Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване Припомнете си 7 училищни трика, които още работят

Припомнете си 7 училищни трика, които още работят

Припомнете си 7 училищни трика, които още работят - изображение

Някои ежедневни трикове са толкова практични и лесни, че могат да бъдат от полза на повече от едно поколение. С течение на времето те някак се забравят и се превръщат в това, което днес наричаме "съветите на баба". Искаме да си спомним миналото и да се върнем назад към детството с тези 7 полезни трика.

1. Определете времето преди залез.

Допрете пръсти един до друг и протегнете ръка напред, така че слънцето да "лежи" върху показалеца. Сега пребройте пръстите до линията на хоризонта. Всеки от тях представлява близо 15 минути време до залез слънце. Тук може да откриете подробно описание на метода.

2. Научете дните в месеца. 

Свийте ръцете в юмрук и започнете да броите месеците по кокалчетата. Всяка издатина и вдлъбнатина е отделен месец. Ако броите само върху едната ръка, тогава, след като стигнете края, започнете отново с кокалчетата на показалеца. Издатината означава, че месецът има 31 дни, а вдлъбнатината, че разполага с 30 или по-малко.

3. Разберете дали луната се увеличава или намалява. 

За да научите детето си да определя фазата на луната, използвайте формата на буквите D, O и C. Пълната луна е O, първото тримесечие е D, а третото - C.

4. Проверете качеството на батерията. 

Лесно може да разберете дали една батерия е пълна или не. Просто я вдигнете на около 1-2 сантиметра от масата и я пуснете. Ако тя отскочи и падне, значи е празна.

5. Научете детето да умножава с пръсти. 

Обикновено децата бързо запомнят умножаването с малки числа, но имат затруднения с цифрите 6,7,8 и 9. За да помогнете на малчугана в това начинание, го научете на следния трик.

Обърнете длани към лицето. Номерирайте всеки пръст (от 6 до 10), започвайки от кутрето. Сега, например, за да умножите 7 по 8, свържете пръст №7 от лявата ръка с пръст №8 от дясната. Броят на пръстите в долната част, заедно със свързаните, е 5. Що се отнася до пръстите, разположени в горната част, те трябва да се умножат помежду си (в нашия случай 3Х2). Отговор: 7х8=56. По този начин бързо може да умножавате по 6, 7 и 8.

За да умножите с 9, трябва да направите следното. Разтворете длани и ги поставете върху масата. Сега, за да умножите всяко число с 9, просто повдигнете леко съответния пръст. Пръстите преди него показват броя на десетиците, а след него - на единиците. Например, за да умножите 7 по 9, повдигнете 7-мия пръст. Преди него остават 6, а след него - 3. Получаваме отговора: 7х9=63.

6. Измерете приблизителната дължина на даден обект. 

Ако трябва да измерите приблизителната дължина на даден обект, но не разполагате с линия, може да използвате пръстите на едната ръка. Съгласно средните човешки пропорции разстоянието между върха на палеца и показалеца е около 18 сантиметра, а това между палеца и кутрето - около 20 сантиметра. Разбира се, този метод не е точно, защото всеки от нас разполага с различен размер на ръка. Въпреки това, той може да и бъде от полза, ако трябва да измерите голям предмет с малка линия: просто изчислете разстоянието между пръстите си предварително.

7. Определете градусите на ъглите.

Разтворете пръсти и поставете длан върху повърхността, чийто ъгъл искате да измерите. Кутрето трябва да лежи най-долу: то показва 0°. Ъгълът между палеца и кутрето е 90°, а между останалите пръсти съответно 30°, 45° и 60°.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.youtube.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

4.5, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиПсихологияЛюбопитно