Начало Съвети Околна среда и бит За дома Премахнете петната по дрехите чрез 12 начина

Премахнете петната по дрехите чрез 12 начина

Премахнете петната по дрехите чрез 12 начина - изображение

Възможно е да премахнете петната по дрехите, ако използвате добър пречистващ препарат и имате перална машина. Но какво може да стане, ако не разполагате с необходимото оборудване или нямате достатъчно време, за да се справите с този проблем? Представяме ви 12 практични метода, които да ви позволят да забравите за петната по дрехите веднъж завинаги.

1. Петна от трева.

Всеки родител знае колко трудно могат да се премахнат петната от кал и трева по дрехите. За да направите това, следвайте инструкциите:

 • Комбинирайте 1 литър вода с 1 супена лъжица воден амонячен разтвор. След това потопете петното в течността, разтрийте го с гъба или кърпа и го изперете по обичания начин.

2. Петна от мастило.

Засъхналите петна от мастило няма да изчезнат дори в пералнята и това е факт. Тук обаче разполагаме със съвет за тяхното ефективно премахване.

 • Нанесете спирт върху замърсения участък с помощта на памучен тампон. Също така може да използвате смес от амонячен воден разтвор и винен спирт в съотношение 1:1. Направете всичко възможно да се отървете от петната, без да използвате вода.

3. Петна от мазнина.

Има няколко начина за премахване на петна от мазнина по дрехите и всички те действат.

 • Ако петното е прясно, го поставете между 2-3 слоя кухненска хартия и преминете през него с ютия. Повторете процедурата при необходимост. В случай че то не се премахва напълно, почистете го с бензин.
 • Засъхналите петна от мазнина могат да бъдат отстранени с разтвор от 1/2 чаена чаша спирт и 1/2 чаена лъжица бензин. Нанесете го върху замърсения участък и го оставете да изсъхне. Накрая изперете текстилното изделие с топла вода.

4. Петна от червило.

Петната от червила и основи за грим по текстилните изделия са проблем за всички момичета (и магазини за дрехи). За щастие, лесно може да ги премахнете.

 • Поставете дрехата с петното надолу върху бяла салфетка. Нанесете спирт върху обратната страна на тъканта с помощта на памучен тампон. Не забравяйте да сменяте салфетката, за да постигнете по-добри резултати.

5. Петна от лак за нокти.

Лакът за нокти "атакува" дрехите и чаршафите само с едно непохватно движение. Петната могат да бъдат премахнати, но трябва да работите усилено върху тях.

 • Поставете замърсения участък от дрехата с петното надолу върху памучна тъкан. След това нанесете спирт или ацетон с помощта на памуче. Втрийте продукта, докато отстраните петното. За да го премахнете напълно, трябва да накиснете текстилното изделие в гореща вода и да го изперете хубаво.

6. Петна от плодове и сокове.

Не всички петна от плодове могат да бъдат напълно заличени, но има няколко начина за премахване на най-неприятните от тях.

 • Потопете памучен тампон в оцет и преминете с него през замърсения участък. След това изперете текстилното изделие със студена вода.
 • Нанесете малко сол върху пресните петна - тя може да абсорбира излишната влага и да предотврати разпространяването на петното. След това изперете дрехата с гореща вода.

7. Петна от кръв.

Когато се порежем, ние инстинктивно се опитваме да спрем кръвта. Обикновено поставяме пострадалия пръст в устата си или го избърсваме в дрехите си.

 • Ако искате да премахнете петното от кръв по текстилното изделие, нанесете малко амонячен воден разтвор върху замърсения участък. След това, ако то е още там, го изперете със сапун.

8. Петна от шоколад.

Всички обичаме шоколад - той е вкусен и подобрява настроението. Но никой от нас не иска да вижда шоколадови петна върху дрехите си.

 • Ако петното е прясно, просто го покрийте със сол. След това изперете дрехата с топла вода.
 • Засъхналите петна могат да бъдат премахнати с 1,5% амонячен разтвор или оцет и спиртен разтвор в съотношение 1:1.

9. Петна от изпотяване.

Колкото и да е странно, не всички антиперспиранти могат да ви предпазят от петната от изпотяване по дрехите. За щастие, тези петна се отстраняват лесно.

 • Комбинирайте 1 чаена лъжица препарат за миене на съдове с 3-4 чаени лъжици кислородна вода и 2 чаени лъжици сода за хляб. Нанесете сместа върху замърсения участък. Изчакайте малко, след което изперете дрехата по обичания начин.
 • Също така може да използвате оцет и топла вода, за премахнете петна от подобен вид.

10. Петна от кал.

Представете си, че се блъскате в някого и падате в калта. Познато ли ви е? Дори да имате късмет и отговорът да бъде "Не", винаги е полезно да знаете някой друг начин за премахване на петна от кал.

 • Потопете дрехата в леген с топла вода, бял оцет и препарат за миене на съдове. Изчакайте няколко минути и изперете текстилното изделие по обичайния начин.

11. Петна от бира.

Настроението ви може да се развали, дори да се намирате в най-забавната компания, ако изцапате любимата си тениска с бира. Този вид петно засъхва бързо, но се отстранява лесно.

 • Нанесете разтвор от вода, глицерин, амоняк и винен спирт в съотношение 8:1:1:1 върху замърсения участък. Този метод помага още за премахване на петна от шампанско по дрехите.

12. Петно от вино.

Според Законът на Мърфи, виното (особено червеното) свършва предимно върху блузата, отколкото в чашата. Ето няколко съвета за това как да се отървете от подобни петна:

 • За пресни петна: Потопете памучен тампон в разтвор от оцет и топла вода, след което преминете през замърсения участък.
 • За засъхнали петна: Разтворете щипка лимонена киселина в 1 чаена чаша вода. Ако петното все още се забелязва, потопете го в кислородна вода и амонячен разтвор (сложете 1 чаена лъжица от всяко в чаена чаша гореща вода).

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.coffeemakercompare.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайл