Начало Съвети Здрав дух Общуване Разберете дали човек лъже или се притеснява по 9 начина чрез езика на тялото

Разберете дали човек лъже или се притеснява по 9 начина чрез езика на тялото

Разберете дали човек лъже или се притеснява по 9 начина чрез езика на тялото - изображение

Нашите тела са по-честни от нашите думи. Всяка лъжа може да бъде разкрита, ако обърнете достатъчно внимание. И все пак, не препоръчваме да правите изводи, защото всеки човек е различен. Това означава, че, ако искате да анализирате нечие поведение, трябва да започнете с малка подготовка.

Най-важното нещо, което трябва да знаете, когато следите езика на тялото, е, че всеки има свое собствено поведение. И не забравяйте контекста на ситуацията. Понякога кръстосаните ръце, които смятаме за признак на несигурност, показват, че човек е отчужден. След като анализирате ситуацията може да разберете дали лъже, притеснява се или просто е уморен.

1. Ръкостискане

Ръкостискане

Начинът, по който човек се ръкува, може да ни помогне да си направим първо впечатление за него. Профайлърите споделят, че има три вида ръкостискания.

 • Скромно - дланта е отгоре.
 • Доминиращо - дланта е отдолу.
 • Неутрално - ръцете са на една и съща позиция.

Наблюдавайте как човек подава ръка и какво прави. Ако има доминиращ тип ръкостискане, едва ли ще вземе под внимание чуждото мнение и вероятно ще изчака да се съгласите. Скромното или неутралното ръкостискане е по-предпочитан вариант при обсъждане на сложни теми или убеждения.

Обърнете внимание на поведението на някои политици: когато искат да спечелят предимство в даден аргумент, те правят необичаен жест (потупват човек по рамото или издърпват неговите ръце). В резултат на техния събеседник губи увереността, която е имал преди среща. Запомнете това, за да избегнете манипулация.

2. Усмивка

Искрена и фалшива усмивка

Наблюдавайте как човек се усмихва. След бърз обзор може да направите разликата между искрена и фалшива усмивка, защото за тях отговарят различни групи мускули:

 • Искрена усмивка - Използват се risorius muscles. Те издърпват ъгълчетата на мускулите, образуват гънки около очите и издължават леко челото.
 • Фалшива усмивка - Използват се laughter muscles. Те изместват ъгълчетата на устните в двете посоки, без да движат горната част на лицето.

Когато забележите, че човек има искрена усмивка, може да бъдете сигурни, че се чувства комфортно с вас.

3. Наблюдавайте емблематичните жестове

Емблематични жестове

Всички използваме популярни жестове от време на време. И почти всеки разбира тяхното значение. Тези жестове се наричат емблематични. Ето защо е хубаво да наблюдаваме как човек ги използва по време на комуникация:

 • Жестовете трябва да съответстват с темата на разговора.
 • Лъжите могат да бъда "засечени" с емблематични грешки - ситуации, в които жестовете не съответстват на изречените думи или изражението на събеседника. В този случай трябва да вярвате на езика на тялото. Той трудно може да излъже.

Внимание: Ако видите човек, който показва "палци" с присвити устни, това е не е добър знак. Вероятно не е честен с вас. Друга подобна ситуация е, когато казва "да" и свива рамене.

4. Наблюдавайте ръцете

Позиция на ръцете

Позицията на затворените ръце почти винаги индикира тревожност или лошо настроение.

 • Свити юмруци.
 • Сключени ръце.

Същото важи за ситуация, в която човек държи малък предмет в ръце. Тези жестове могат да се използват в различни вариации и понякога са прикрити. Известните личности често ги демонстрират.

Във всеки случай, когато човек сключи пръсти, това означава, че споразумението с него се постига доста трудно. Нещо повече, напрежението може да бъде предизвикано от неискреност, която почти винаги изисква някакво емоционално усилие. Запомнете: колкото по-ниско са разположени ръцете, толкова по-лошо е положението.

Съвет: Ако забележите, че човек се чувства неудобно, опитайте се да му помогнете да се отпусне. За да направи това, той трябва да спре да използва подобни жестове.

5. Погледнете дланите

Позиция на дланите

 • Дланта на едната ръка, поставена върху другата, показва, че човек се опитва да задържи своите негативни емоции. По този начин се успокоява и стабилизира своето настроение на подсъзнателно ниво.

Обърнете внимание на палците: не може да ги видите в "затворено положение" или са поставени върху равна повърхност. Въпреки това, ако забележите, че дланта докосва предмишницата и палецът сочи нагоре, значи разговаряте с уверен човек, който рядко губи контрол.

Ниско разположени ръце

 • Ръцете са разположени ниско, а дланите се намират в непосредствена близост - това показва, че човек се чувства стресиран.

Спомнете си колко сигурни се чувствахте като дете, когато ходехте с майка си, държейки я за ръка. Малчуганите растат, но рефлексите остават.

Намерете решение: Създайте комфортна ситуация за вашия събеседник. Опитайте се да промените темата или му предложете да седне, ако стои прав. Най-важното е да го накарате да забрави жеста.

Неспокойни ръце

 • Ръце на коленете, които се движат - това означава, че е време да приключите разговора.

Експертите наричат това поведение "седнала готовност". Хората започват да изпитват неудобство и да се движат, за да избегнат разговор.

Съвет: Опитайте да смените темата на разговор. Ако започнете да говорите за нещо по-приятно, вашият събеседник може да се отпусне и да продължи общуването.

6. Следете за промяна в позицията на ръцете

Промяна в позицията на ръцете

Когато поставяме ръце зад гърба на подсъзнателно ниво, излагаме на показ уязвимите части на нашето тяло. Човек използва този жест, само когато се чувства сигурен и уверен. Вероятно няма какво да крие и е напълно честен с вас (защото дори една малка лъжа кара хората да се чувстват стресирани).

Съвет: Заемете тази позиция по време на дискомфорт и се опитайте да я използвате, за да се почувствате по добре. По този начин може да насърчите увереността.

7. Оценете нивото на стрес

Преценка на нивото на стреса

Малките жестове, като оправянето на косата и други подобни, показват, че човек изпитва тревога и притеснение. Следователно, в този момент се чувства изнервен.

 • Мъжете докосват своите лица.
 • Жените докосват дрехите, врата и косата си.

Тези действия им помагат да стабилизират сърдечния ритъм и да се успокоят.

Между другото, подсвиркването, играта с молив и движението на краката са показатели за едно и също нещо. Опитайте се да промените темата на разговор, ако забележите, че човек се чувства стресиран.

8. Наблюдавайте движението на краката
Поклащането и потупването с крак обикновено показва, че човек се чувства некомфортно. Но това невинаги е така. Има някои неща, които трябва да знаете.

 • Човек започва да поклаща крака по-бързо, когато чуе нещо приятно.
 • Ако спре внезапно, това означава, че неговото настроение се е променило поради някаква негативна причина.

Следете за всички промени като тези, особено ако имате бизнес среща. По този начин може да получите повече информация за това как да продължите разговора.

Съвет: Ако човек седи с кръстосани крака и след това започне да докосва своите колена, значи неговата увереност се намира в опасност. Имайте предвид това.

9. Следете позата на тялото

Поза на тялото

 • Широко отворени крака - Човек се опитва да намери някаква основа на увереност. Това означава, че има нещо, което го кара да се чувства неудобно. И колкото по-голямо е разстоянието между краката, толкова по-голяма е тревожността.
 • Кръстосани крака - Това е сложна позиция, която показва, че човек не мисли за никаква опасност и се чувства спокойно и комфортно.
Разположение на краката

Освен това, винаги трябва да обръщате внимание на краката.

 • Петата допира земята, а пръстите сочат нагоре - Този човек е в добро настроение. Може би току-що е чул нещо хубаво. Той може да мълчи, но краката му го издават.
 • Петата сочи нагоре, а пръстите допират земята - Този жест показва, че човек се подготвя за някакво действие. Може би иска да си отиде или да смени темата. Или обмисля дали да излъже или да каже истината. Най-вероятно е склонен към първото (защото казването на лъжи винаги изисква повече емоционални усилия).

Какви други трикове знаете, които ви помагат да разберете дали човек лъже? Може ли да използвате тези знания по време на разговор?

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: bustle.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиЛюбопитно