Начало Съвети Здраво тяло За детето 10 необичайни неща, които свръх покровителствените родители правят

10 необичайни неща, които свръх покровителствените родители правят

10 необичайни неща, които свръх покровителствените родители правят - изображение

Всяка майка се тревожи за своето дете. И това е нормално. Но понякога грижата се превръща в притеснение и води до психически разтройства при децата, родителите и цялото семейство.

Това са няколко признака на тревожност при майките. Те могат да ви помогнат да предприемете подходящи действия навреме и да улесните процеса при отглеждане на деца.

1. "Ако детето ми се изцапа, преди да дойдат гостите, ще го преоблека."

Тази характерна черта не се отнася до чистотата, а до вашето намерение да бъдете перфектна майка. Вашите мисли и действия са насочени само към нагласите на останалите - искате да видят, че се посвещавате на майчинството. Хората изразяват своето вълнение и вие сте доволни, но когато не го направят, се чувствате ужасно.

2. "Ако детето ми не може да направи нещо само, винаги ще му помогна."

Мислите, че ако другите деца са способни да направят това или онова, вашето дете също може. Но не си давате сметка, че то е индивид със собствени способности и желания. Ако вашето дете не може да направи нещо, вие започвате да го упреквате.

Това поведение може да доведе до намаляване на неговите академични постижения. Ако осъзнавате, че всички хора са различни и че не е важно човек да бъде перфектен във всяко нещо, ще направите вашия живот и този на детето много по-лесни.

3. "Когато детето ми има свободно време, се притеснявам и се опитвам да му намеря работа."

 

Вие сте от онзи тип родители, които ангажират вниманието на своите деца, за да ги държат близо до себе си. Не вярвате, че са в състояние да взимат решения и че някой, освен вас, може да знае какво е най-добро за тях. Тези деца имат толкова много уроци, хобита и задължения, че не им остава никакво свободно време. Те никога не са опитвали вкуса на независимостта и не са преследвали своите интереси.

Когато пораснат, не могат да поемат отговорност и не знаят какво да правят с живота си.

4. "Ако детето ми излезе навън с приятели, аз планирам неговите действия."

Вашето дете расте и намира приятели. Когато решава да отиде на разходка или да посети търговския център, измисляте план за това какво да прави и къде да ходи. Освен това се сдобивате с всички телефонни номера и адреси на неговите приятели и техните роднини.

Това поведение може да доведе до тормоз в училище и лишаване на детето от независимост, защото винаги слуша своята майка и не може да взима самостоятелни решения.

5. "Когато детето се чувства тъжно, си мисля, че вината е моя."

Вие забравяте напълно за вашия личен живот. Непрекъснато изпитвате стрес и раздразнение. Ако си купите нещо, се чувствате виновни.

Когато детето ви расте, вие се опитвате да го предпазите от тъжни мисли и му съчувствате прекалено много, ако нещо се обърка. За да бъде здрав човек, индивидът трябва да изживее пълен набор от чувства и емоции и да знае как да се справи с негативните.

6. "Ако детето ми иска да тренира слаг лайн (ходене по въже), ще му забраня."

Всяка подобна идея събужда кралицата на драмата във вас. Вероятно сте забранявали на вашето дете да се люлее на люлка, защото е било твърде опасно. Нали?

Опитвате се да направите неговия живот предвидим, но не може да предвидите всичко. Между другото, този свят не е толкова опасен. Така че, има ли нужда да се притеснявате твърде много?

7. "Ако моят тийнейджър иска да спечели малко пари по време на празниците, ще му намеря работа."

За да защитите вашето дете от несправедливи работодатели, вие решавате да му намерите безопасна работа. Не взимате предвид неговите желания, затова възпрепятствате способността му да взима решения, да избира между различни варианти, да оценя рисковете и други полезни умения. Трудно може да бъдете възрастни без тези качества.

8. "Родителите трябва да предпазят своите деца от всеки риск."

Графикът на вашето дете е строг и ако нещо се обърка, изпитвате стрес. Малчуганът е доста изолиран от своите съученици и останалите хора. Между другото, подобно родителско поведение може да предизвика сериозна истерия.

9. "Проверявам всичко, което приятелите на моето дете препоръчват да чете, гледа или слуша."

Приемате роля на шпионин и това не е добре. Вие и вашето дете може да бъдете щастливи, само ако си имате взаимно доверие. По-важно е да научите детето си как да се държи в социалните медии, отколкото да контролирате неговите акаунти в мрежата.

10. "Когато детето ми се прибира у дома след училище, въздъхвам облекчено."

Вие се усмихвате и изглеждате щастливи, когато синът/дъщеря ви се прибере у дома, но всъщност прикривате вашето безпокойство. Започвате да помагате на детето и да правите прости неща за него: изпирате му дрехите, почиствате му стаята и т.н. В резултат на това, когато порасне, се появяват два възможни сценария: не може да взима решения само или спори с вас, опитвайки се да "извоюва" своята независимост.

Ако се припознавате само в 1 или 2 точки, значи всичко е наред. Но ако са повече, е време на помислите за вашето отношение към децата. Трябва да знаете, че родителската тревожност допринася за тяхната уязвимост. Има риск вашето дете винаги да изпитва страх от бъдещето и други психологически проблеми, които не позволяват на човек да се развива.

Не покровителствайте вашето дете прекалено много. По-добре да го подкрепяте и да го оставяте да взима своите решения, за да разбере, че светът е интересно и невероятно място за изследване.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: eljacaguero.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияЗдравни съветиНовиниЛюбопитноТестовеРецептиСоциални грижиАлт. медицинаИсторияСпортХранене при...АнкетиИнтервютаОрганизацииНормативни актовеЗаведенияОбразованиеСпециалистиИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника