Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене 5 храни, които никога не трябва да миете преди готвене и 5, които винаги трябва

5 храни, които никога не трябва да миете преди готвене и 5, които винаги трябва

5 храни, които никога не трябва да миете преди готвене и 5, които винаги трябва - изображение

Още от детството сме научени да мием всичко, което консумираме. Много малко хора обаче знаят, че понякога този навик причинява повече вреда, отколкото полза. Измиването на някои хранителни продукти води до разпространението на бактерии и други негативни последици. Ето как да приготвите правилно храната и да предотвратите допускането на ежедневни грешки.

  • Яйца.

Яйцата са покрити със специално вещество, което ги предпазва от бактериално замърсяване. Водата унищожава тази защита. Ето защо не трябва да миете яйцата.

  • Пилешко месо.

Бактериите на прясното пиле са опасни за нашето здраве. Най-добре познатата от тях е салмонелата. Много хора смятат, че миенето на пилето преди готвене помага за разрешаване на проблема, но това не е така. Водата способства за разпространение на бактериите по кухненската мивка и ръцете. Ако започнете да готвите пилешкото месо веднага, те могат да умрат. Според професионалните готвачи по-добре да варите пилето два пъти: след като водата кипне, трябва да я смените и да продължите с топлинната обработка.

  • Месо.

Също както пилешкото, не трябва да миете и прясното месо (говеждо, свинско, телешко, агнешко), защото по този начин позволявате на бактериите да се разпространят по кухненската мивка и ръцете ви. Може да се отървете от бактериите с помощта на високите температури. Преди готвене използвайте салфетка, за да премахнете сока от повърхността на месото. След това измийте ръцете си със сапун и топла вода.

  • Паста.

Професионалните готвачи смятат, че измиването на този вид тестени изделия трябва да бъде определено като незаконно, защото водата премахва нишестето, което помага за по-ефективното усвояване на соса. Може да изплакнете пастата само след варене, в случай че искате да я използвате за приготвяне на салата или при техника за пържене в уок тиган.

  • Гъби. 

Не трябва да държите гъбите под течаща вода дълго време или да ги накисвате: те попиват голяма част от течността. По-добре е да ги изплакнете и да ги подсушите с кухненска хартия. Правете това само преди готвене. В противен случай те могат да се развалят и да загубят своята еластичност.

  • Плодове и зеленчуци с ядлива кора.

Ако видите, че плодовете и зеленчуците са чисти и сияйни, това не означава, че не трябва да ги миете. Абсолютно належащо е. Не използвайте сапун. Подсушете продуктите с кухненска хартия или салфетка след това.

  • Консерви.

Бактериите няма да влязат в консервата заради капака. Но определено могат да попаднат в нея, ако не измиете кутията, преди да я отворите.

  • Плодове и зеленчуци с неядливи кори.

Няма значение колко добре мием тези храни. Бактериите от техните кори могат да попаднат в ядливата част така или иначе. Ето защо трябва да миете банани, пъпеши и други плодове и зеленчуци с неядлива кора, преди да ги консумирате.

  • Ядки.

Винаги трябва да миете ядките, дори да са белени. Никога не може да знаете със сигурност къде са били съхранявани или как са били транспортирани. Освен това по този начин може да се отървете от фитиновата киселина, която се съдържа в пресните ядки. Тя се използва за предпазване на продуктите от паразити, но също така може да навреди на човешкото тяло.

  • Сушени плодове.

Този вид храна се смята за една от най-замърсените. Това важи особено за плодовете, които се продават в насипно състояние. Дори да сте закупили сушени плодове в хубава опаковка, първо трябва да ги измиете и дори да ги накиснете за няколко часа във вода.

Източник: www.brightside.me
Снимка: wwwes-us.noticias.yahoo.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлНовиниСнимкиЛюбопитноХранене при...ДиетиАнкетиРецептиСпортСоциални грижиЛеченияСтатистически проучванияФизиологияПсихологияИнтервютаОрганизацииНормативни актовеЗаведенияАлт. медицинаБотаникаПроизводители