Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене 5 съвета как да различавате истински полезните растителни масла

5 съвета как да различавате истински полезните растителни масла

5 съвета как да различавате истински полезните растителни масла - изображение

Човешкият организъм се нуждае както от животински, така и от растителни мазнини. Съществуват няколко различни вида, като всеки от тях има свои собствени свойства. Но не на всички масла са присъщи единствено здравословни ползи. Вижте техните основни характеристики.

кокосово масло

 • Кокосово масло – притежава антибактериални свойства, затова то е отлично превантивно средство срещу бактериални и вирусни заболявания.
 • Какаово масло – ускорява метаболизма и участва в борбата с наднорменото тегло, тъй като наситените мазнини в него играят ролята на редуктор за запасите от други, вредни мазнини в тялото.
 • Палмово масло – то също съдържа наситени мазнини, но не трябва да се причислява към препоръчителните за употреба масла, защото има много спорове относно ползите от него и учените все още не са постигнали консенсус по темата.

Считаните за най-добри растителни масла, отличаващи се с ефективни и доказани ползи за здравето, са;

зехтин

 • Зехтин;
 • Авокадово масло;
 • Сусамово масло;
 • Фъстъчено масло;
 • Лешниково масло.

Важно е да знаете, че те не трябва да се нагряват при температура над 40 градуса, в противен случай губят някои от полезните си свойства. Препоръчително е да ги използвате, защото те са с високо съдържание на витамини A, B, D, Е, на необходими вещества като калий, магнезий, силиций и фосфор. Фосфолипидите в тях контролират активността на ендокринната система и репродуктивната функция. Също така въздействат благоприятно върху доброто състояние на кожата, косата и ноктите.

В списъка по-долу, вижте няколко масла, към които организмът понякога бива амбивалентен. Причината затова е, че техните структура и състав не са устойчиви и биха могли да се изменят и при най-малките нарушения в условията им на съхранение. Дори и телесната ви температура може да окаже влияние, което означава, че още в момента на прием на маслата, количеството на полезни хранителни елементи в тях се свежда до минимум. Така че най-полезно е да консумирате в суров вид източниците, от които се извличат маслата. Хранителната стойност на цели ядки и семена е огромна и често няма продукти, които да я заменят.

масла с неустойчиви структура и състав

 • Слънчогледово масло;
 • Ленено масло;
 • Орехово масло;
 • Масло от кедрови ядки;
 • Бадемово масло.

рафинирано слънчогледово масло

Също така е изключително важно да се стараете да не използвате рафинирано слънчогледово олио, тъй като това масло не само няма здравословни ползи, но е и вредно.

За да не се впускате в разузнаване на пълния химичен състав на даден продукт, това, което трябва да знаете на първо място са основните характеристики на маслата, които наистина са полезни и препоръчителни за прием. А те са:

 • Първо и непременно е да бъдат студено пресовани;
 • Без бои и консерванти;
 • Да бъдат свежи, с вкус и мирис на продукта, от който са направени;
 • Съдържащи максимално количество витамини и минерали;
 • Без добавки, дори ако те са под формата на билки и подправки.

Но както при всяко друго нещо, така и при приема на растителни и полезни мазнини, е необходимо да има мярка. Затова вижте 5 съвета, от които е добре да се възползвате.

1. Количеството растително масло, от което човек се нуждае на ден, е 10% от общото количество мазнини. Това означава, че ако консумирате 30 грама мазнини дневно, то растителното масло не трябва да е повече от 3 грама. Следвайте тази препоръка, за да поддържате липидния метаболизъм в организма си постоянен и балансиран.

2. За приготвянето на салати използвайте минимум растителни масла и избирайте такива, които съдържат мононенаситени мазнини. От масово разпространените на пазара продукти, това е зехтинът.

3. Редуцирайте възможно най-много процеса на затопляне на маслата. Така те ще запазят високото си съдържание на хранителни елементи, необходими на тялото.

4. Съхранявайте маслата правилно - в бутилки от тъмно стъкло, на хладно място и не ги употребявайте след указания на етикета им срок на годност.

5. Купувайте продукти на доказани марки и не правете компромиси с качеството.

 

По статията работи: Даниела Дамянова
Източник: zhenskoe-mnenie.ru
Снимки: comunicae.es, skorlupy.net, om-planet.com, masteszta.blog.hu

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиРецептиХрани и ястияЛюбопитноНовиниВидеоХранене при...СъставкиДиетиИсторияФизиологияСнимкиТестовеСпортБотаникаЛечения