10 съвета за съхранение на храни, които могат да се развалят дори в хладилника
Всеки ден консумираме различни видове ястия и често купуваме храната предварително. С течение на времето забелязваме, че магданозът е увяхнал, а хлябът е плесенясал. Или взимаме заквасена сметана, за да я добавим към салатата и един ден по-късно разбираме, че е развалена. Препоръчваме да запомните следните трикове. Те могат да ви помогнат да запазите свежестта на продуктите и съответно - да спестите средства от семейния бюджет.
1. Хляб
Но цял хляб, не нарязан. Кората трябва да предпазва вътрешността от кислород, за да може хранителният продукт да запази своята свежест възможно най-дълго време. Разрежете хляба на две. Отрежете нужното количество от него и съберете половините. Съхранявайте в найлонова торбичка или специална кутия.
2. Хайвер
Ако държите хайвера в консерва, той може да се развали в рамките на ден след неговото отваряне. За да го запазите свеж в продължение на седмица или повече, поставете го в стъклен буркан, който сте потопили предварително във вряла вода. Поръсете малко олио и покрийте с парчета лимон. Съхранявайте в хладилник.
3. Заквасена сметана и кисело мляко
Тези продукти обикновено се продават в пластмасови съдове, покрити с фолио, което се премахва изключително лесно. За да запазите сметаната и киселото мляко свежи за по-дълго време, покрийте ги с алуминиево фолио. Съхранявайте далеч от лук, чесън и цитрусови плодове, за да избегнете абсорбцията на тяхната миризма.
4. Извара
Изварата не може да бъде съхранявана за дълъг период от време. Въпреки това има лесен трик, който да помогне за удължаване на нейния живот с няколко дни. Изсипете хранителния продукт в стъклен купа. Отгоре поставете кубче захар и покрийте. Подсладителят забавя окисляването на изварата.
5. Сирене
Не съхранявайте сиренето в найлонова торбичка, ако искате да запазите неговата свежест. Вместо това го обвийте в пергаментова или восъчна хартия. За да избегнете появата на мухъл, поставете кубче захар близо до продукта. В случай, че искате да предотвратите изсушаването, използвайте масло.
6. Магданоз
Лесно може да запазите свежестта на магданоза за възможно най-дълго време. Нарежете подправката. Изсипете във форми за лед и покрийте с вода. Замразете и използвайте при необходимост.
7. Лимони
Съхранявайте лимоните в хладилник, като преди това обвиете всеки от тях в хартия, за да абсорбирате влагата и предотвратите гниенето. Може да държите цитрусов плод, който сте разрязали предварително, в специален съд или да използвате следния трик: поставете лимона в чиния със сол или захар, покрийте със стъклена чаша и увийте със стреч фолио.
8. Моркови
За да бъдете сигурни, че морковите няма да се развалят, да покълнат или да изгубят своя вкус, премахнете техните върхове. След това измийте старателно продуктите, обвийте в мокра салфетка и поставете в хладилник. Друг вариант е да потопите морковите в съд с вода и да ги съхранявате на хладно място. Ако забележите, че водата става мътна, сменете я.
9. Люти чушки
Лютите чушки могат да се съхраняват дълго време. За целта те не трябва да са повредени или да покрити с петна. Този продукт може да запази своята свежест в продължение на 2 седмици, ако го съхранявате в пластмасов съд и в хладилник. Трябва да знаете, че лютите чушки не гният. Те изсъхват, но запазват своя пикантен вкус. Лесно може да ги изсушите в домашни условия: пробийте няколко чушки с помощта на игла и ги провесете така, че да не се допират една до друга.
10. Гъби
Прехвърлете гъбите в хартиена торба. Ако не разполагате с такава, покрийте дъното на пластмасов съд с вестник. Поставете гъбите върху него, а отгоре сложете няколко салфетки, за да запазите продуктите свежи.
По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: bikeafondo.com.mx
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН УРЕД ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ХЛАДИЛНИК TIENS
Безплатна доставка за България!АБСОРБАТОР НА НЕПРИЯТНИ МИРИЗМИ WELLOS АНАНАС
ТЕРМОМЕТЪР ЗА ФРИЗЕР
НЕСЕСЕР ЗА ИНСУЛИН ELITE BAGS EB-14.013
ЛАЙКА КУТИЯ ЗА СЪХРАНЕНИЕ VT3305 * 2
УИ БЕЙБИ ПЛИК ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА КЪРМА * 20
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Премахнете бързо стипчивия вкус на райската ябълка по 4 начина
- Запалете свещ в буркана, за да си съхраните плодове и зеленчуци без консерванти
- Не допускайте тези 10 грешки при съхранение на дрехи в гардероба
- Как и какво е най-добре да съхраняваме в хладилник
- Как да съхраняваме продуктите за по-дълго време?
- Как да съхраним витамините в продуктите
- Как да съхраним нарязаните моркови и целина свежи за по-дълго
- Листерия - бактерията, която живее в хладилника
- Използвайте силикагел по тези 3 начина, за да прогоните влагата
- Приложете този лесен метод за равномерно зреене на ананаса
Коментари към 10 съвета за съхранение на храни, които могат да се развалят дори в хладилника