Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене 15 храни, които могат да се съхраняват по-дълго, отколкото предполагате

15 храни, които могат да се съхраняват по-дълго, отколкото предполагате

15 храни, които могат да се съхраняват по-дълго, отколкото предполагате - изображение

Лятото винаги носи слънце и наслада в нашия живот, а ние често искаме да разполагаме с купа пресни плодове върху масата за възможно най-дълго време. За съжаление, повечето храни имат доста кратък срок на годност. Но не се притеснявайте! Това са няколко полезни съвета, които да ви помогнат да се насладите на пресните плодове, сирена и други деликатеси за по-дълго от обикновеното.

1. Горски плодове + натурален ябълков оцет + вода.

Смесете натурален ябълков оцет и вода в съотношение 1:10. Измийте плодовете и ги отцедете. Изсипете ги в купа, предварително обвита в хартия и ги оставете в хладилник. Разтворът е слаб, затова няма да усетите вкуса на оцет, а плодовете ще издържат възможно най-дълго време.

2. Целина, броколи, маруля + станиол.

Много е лесно: увийте целината, броколите и марулята в станиол. По този начин те могат да останат свежи и хрупкави за 2-3 седмици.

3. Сирене + пергаментна хартия.

Ако искате да удължите годността на сиренето, го обвийте в пергаментова хартия и го поставете в керамична или стъклена купа. Също така може да използвате пластмасова кутия, която е леко отворена. Съхранявайте сиренето в по-топлата част на хладилника. Друг лесен начин да удължите неговия срок на годност е да го настържете и замразите.

4. Кайсии + кутия за яйца.

Най-добрите кайсии за съхранение са леко неузрелите, които нямат петна или други дефекти. Ако разполагате с по-голямо количество от тях, ги поставете в кутия, като обвиете всяка в пергаментова хартия. Също така може да използвате чист съд с отделения, като кутия за яйца. Кайсиите узряват при 10-15°C. Зрелите екземпляри трябва да се съхраняват в хартиена торбичка и хладилник.

5. Извара + сол или захар.

Изсипете изварата в стъклена или емайлирана купа с капак. Поставете 2-3 кубчета захар върху нея и я поставете в хладилник. Ако искате да я държите на стайна температура, изсипете тънък слой сол върху стерилна купа. Изсипете изварата в нея, покрийте я с кърпа и поставете нещо тежко отгоре. Между другото, нискомаслената извара се съхранява много по-добре, отколкото пълномаслената.

6. Грозде + въже.

Най-доброто място за съхранение на грозде е в дъното на хладилника. Изберете късен сорт плодове и ги дръжте възможно най-далеч един от друг. Може да ги съхранявате за дълго време, ако ги закачите в суха, тъмна, хладна и проветрива стая. Градинарите удължават годността на гроздето като спират да го поливат 1,5 месеца преди да го съберат.

7. Джинджифил + преварена вода или пергаментова хартия.

Ако не се интересувате много от здравословните свойства на джинджифила, но сте загрижени за неговия вкус, го съхранявайте в хладилник. Въпреки това, ако искате да го запазите свеж за по-дълго време, го изсушете на слънце, след това го обвийте в пергаментова хартия и го оставете на тъмно и хладно място. Друг лесен начин е да го накиснете в преварена вода и да го оставите в хладилник.

8. Зелен лук + бутилка + фризер.

Нарежете зеления лук и го изсипете в пластмасова бутилка. Изсушете го малко, преди да го сложите във фризера. Ако направите всичко правилно, може да го съхранявате до зимата.

9. Домати + стъбла нагоре и надолу.

Обърнете незрелите домати със стъблата надолу и ги поставете в хартиена торбичка или кутия. Съхранявайте ги на хладно място, докато не променят цвета си. Етиленът, който плодовете отделят, също може да ускори тяхното зреене. Ето защо е необходимо да оставите 1-2 ябълки, например, близо до тях. Зрелите домати трябва да се съхраняват на стайна температура със стъблата нагоре. Препоръчително е да не се допират един до друг.

10. Риба + лед.

Тук важно условие е правилната обработка на рибата след улавяне. Не бива да я носите в найлонова торбичка, докато е още жива: правете това само, когато е почистена. Обикновените хладилници не могат да осигурят правилна температура за съхранение на прясната риба. Но ако я сложите в хладилна чанта, може да удължите нейния срок на годност с 2-3 дни.

11. Зелени подправки + вода + найлонова торбичка.

Лесно може да съхранявате свежите зелени подправки с помощта на специално устройство. Ако не разполагате с такова, потопете стъблата на растенията в купа с вода и покрийте листата им с найлонова торбичка. След това ги оставете на хладно място.

12. Ябълки + хартия + чекмедже.

Съберете ябълките навреме и запазете восъка по тях непокътнат. Той предпазва плодовете от развитие на гъбички. Поставете ги "под карантина" на хладно място и премахнете повредените ябълки след две седмици. Обвийте останалите в хартия или пергамент (не във вестник). Съхранявайте ги на тъмно място, колкото се може по-далеч от картофите.

13. Гъби + кутия, купа или хартиена торбичка.

Пресните гъби са най-добрите. Почистете ги от замърсяванията и ги изплакнете. По желание, може да ги изсипете в купа със солена вода, за да се отървете от насекомите. Отцедете ги, поставете ги върху хартиена салфетка, нарежете ги и ги оставете да изсъхнат. След това ги изсипете в хартиена торбичка или дървена кутия и ги съхранявайте в хладилник.

14. Диня + пепел, мрежа, глина, мъх и слама.

Най-добре е да държите дините в мазето при температура от 2°C. По този начин те могат да се съхранят за много дълго време. Обвийте ги в кърпа и ги окачете на мрежа или ги поставете върху рафт, предварително застлан със слама. Също така може да ги покриете с глина или восък. Друг вариант е да ги съхранявате в пепел (в бъчви) или сух мъх. Дините издържат по-дълго, ако се съхраняват на хладни места, върху мека постелка и се обръщат от време на време.

15. Масло + фурна.

Този стар метод ви позволява да съхраните маслото за период от 1-3 години. Наредете стерилизирани буркани върху тава за печене и поставете млечния продукт в тях. Загрейте го на 110°C в продължение на 15-20 минути. След това добавете още масло в бурканите. Завийте капачките и ги оставете във фурната за 45 минути. Сега вашето масло е готово. Охладете го и го поставете на рафта.

Източник: www.brightside.me
Снимка: wwwauthorizedboots.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиРецептиЛюбопитноНормативни актовеИстория