Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Създайте нов навик в 4 ефективни стъпки

Създайте нов навик в 4 ефективни стъпки

Създайте нов навик в 4 ефективни стъпки - изображение

Според специалистите хората имат нужда от около 21 дни, за да пречупят или да създадат навик със средно ниво на сложност. Това означава, че ви трябват 3 седмици, за да превърнете нов модел на поведение в естествена и автоматична реакция. Но за това са необходими не само мечти, а и план за действие.

Ето 4 стъпки, с които лесно и последователно може да работите върху нов навик.

1. Вземете решение и поставете цел
Грешката, която много хора допускат е, че не си поставят конкретна постижима цел. Вместо това фантазират за евентуални впечатляващи резултати и така и не визуализират реалната ситуация. От помощ ще ви бъде създаването на „микро” и „макро” цели с всекидневна изпълнима квота. Когато разделите голямата крайна цел на части, тя изглежда по-достъпна, а изпълнението на малки стъпки всеки ден ви носи удовлетворение.

2. Визуализирайте процеса и резултата
Представяйте си как изпълнявате конкретното поведение, към което се стремите. Колкото по-често си представяте как го правите, толкова по-естествено и автоматично изглежда то за подсъзнанието. Понякога хората се концентрират върху мислене за резултатите, пропускайки да се фокусират върху процеса, водещ до там. Представете си как градите новия си навик и изпитвате удоволствие и удовлетвореност – задължително го асоциирайте с положителна емоция.

Цел

3. Споделете с някого какво правите
Когато сме отговорни не само пред себе си, но и пред други хора, е по-лесно да останем дисциплинирани и упорити. Освен това така можем да получим окуражаване и помощ, когато губим мотивация. Споделянето е начин на разтоварване и обмен на енергия, при който тревожността ни олеква и се зареждаме с увереност от подкрепата на събеседника ни.

4. Наградете се
Изключително важна стъпка, която ви помага да останете амбицирани и да не ви дотяга от работата по новата рутина. Така умът подсъзнателно асоциира щастието от наградата с упражняването на полезния навик. Създавайки позитивни преживявания, имате нещо хубаво, към което да се върнете назад или да очаквате в бъдещето, когато мотивацията ви е разклатена.

По статията работи: Гергана Стоева
Източници: briantracy.com / 99u.adobe.com
Снимки: tutsplus.com / freepik.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноСпортЛечения