Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене 6 правила за комбиниране на храните

6 правила за комбиниране на храните

6 правила за комбиниране на храните - изображение

Начинът, по който се храним, оказва сериозен ефект върху това как се чувстваме през деня. Важно е да знаем какво се случва с храните в стомаха, защото иначе рискуваме сами да предизвикаме симптоми като липса на енергия, подуване и дискомфорт.

В комбинация някои продукти взаимно пречат на пълноценното си усвояване, защото изискват различни ензими и време на обработка. Вижте кои съчетания от храни да избягвате, за да предотвратите процесите на ферментация и лошо храносмилане.

1. Плодове след хранене
Плодовете не се комбинират добре с други храни, защото съдържат прости захари с много кратко време на преработка. Продукти, съдържащи повече мазнини, протеини и въглехидрати имат нужда да останат по-дълго в стомаха и така възпрепятстват излизането на плодовете. Когато те останат там повече от обичайното време, захарите им започват да ферментират.

Плодове

2. Сирене и въглехидрати (хляб, макарони и др.)
Въглехидратите и протеините се нуждаят от различни ензими и ниво на киселинност, за да бъдат преработени. Когато постъпят заедно в стомаха, организмът е принуден да смели първо протеина и така нишестените продукти започват да се разлагат и да отделят вредни отпадъчни вещества.

Макарони със сирене

3. Сирене с яйца или месо
Комбинацията на два вида протеин не се препоръчва, защото затруднява храносмилането. Избирайте един протеинов източник на хранене и така обработката на менюто ви ще изисква много по-малко енергия и време.

Месо и сирене4. Паста с доматен сос и сирене
Доматите се числят към киселинните храни и не е препоръчително да се смесват с нишестени продукти като макароните. Според теорията за комбиниране на храните, киселините и въглехидратите не трябва да се приемат заедно. Добавянето на млечен продукт към тази проблемна комбинация само усложнява работата на стомаха.

Паста с домати

5. Зърнена закуска с мляко и чаша портокалов сок
Киселините от цитруса унищожават ензимите, необходими за смилането на въглехидратите от зърнените продукти. Те също така могат да пресекат млякото и да предизвикат отделянето на слузеста субстанция.

Закуска и сок

По статията работи: Гергана Стоева
Източници: mindbodygreen.com / stylecraze.com
Снимки: bigtra.com / pinterest.com / budgetbytes.com / juicematicplus.com / shop.begoodorganics.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноПсихологияЛайфстайлХранене при...СнимкиИнтервютаСпортФизиологияАлт. медицинаНовиниЛеченияТестовеДиети