Начало Съвети Здрав дух Общуване 7 признака, че е време да прекратите вашето приятелство, без значение колко трудно е това

7 признака, че е време да прекратите вашето приятелство, без значение колко трудно е това

7 признака, че е време да прекратите вашето приятелство, без значение колко трудно е това - изображение

Според изследване, само 50% от хората, които считаме за приятели, мислят същото. Те могат да прекарат време с нас, защото искат нещо в замяна или смятат, че популярността създава добър имидж. Но дори приятелството да започне с взаимен интерес, има голяма вероятност да се превърне в нещо съвсем различно с течение на времето. Разбира се, споровете и недоразуменията се появяват дори сред най-близките хора, но ако тези взаимоотношения често ви огорчават и ви карат да се чувствате неудобно, може би е време да помислите дали си струва да продължите да ги поддържате.

Психолозите Сюзън Хайтъл и Шарън Ливингстън обобщават признаците на токсичните приятелства и начините за справяне със ситуацията.

1. Създаване на конкуренция

Вашите приятели винаги ви сравняват с техните. Те смятат, че са по-интересни от вас и разказват колко хубаво си прекарват заедно, карайки ви да изпитвате чувство на тъга и ревност. 

2. Избягване на разговори

Те споделят всичко интересно, което се случва около тях, но когато искате да насочите темата на разговора към вас, изведнъж трябва да се обадят спешно по телефона или да направят нещо друго, за да не ви изслушат. 

3. Критикуване

Честността във взаимоотношенията е много важна. Ето защо конструктивните критици могат да бъдат доста полезни. Но токсичните приятели не се интересуват от вашите чувства, когато казва, че трябва да отидете на фитнес или да си смените прическата. Тяхната цел не е да ви кажат истината, а да ви унижат. Но тези приятели може да се обидят, ако постъпите с тях по същия начин. 

4. Отказ от среща

Те сякаш не се интересуват от разговорите с вас и не допринасят за вашите взаимоотношения. Съществува и друг възможен проблем. Понякога вашите приятели са прекалено обсебващи и не ви оставят свободно време, което също не е хубаво.

5. Даване на "приятелски" съвет

Когато спорите, вашите приятели винаги мислят, че грешите, че сте твърде емоционални или прекалено импулсивни. Но става ли въпрос за тях, те винаги са най-добрите, разбира се.

6. Страх от рязка емоционална промяна

Противоречивото и непредсказуемо поведение на вашите приятели често ви притеснява. До вчера провеждахте приятен раговор по телефона, а днес те ви игнорират и вие започвате да се чудите дали не сте сгрешили някъде. 

7. Невъзможност за изразяване на мнение

Вашите приятели често се обиждат и ядосват, което ви кара да се чувствате неудобно в тяхно присъствие и да се страхувате да не кажете нещо нередно.

Защо е толкова трудно да се разделите с токсичен приятел и как да го направите?
Изглежда доста лесно да прекратите вашите взаимоотношения, но се оказва, че невинаги е така.

  • Токсичните приятели може да имат положителни черти. Психологът Ян Ягър разкрива в своята книга "When Friendship Hurts", че токсичните признаци се забелязват само понякога, а през останалата част от времето вашият приятел е готов да ви утеши и помогне. В такъв случай е хубаво да прецените предимствата и недостатъците на подобни взаимоотношения. Ако този човек нарушава обещанията си, възползва се от помощта ви или разкрива тайните ви на други хора, тогава е време да се замислите дали искате да отидете на кино или кафе с него.
  • Унизителните забележки често се казват не шега или се изричат с усмивка, съпроводена от фразата: "Винаги ти мисля най-доброто". И когато обидата е поднесена в приятелска опаковка е много трудно да бъде разграничена, затова не се лъжете.
  • Страхувате се да останете сами. Този страх е широко разпространена причина, поради която хората са готови да толерират лошото отношение към тях. Но ако сте искрени и приятелски настроени, може да избегнете подобни ситуации.
  • Вашите взаимоотношения са дълготрайни и вие пазите топли спомени. Дори ако старото приятелство не донесе нищо освен раздразнение, вашето общо минало може да ви накара да се усъмните във взимането на решение за неговото прекратяване. Това "разпадане" наподобява любовна раздяла. Всичко, което може да направите, е да бъдете търпеливи и да го преживеете.
  • Не може да разберете вашите чувства. Може да изпитвате широк спектър от емоции към този човек: гняв, любо и раздразнение. Трябва да решите кои от тях преобладават и да разберете дали искате да продължите подобни взаимоотношения.
  • Мислите, че заслужавате подобно отношение. Понякога се опитвате да намерите оправдание за поведението на вашите токсични приятели и смятате: "Може би те са прави и аз съм прекалено досаден?" Но ако трябва да бъдете съвършени, за да се отнасят любезно с вас, това наистина ли е приятелство?
  • Имате общи приятели. Ако не искате да карате приятелите си да избират страна, по-добре да избегнете откритата война и официалната раздяла. Опитайте се да се отдалечите бавно и постепенно, за да избегнете слухове и обвинения.

Приятелството подсилва имунната система и удължава живота. Ние вярваме, че любимите хора си отиват, но приятелите остават. Понякога това е причината, поради която не може да прекратим токсичните взаимоотношения. Но според някои проучвания, този вид комуникация повишава кръвното налягане и допринася за появата на възпалителни заболявания. Не се страхувайте да загубите приятели, които се отдалечават, определено ще намерите нови - по-истински и по-лоялни.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: thefix.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияСнимкиЛюбопитно