Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно 7 съвета как по-ефективно да почиствате зъбите си

7 съвета как по-ефективно да почиствате зъбите си

7 съвета как по-ефективно да почиствате зъбите си - изображение

Понякога в старанието си да измием зъбите си възможно по-добре си нанасяме повече вреда, отколкото полза, защото силният натиск на четката води до разкървавяване и възпаление на венците. Това пък от своя страна подпомага развитието на кариеси и други проблеми в устната кухина, а здравословно й състояние е пряко свързано с това на целия ни организъм. Подходящата грижа за нея трябва да бъде приоритет. Всъщност има неща, които погрешно се смятат за полезни.

Вижте 7 съвета за това как по-добре и по-пълноценно да измивате зъбите си.

1. Прекъснете вредните си навици

вредни навици

Препоръчително е да започнете да миете зъбите си с ръката, с която ви е неудобно. Тоест, ако сте десничар – с лявата ръка, ако сте левичар – с дясната. Това може да ви звучи нелогично на пръв поглед, но всъщност ще ви помогне за отслабване на натиска, който прилагате върху четката при търкането на зъбите. С ръката, с която по принцип го правите, вие извършвате действието несъзнателно и ще ви бъде по-трудно да го контролирате.

2. Старайте се да изчетквате зъбите си с вибриращи (осцилаторни) движения

вибриращи движения

Опитвайте се да пресъздадете движенията на електрическата четка за зъби. Да, няма как да постигнете пълен синхрон с нейния механизъм на работа, но пък си представяйте, че масажирате всеки зъб поотделно. Вашата четка трябва да се движи във всички посоки – нагоре, надолу, настрани и с кръгови движения.

3. Бъдете внимателни при избора си на четка

избор на четка за зъби

Винаги купувайте четка с много меки влакна. В противен случай лесно бихте могли да нараните венците и зъбите си, дори и да не оказвате силен натиск при търкането. Твърдите влакна често са една от причините, които предизвикват отдръпване на венците. При обратния случай, избирайки мека четка, ще достигнете по-добре до малките пролуки в устата и около зъбите си и ще предотвратите евентуално увреждане.

4. Подменяйте често четката си за зъби

подмяна на четка за зъби

Материалите, от които са изработени влакната по четката, обикновено се износват за немного дълъг период от време. За да разчитате на качеството им, то е необходимо да сменяте четката си редовно, приблизително на всеки месец-месец и половина. В никакъв случай не е добре за вашите зъби и орална хигиена да използвате една и съща повече от 3 месеца.

5. Помислете за електрическа четка за зъби

електрическа четка за зъби

Електрическите четки за зъби са чудесни при условие, че главите им се сменят редовно и влакната по тях са много меки. Ако пренебрегвате подмяната им, може неволно да превърнете четката си в оръжие срещу вашите венци и зъби. При правилна грижа за нея тя би била много ефективна за поддържането на добра орална хигиена.

6. Не мийте зъбите си веднага след хранене

след хранене

Препоръчително е да изчакате 40-50 минути след прием на храна, за да измиете зъбите си, а когато сте консумирали кисели, сладки продукти или такива с високо съдържание на въглехидрати, е напълно задължително. Да, това да премахнете остатъците от храна по зъбите си е чудесно, но по тази начин бихте могли да им навредите, тъй като има вероятност от падане на емайла им.

7. Придържайте се към здравословен хранителен режим

здравословен хранителен режим

Почистването на зъбите е с неизменна роля за тяхното добро състояние, но също така и начинът ви на хранене въздейства. Хранете се балансирано и приемайте главно продукти, по-богати на протеини и здравословни мазнини, отколкото на захар и въглехидрати.

 

По статията работи: Даниела Дамянова
Източник: draxe.com
Снимки: republika.mk, chadjohnsonortho.com, yahoo.com, shkolazhizni.ru, systema0.02mm.com.my, care2.com, msnoticias.com.br, bestproud.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиИсторияЛеченияСнимкиЛайфстайлНовиниСпортХранене при...ИзследванияАлт. медицинаБотаникаНаправления в медицинатаСпециалистиСоциални грижиОрганизацииЗаведенияНормативни актовеПроизводители