Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Разпознайте дефицита на желязо по 6 основни признака

Разпознайте дефицита на желязо по 6 основни признака

Разпознайте дефицита на желязо по 6 основни признака - изображение

Дефицитът на желязо е често срещан проблем, който може незабелязано да краде от вашето здраве и настроение. Минералът е изключително важен за правилното функциониране на организма, понеже е нужен за пренасянето на кислород до всички части на тялото. Липсата на желязо предизвиква спад в нивото на хемоглобина и червените кръвни клетки, което може да доведе до анемия.

Ето някои от признаците, по които може да разпознаете дефицита на желязо:

1. Необичайна умора и задъханост
Липсата не енергия е един от най-често срещаните симптоми на състоянието, а причината е намаленото количество кислород, достигащо до мускулите и тъканите. Това води до задъхване при физическа дейност, защото организмът има нужда да си набави повече въздух. Може да бъдат изпитани и симптоми на сърцебиене, което цели да помогне с разнасянето на кислорода до клетките.

2. Бледост
Бледият цвят на кожата и вътрешният контур на долния клепач също могат да са индикация за недостиг на минерала. Хемоглобинът в червените кръвни телца придава наситения червен цвят на кръвта, а неговият спад е възможно да предизвика избледняване по цялото тяло или само в определени участъци като лицето, венците, вътрешната страна на устните или ноктите.

3. Слаба коса и нокти
Дефицитът на желязо се отразява на здравето на косата и ноктите, защото организмът насочва ограничените количества кислород към по-важните органи в тялото. По-сериозни случаи на недостиг могат да предизвикат косопад.

Косопад

4. Тревожност и лошо настроение
Понякога пациенти откриват, че необяснимата поява на негативни емоции е свързана с дефицит на важни за тялото минерали. Намалените нива на желязо могат да имат ефект върху симпатиковата нервна система на тялото, а учестеният пулс да доведе до допълнително чувство на напрежение.

5. Подуване на езика и възпаления около устата
Миоглобинът е протеин в червените кръвни клетки, който поддържа функцията на мускулите, включително и езика. Ако се появят симптоми на подуване, възпаление и блед цвят, причината може да е дефицит на желязо.

По статията работи: Гергана Стоева
Източници: everydayhealth.com / healthline.com / health.com
Снимка: theinertia.com / prevention.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиНовиниЗаболявания (МКБ)СпортПсихологияЛеченияБотаникаАлт. медицинаСъставкиФизиологияХранене при...ИзследванияЛайфстайлЕ-тата в храните