Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Съвети Здрав дух Общуване 22 правила за етикет по време на вечеря, с които да направите добро впечатление

22 правила за етикет по време на вечеря, с които да направите добро впечатление

от 09 май 2018г., обновено на 23 апр 2019г.
22 правила за етикет по време на вечеря, с които да направите добро впечатление - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

В днешно време много хора смятат, че етикет е ненужен и остарял. Но неговата основна цел не се състои в това да следвате сляпо стотици малки правила и формалности, а да се научите да зачитате другите хора, без значение кои са те. Както казва Жан де Ла Брюер, френски философ и моралист: "Смисълът на учтивостта се крие в способността да говорим и да действаме така, че да не притесняваме останалите хора".

Представяме ви няколко прости правила за етикет, които може да следвате по време на бизнес или приятелска среща. Ако ги спазвате, ще се чувствате уверени на всяко събитие и хората, с които се намирате, ще ви мислят за добър и учтив човек.

1. Правила за етикет на официални приеми и банкети

  • Места за гости. Ако липсва план за сядане, гостите трябва да изчакат, докато домакинът покаже техните места. По традиция, човекът, който организира събитието, застава на чело на масата. В непосредствена близост до него са най-почитаемите гости, а в другия край - младите хора с деца.
  • Дамите първи сядат на масата. През това време мъжете търпеливо чакат, докато жените се настанят. Господата помагат на дамите да седнат и местят столовете за тях.
  • Тези, които закъсняват, не трябва да държат всички в очакване повече от 20 минути. Ако се забавите малко повече от предвиденото, най-добре се извинете и се присъединете към разговора, но без да издавате подробности относно закъснението.
  • Ако не може да консумирате определени храни или напитки заради диета или медицинско състояние, не казвайте на никой за това, за да не обидите домакините на събитието. Просто избягвайте да приемате тези продукти.
  • Може да звучи странно, но клечките за зъби трябва да са в банята, а не на масата. Защо? Може да използвате клечки за зъби или капки са очи, да оправите косата или грима и други части от тялото само в това помещение от жилището.

2. Правила за употреба на прибори за храна

  • Ако случайно изпуснете вашата вилица или лъжица, не слизайте под масата, за да я търсите. Просто помолете сервитьора или домакина на събитието за нова.
  • Приборите, които използвате, за да се храните, не трябва да докосват масата. Може да ги поставите в чинията, но не и върху покривката.
  • Не режете цялата порция на малки парчета. По този начин може да охладите ястието по бързо и следователно - то да загуби своя вкус. По-добре да отрежете парче от него непосредствено преди да го изядете.

  • Как да държите правилно приборите за хранене: трябва да хванете вилицата, така че зъбците да сочат надолу, за да може да забождате храната с тях (вместо да я използвате като лъжица, освен в случаите, когато ястието е прекалено меко като картофено пюре). Поставете показалеца върху дръжката на ножа или вилицата, а другите пръсти около нея. Американската традиция, която е по-малко популярна, повелява да хванете вилицата по начина, по който държите писалка (с 3 пръста).
  • Според етикета, има два начина за използване на приборите за хранене - класически европейски и американски. Първият повелява да държите вилиците и ножовете през цялата продължителност на храненето, докато вторият позволява да оставите ножа отстрани на чинията и след това да вземете вилицата с дясната ръка.
  • Ако някой помоли за нож или вилица, предайте кухненския прибор с дръжката напред, придържайки го в централната част.

3. Правила за етикет на среща

  • Според етикета, дамата взима участие в избора на храна и първа споделя своите предпочитания. Често допускана грешка е да предложи на мъжа да избере ястие. Най-доброто нещо, което може да направи една жена, е да попита за препоръка. Тогава поръчката се придава директно от мъжа към сервитьора.
  • Дамата не трябва да избира най-евтините храни, за да не обиди мъжа. Но не бива да поръчва и най-скъпите. Това може да доведе до създаване на грешно впечатление.
  • Когато сервитьорът носи бутилка вино, мъжът не трябва да го отваря или да го разлива в чашите. Това е дело на самият служител. И все пак, мъжът може да налее следващата чаша. Но първо тази на дамата и след това своята. Най-добре виното да запълва едва 1/4 от нея.
  • Според етикета, джентълменът трябва да оправи сметката на първа среща. Дамата не бива да се намесва или да предлага да плати. Ако иска да покаже, че е финансово независима, може да поиска предварително от сервитьора да раздели сметката.
  • Ако мъжът и жената са само приятели, те могат да платят в холандски стил. В този случай, представителят на силния пол преглежда сметката, показва сумата на дамата и двамата се съгласяват да я разделят.

4. Правила за етикет оносно оставянето на бакшиш

  • Традицията за даване на бакшиш се различава в зависимост от културата. Например, в САЩ това е необходимост, докато азиатските храни се обиждат от подобни действия. Средната сума за бакшиш В САЩ и Европа е близо 10%-15% от сметката.
  • Бакшишите са право на избор. Трябва да ги давате само, когато се радвате истински на представените услуги. В някои заведения бакшишите са включени в сметката. В такъв случай, потърсете фразата "включена услуга" или "включен бакшиш" във фискалния бон.
  • Бакшишите се дават след предоставяне на услугата. Първо, плащате сметката и след това получавате рестото. Вие решавате дали да го вземете или да го оставите. Никога не казвайте: "Задръжте рестото". Това звучи арогантно.
  • Бакшишите не са само пари. Те са още вашата искрена усмивка и благодарност към барманите и сервитьорите.
  • Не оставяйте шепа монети на служителя в заведението. Това е признак на лошо маниери.
  • Много хора не знаят какво да правят с бакшиша, когато искат да платят с карта. На някои места той може да бъде включен в сметката, но не навсякъде. Друг начин да направите това е да прехвърлите бакшиша към банковата сметка на сервитьора като използвате специално приложение. Разбира се, това може да не проработи, затова най-добрият и безопасен начин е да вземете известно количество пари, преди да отидете на ресторант.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: jodi365.com

Още по темата:
  • 14 правила за обноски на масата, които повечето хора не знаят 14 правила за обноски на масата, които повечето хора не знаят
  • Как трябва да се храните в ресторант, за да демонстрирате перфектни маниери Как трябва да се храните в ресторант, за да демонстрирате перфектни маниери
  • 37 правила за етикет, които са задължителни 37 правила за етикет, които са задължителни
  • 18 правила за добри маниери, ценени по цял свят 18 правила за добри маниери, ценени по цял свят
3.0/5 2 оценки

Коментари към 22 правила за етикет по време на вечеря, с които да направите добро впечатление

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте 22 правила за етикет по време на вечеря, с които да направите добро впечатление
    www.framar.bg 
    на 19 May 2025 в 10:29
    Коментирайте "22 правила за етикет по време на вечеря, с които да направите добро впечатление"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Здрав дух
  • Общуване
  • Основни, неофициални и официални правила за сервиране на маса
  • 14 правила за обноски на масата, които повечето хора не знаят
  • 37 правила за етикет, които са задължителни
  • Как трябва да се храните в ресторант, за да демонстрирате перфектни маниери
  • Постигнете успех с тези 9 правила за етикет
  • Етикет за всеки повод: Маниери за събития
  • Създайте добро първо впечатление с тези 10 правила за етикет
  • 19 необичайни правила за етикет, които показват добро възпитание
  • Експерт на Vogue разкрива важни правила за етикет, които могат да ви помогнат да избегнете неудобни ситуации
  • 20 правила за етикет, които всяка дама трябва да знае
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 7 дни, 13 часа и 45 мин.

Защо урината ви мирише - 16 възможни причини и здравни проблеми

преди 44 дни, 19 часа и 59 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 2 дни, 22 часа и 33 мин.

Какво представлява прозяването

преди 7 дни, 13 часа и 33 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 7 дни, 13 часа и 52 мин.

Промо код за онлайн отстъпки - търся/предлагам

преди 7 дни, 13 часа и 59 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

УРИАЖ УСПОКОЯВАЩ КРЕМ ПРИ КРУСТИ 40 мл

ВИТАМИН А капсули 10000 IU * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС

ДЖЕНТИК ТЕСТОСТЕРОН капсули * 60

ДЖЕНТИК НООТРОПИКС ПАМЕТ И КОНЦЕНТРАЦИЯ капсули * 60

МЕЛАТОНИН таблетки за смучене с вкус на череша 1 мг * 120 GNC

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival