Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно 10 неща, които се случват с тялото, когато спрете да взимате душ

10 неща, които се случват с тялото, когато спрете да взимате душ

10 неща, които се случват с тялото, когато спрете да взимате душ - изображение

Повечето хора с достъп до течаща вода взимат душ поне 5 пъти седмично. Но какво би станало, ако спрете да се къпете? Очевидно има някои нeразположения, които могат да възникнат като например появата на неприятна миризма. С течение на времето обаче свиквате с нея. Какво бихте казали, ако имаше по-лоши странични ефекти, съпътстващи налагането на този ежедневен хигиенен навик? Представяме ви 10 неприятни неща, които могат да се случат с вашето тяло, ако спрете да се къпете.

1. Кожни проблеми

Ако спрете да се къпете, кожните проблеми, които имате, могат да започнат да се влошават. И да се появи чувство на сърбеж, породен от бактериите и замърсяванията. Драскането и чесането води до увреждане и инфектиране на кожата. Имайки предвид това, пропускането на душа може да причини неприятни последици за хората с дерматологични проблеми.

2. Инфекции

Представете си колко много бактерии и микроби попадат върху кожата, когато докоснете мобилния телефон, дръжката на вратата или тоалетната седалка. Ако не си взимате душ често, тези микроорганизми могат да "влязат" във вашата система през носа, устата и ръцете, причинявайки обикновена настинка или дори хепатит А. Като деца са ни учили, че миенето на ръцете е важно. Същото се отнася за цялото тяло. Душът не е истинската заплаха в този случай.

3. Гъбички

Върха на инфекциозните заболявания са гъбичките и други кожни инфекции, които причиняват много проблеми. Гъбичките могат да живеят върху кожата, устата и зоните около генеталиите. Децата, бременните жени и хората с наднормено тегло са по-склонни към развитие на такива инфекции. Въпреки това, един от най-големите фактори е лошата хигиена. Затова почистването на тези зони е важна стъпка за поддържане на здравето.

4. Прекомерно количество мъртви кожни клетки

Когато взимате душ и търкате кожата, премахвате мъртвите кожни клетки и позволявате на новите да растат на тяхно място. Ако спрете да се къпете, мъртвите клетки могат да се натрупат върху тялото в размер на цели 4 килограма. А никой не иска подобен външен вид, нали?

5. Неприятна телесна миризма

Потта не е виновна за появата на неприятна миризма, а бактериите и микробите, които влизат в контакт с нея. Ако човек има телесен аромат, той развива имунитет към него. Това състояние се нарича обонятелна умора, което означава, че не може да усетите никаква неприятна миризма от вашето тяло, ако сте били подложени на нея в продължение на дълъг период от време. Другите хора обаче не мислят така.

6. Лоша интимна хигиена

Зоната на гениталиите вероятно е най-засегнатата част, когато става въпрос за отказ от къпане. Освен че отделя неприятна миризма, тя става податлива към развитие на гъбични инфекции и още по-лошо - чувство на сърбеж, породен от всички замърсявания и бактерии, натрупани в съответната област, което води до известен дискомфорт.

7. Акне и комедони

Акнето и комедоните започват да се появяват по цялото тяло. Прекомерното количество бактерии причинява възпаление на фоликулите, а излишният себум, произвеждан от кожата - поява на пъпки.

8. Кафяви петна по кожата

Отказът от взимане на вана или душ води до поява на кафяви петна по кожата. Прекомерното замърсяване, прах, пот, бактерии и себум също може да бъде причина за това състояние. Взимането на душ е най-добрият начин за предотвратяване на проблема.

9. Сърбеж

Сърбежът, както споменахме по-горе, е един от основните недостатъци при отказ от полагане на хигиенни грижи. Тъй като всички бактерии, замърсявания, микроби и пот се смесват заедно, те водят до появата на това неприятно чувство.

10. Мазна коса

Вашата коса също може да се превърне в проблем, ако спрете да се къпете, тъй като обичайните душове помагат за премахване на излишния себум и мъртвите кожни клетки по скалпа. Тя започва да се омазнява по-лесно и става неприятна на допир. Имали ли сте лош ден за вашата коса? Такъв може да бъде всеки друг, ако спрете да се къпете.

Експертите твърдят, че взимането на душ не трябва да бъде задължително ежедневна задача, тъй като екстензивното излагане на химични препарати може да доведе до развитието на различни проблеми. Имайки предвид всичко това, най-добре да се къпете през ден или два пъти седмично.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: travelandleisure.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитно