оцет.
3. Сода бикарбонат и вода
Изследване, публикувано в Журнала за земеделска и хранителна химия (Journal of Agricultural and Food Chemistry), показва, че разтворът от сода за хляб също постига много добри резултати срещу пестицидите. Може да приготвите сместа, като за всяка 1½ чаша вода добавите 1 пълна чаена лъжица сода. Необходимото време за накисване е 15 минути.
4. Студена вода и обелване
Ако не разполагате с други продукти, накиснете плодовете и зеленчуците със студена вода. Това е добър метод за почистване на продукцията и помага за премахване на много от пестицидите. Въпреки че в кората са концентрирани полезни хранителни вещества, в нея също така се складират голям брой химикали. По тази причина може да белите някои от плодовете и зеленчуците.
goodnet.org, foodrevolution.org, freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
УРЕД ЗА ВАРЕНЕ НА ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ 2.2 л
НЕЙЧЪРС ПЛЮС SOURCE OF LIFE GARDEN МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 30
АЛАЙВ ИМУН ХЕЛТ капсули * 30 NATURE'S WAY
ПРОМОАЛАЙВ ВИТАМИНИ ЗА ЖЕНИ 50+ таблетки * 30
ПРОМОМАКСИМУМ ГРИЙНС КЪМПЛИЙТ таблетки * 90 GNC
АЛКА ГРИЙНС саше * 10
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Как и колко да варим различните зеленчуци
- Млечно смути със замразени плодове
- Как да намалим консумацията на пестициди, съдържащи се в плодовете и зеленчуците?
- Гранадила - ползи за здравето
- Кактус
- Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Как да си приготвите оризово брашно?
- Приложете рецепта с мая за подхранване на всички зеленчуци в градината
- Как да извлечем максимума от витамините в лимона?
Коментари към Почистете пестицидите от плодовете и зеленчуците по 4 начина