Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене 14 правила за обноски на масата, които повечето хора не знаят

14 правила за обноски на масата, които повечето хора не знаят

14 правила за обноски на масата, които повечето хора не знаят - изображение

Вероятно сте запознати с основните принципи на етикет по време на хранене и се изненадвате, когато срещнете някой, който не е. Въпреки това има някои непознати правила и е важно да им обърнете допълнително внимание. Например, много хора не знаят какво могат да ядат с ръце и кога е най-добре да използват приборите за хранене. Представяме ви списък с няколко практични съвета, които да ви помогнат да се чувствате спокойни, докато хапвате и да избягвате допускането на неудобни грешки по време на вечеря.

1. Супа Мисо

Супа мисо обикновено се сервира в дълбока купа. Трябва да вземете съда в ръце и да консумирате течността на малки глътки. Дървените пръчици служат за придържане на твърдите съставки в купата. След като изпиете течността, може да изядете тофуто, гъбите и останалите продукти.

2. Бекон

Хрупкавият бекон е крехък и може да се натроши, ако го режете с нож. Ето защо трябва да консумирате този продукт само с ръце. Мекият бекон обикновено е мазен, така че, ако не искате да цапате ръцете, може да използвате нож и вилица.

3. Зелени и черни маслини

Когато маслините са аперитив, може да използвате ръцете си, за да ги вземете. Ако са съставка в ястия (например салата), трябва да прибегнете до употреба на вилица. Може да изядете маслинката в мартинито, след като изпиете напитката и прехвърлите продукта от чашата в устата.

4. Стек от риба

Стековете риба обикновено се правят от сьомга или пъстърва. Те могат да се консумират със специални прибори за хранене: тризъба вилица или нож под формата на шпатула. Рибното месо е много крехко. Ето защо не трябва да го отделите внимателно с ножа и след това да го поднесете към устата с вилица. Приборът за рязане може да се използва за отстраняване на кожата и костите.

5. Цяла риба

Разрежете рибата по средата - от главата до опашката - без да докосвате гръбначния мозък. Отворете горния слой като книга, придържайки месото с вилица. Поставете няколко парчета от рибата в чиния. Използвайте вилица, за да премахнете гръбначния мозък и да го поставете в специално обособен за това съд. Може да изцедите няколко резена лимон върху рибата и да консумирате ястието със същите нож и вилица.

6. Месо с кост

Ако се намирате в официална обстановка, като бизнес обяд например, трябва да използвате прибори за хранене, за да отделите месото от костта. В случай че сте заобиколени от семейство и приятели, тогава е приемливо да ядете с ръце.

7. Скариди

 • Ако консумирате скариди, които не са белени, може да ги поднесете към устата с ръце. След това трябва да изхвърлите остатъците.
 • Ако приемате скариди като предястие, трябва да ги потопите в соса и да ги поставите в устата направо от шишчето. В случай че морските продукти са прекалено големи, отхапете част от тях. Не е приемливо да потапяте нагризаните скаридите в соса.
 • Коктейл от скариди се сервира във висока чаша или дълбока купа. Ако морските дарове са прекалено големи, трябва да се нарежат на малки парчета. В случай че не може да използвате нож, прибегнете до употребата на вилица или просто отхапете част от тях. Може да потапяте отхапаните скариди в сос, но само ако е предназначен за вас.
 • Обелените и пържените скариди се консумират с нож и вилица.

8. Пица

Ако сте на парти, може да вземете парче пица от чинията с ръце. Това правило важи за всяка неформална среща. Но ако се намирате на бизнес обяд, кафе или ресторант, трябва да използвате нож и вилица.

9. Тако

 • Хрупкавото тако може да се консумира с ръце. Ако сами избирате плънката, заложете на марулята - тя поддържа такото сухо за по-дълго време. След това може да добавите ориз, сирене и зеленчуци. Не слагайте прекалено много и поставете ястието върху чиста чиния. Ако някоя от съставките падне, тогава бързо може да я върнете обратно.
 • Мекото тако трябва да се навие. Може да поставите малко сос отгоре и да консумирате ястието с нож и вилица.

10. Печени картофи

Печените картофи се консумират с вилица. Те се придържат с лявата ръка, докато дясната използва съответния прибор, за да премахне кората. След това се натрошават и се смесват с останалите съставките в тяхната вътрешност.

11. Зелен грах

Зеленият грах се консумира с нож и вилица. Сигурно е чудите как? Ножът служи за събиране на граха върху вилицата, преди да се постави в устата. Друг вариант е да се използват зъбците на съответния кухненски прибор. Просто внимавайте да не смачкате граха.

12. Авокадо

Авокадото се разделя наполовина и се консумира с малка лъжица. То може да се нареже на малки парчета и да се добави към салатата. В такъв случай трябва да се консумира с вилица. Гуакамолето, както всеки един пастет, може да се намаже върху филия или крекер.

13. Сирене

Меките сирена (като Камембер и Бри) се консумират с кората. Що се отнася до твърдите - те трябва да се "обелят" с нож, докато се придържат с вилица.

 • В ресторантите, порции сирена се предлагат като десерти и често се декорират с ядки, плодове и крекери. Меките видове се нарязват на малки парчета и се поднасят в чинии. Те могат да се намажат върху хляб или крекер и да се консумират с ръце.
 • Твърдите сирена се режат на малки парчета и се поставят върху чиния. Ако се намирате на официална среща, трябва да консумирате млечния продукт с вилица. Но ако приготвяте сандвич с крекер или филия хляб, тогава е хубаво да го ядете с ръце.

14. Десерти

 • Еклерите винаги се консумират с нож и вилица. Трябва да бъдете много внимателни, докато ги режете, за да не разлеете техния пълнеж върху чинията.
 • Поничките и кексчетата трябва да се чупят с ръце на малки парчета и да се поднасят към устата.
 • Кифлите с глазура се разрязват наполовина и се консумират с ръце. Ако храната е прекалено лепката, тогава трябва да използвате прибори за хранене.

Обноските на масата не се отнасят само до правилата за употреба на приборите, но и за тези, свързани с поведението:

 • Не оставяйте телефона върху масата по време на хранене.
 • Забършете устата с кърпичка, преди да отпиете от чашата, за да не оставяте следи по ръбовете.
 • Извинете се, когато ставате от масата. Много по-приятно е да се храните с учтиви хора.

Както казва Антон Чехов: "Доброто възпитание не е в това да не разлееш сос на покривката, а да не правиш забележка на този, който го направи." Тези думи казват всичко, когато става въпрос за обноски на масата.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: thelatinkitchen.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиСоциални грижиЛюбопитноФизиологияНовиниАнкетиКлинични пътекиАлт. медицинаЛечения