Начало Съвети Здрав дух Общуване Постигнете успех с тези 9 правила за етикет

Постигнете успех с тези 9 правила за етикет

Постигнете успех с тези 9 правила за етикет - изображение

Всяко място в света разполага със свои собствени правила. Въпреки това, има някои неща, които могат да ви помогнат да се справите с всяка ситуация, да намерите приятели и да направите добро впечатление. Това са основните правила за етикет за постигане на успех.

1. Дайте възможност на хората да се защитят

Говорене на хората зад гърба

Основната цел на благоприличието е да не говорите лошо за хората, когато нямат възможност да се защитят. В крайна сметка, ако не дадете шанс на вашия опонент, изглежда, сякаш искате да скриете нещо. Признавайки силните страни на нещо (или някого), което не харесвате, става ясно, че това, което казвате, е добре обмислено.

2. Избягвайте тези 5 теми за разговор

Избягване на 5 теми за разговор

Има 5 теми, които трябва да избягвате по време на разговор: пари, здраве, възраст, религия и политика. Не задавайте неудобни въпроси относно работата или диетата, например. Въпреки че имате право на мнение, най-добре да го изразите в точно време и място. Подобни теми трябва да се обсъждат дискретно.

3. Не позволявайте на някой да плаща вместо вас

Плащане на сметка

Ако поканите някого на вечеря, е логично да платите неговата сметка. Никога не допускайте да се случи обратното. Ако той предложи да плати за себе си, или дори за вас, преценете спрямо ситуацията. Ако смятате, че е най-добре всеки да отговаря за себе си, изяснете тези подробности, преди да излезете.

В случай, че някой ви покани на вечеря, уверете се, че носите пари в себе си за спешни случаи, но бъдете учтиви, ако вашият придружител възнамерява да плати вместо вас.

4. Обадете се, преди да отидете на гости

Обаждане преди ходене на гости

Ако искате да посетите някого, опитайте да му се обадите преди това. Желанието за среща с хора, които не са подготвени, не е добра идея. В края на краищата, ако знаят, че идвате, могат да ви направят кекс.

5. Никога не закъснявайте за среща

Закъсняване за среща

Никой не обича хора, които постоянно закъсняват. Не мислете, че трябва да чакате вашите домакини, защото се нуждаят от допълнително време. Ако имат проблеми, ще ви уведомят. Също така е важно да знаете кога е време да си ходите. Хубавите моменти рано или късно свършват.

6. Бъдете от типа гости, които всеки домакин обича

Гости, които всеки домакин обича

Ако някой ви покани в неговия дом, въпрос на добър вкус е да носите подаръци. Това могат да бъдат цветя, бонбони или дори торта. Уверете се, че не носите нещо лъскаво и скъпо, което може да предизвика чувство на неудобство в домакините. Парите са подходящи само за рожден ден на роднина. Възможно е да има моменти, в които домакините няма да искат подарък, но все пак е добра идея да имате нещо под ръка.

Ако ви поканят да играете игра или да разговаряте, бъдете учтиви и вземете участие. Предложете вашите услуги, но не се опитвайте да прекрачвате границите.

7. Опитайте се да бъдете социални във външния свят

Социализиране

Ако сте на публично място, не използвайте мобилния телефон - дори за писане на текстови съобщения. Това може да накара хората, с които разговаряте, да се почувстват обидени. Все пак излизате с тях, за да им обърнете внимание, нали така?

8. Запомнете имената на хората, с които се запознавате

Запомняне на имената на хората, с които се запознавате

Ако не си направите труда да запомните името на някого, той може да се почувства така, сякаш не е от значение. Понякога нещо малко, като неправилно произнасяне на фамилията, е обидно. В този ред на мисли, употребата на псевдоними, поради невъзможност за запомняне на нечие име, е само признак на лош вкус.

9. Бъдете пример за останалите

Пример за останалите

Хубаво е да бъдете пример за останалите. Това важи в много ситуации: грижи за децата, общуване с приятелите и взаимодействие с колегите. И дори, ако някой не се държи учтиво с вас, винаги "бъдете над нещата".

Ако имате среща с хора от друга държава, проучете тяхната култура и това, която смятат за любезно и правилно. Те могат да следват различни правила за етикет.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: lolitamoda.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлСоциални грижиЛюбопитноНовиниФизиологияАнкетиКлинични пътекиАлт. медицинаЛечения